EMC wil gehoste back-updiensten aanbieden aan ondernemingen én aan particulieren. De expertise van Mozy en het besturingssysteem Maui moeten die plannen gestalte geven.

Eind 2007 nam EMC Mozy (het vroegere Berkeley Data Systems) over. Mozy ontwikkelde een online back-upoplossing voor e-mail, data en Windows-bestanden en mikt sinds het begin van dit jaar niet alleen op zijn traditionele klantenbestand van partuculieren en SoHo-gebruikers, maar ook op de grotere bedrijven.

Vandaag is Mozy geïntegreerd in EMC’s nieuwe afdeling Cloud Computing Infrastructure & Services (1) die in Seattle gevestigd is en waar momenteel diverse nieuwe projecten en oplossingen worden uitgebroed. Zo zal EMC deze zomer meer details vrijgeven over Fortress (beveiligd platform voor levering van SaaS-diensten), Hulk (opslagsystemen met hoge capaciteit) en Maui (besturingssysteem voor opslagoplossingen en beheersoftware).

Clustered storage

In de lijn van zijn ‘infocentrische’ IT (zie kaderstukje) zou de cloud computing- en cloud storage-strategie van EMC op uiteenlopende doelgroepen moeten mikken: van individuele gebruikers (via het Mozy-aanbod) tot very-large-scale storage, waar gedistribueerde opslaginfrastructuur de behoeften invult van HPC-omgevingen (high-performance computing), van bedrijven met een zware webactiviteit die de nieuwe digitale media gebruiken… “Ik gebruik liever de term clustered storage dan grid storage“, zegt Howard Elias, president EMC Global Services & Resource Management Software.”Het gaat om infrastructuur voor een nieuw type zeer grootschalige opslag (uitgedrukt in petabyte) met grote geografische spreiding. Maui zal de data in gedistribueerde modus beheren, en niet matrix per matrix. De aangeboden functies zullen van zeer hoog niveau zijn, ook voor aspecten als veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. De toegang verloopt op bestandsniveau.” (2)

Geen ‘bare metal storage’

Het oospronkelijke model van Mozy was gericht op het aanbieden van diensten voor back-up en herstel (mail, Windows-bestanden) aan particulieren (MozyHome) en aan kleine zelfstandigen (MozyPro). In januari lanceerde Mozy dat inmiddels integraal deel uitmaakt van EMC, een Enterprise-versie. Tot de eerste klanten behoren General Electric, NTG Systems, Vanderbilt University. Dit model zal morgen ongetwijfeld nog worden uitgebreid naar andere back-upterreinen: primary storage, archivering.”Online back-up is slechts de eerste stap naar een ‘data in the cloud’-visie met reële meerwaarde”, stelt Vance Checketts, general director Mozy Business Operations.”Eenmaal opgeslagen in cyber-space kunnen de data onverschillig waar opgevraagd worden, gedeeld worden met vrienden, dienen als platform voor samenwerking met collega’s en partners,… In tegenstelling tot andere bedrijven die geen overtuigend model of tastbaar businessvoordeel bieden, kan EMC vandaag als enige zijn hardware- en softwarecatalogus aanbieden om die visie hard te maken. De uitbreiding van de diensten naar primaire of generieke opslag zal geen probleem vormen aangezien we het zwaarste [toepassing voor back-up en herstel] al achter de rug hebben. Wij gaan verder dan eenvoudige back-up: we bieden mogelijkheid tot sharing, tot samenwerking. Wij ondergraven het economische model van pakweg Google met Gmail of Gdrive, waar het gratis model impliceert dat je de reklame er bij neemt.”

Vance Checketts benadrukt dat Mozy beveiligd is: de data worden vóór hun transfer versleuteld via beschermde (SSL-)verbinding, private sleutel die de klant garandeert dat hij als enige aan zijn data kan. “En als hij iemand anders toegang wil verlenen, kan hij dat naar eigen wens aanpassen.”

Internationale uitbreiding

Het Mozy-aanbod is hoofdzakelijk afgestemd op de VS (25 % internationaal), maar verschijnt over twee maanden ook in Europa. Tegen dan is in Dublin een specifiek datacenter voor Europa in gebruik. Het product zal “twee à drie maanden later” ook beschikbaar zijn in de belangrijkste Europese talen (Frans, Duits, Italiaans, Spaans).

Later zullen (altijd in co-verhuur) nog andere datacenters in gebruik worden genomen. Hoeveel precies wilde Vance Checketts niet kwijt: “Meer dan één, minder dan tien.” Mozy telt er momenteel”nog geen tien”, en allemaal in de VS. “Naarmate we over meer datacenters zullen beschikken, zullen we flexibeler kunnen zijn in ons aanbod aan de klant.” Lees: méér dan alleen maar back-up bieden.

De diensten zullen door EMC zelf of via partners worden vermarkt. Er zijn bijvoorbeeld al contacten met”enkele grote Europese telco’s”. In de States is Verizon Business een partner van EMC/Mozy.”Partners zijn essentieel om contacten te leggen en de nieuwe diensten onder de aandacht te brengen van de bedrijven. Ik wil nog niets kwijt over het model of de precieze agenda, maar partners spelen een essentiële rol, vooral om extra toepassingen met toegevoegde waarde te ontwikkelen en aan te bieden.”

Mozy was tot voor kort gefocust op Windows-omgevingen maar werkt volop aan een uitbreiding van zijn terrein (wat maar logisch is voor een “in the cloud”-service). Op 1 mei werd de Mac-versie van MozyHome bekend gemaakt. In de zomer volgen ook MozyPro en Enterprise. Ook Linux zal ondersteuning krijgen, maar een datum of details over de distributie ontbreken nog.

Nieuw zwaartepunt

De ongebreidelde dataproductie door individuele (privé- of professionele) gebruikers is voor EMC gesneden koek. IDC berekende dat 70 procent van alle gecreëerde datavolume vandaag door individuen wordt gegenereerd in de privé-sfeer (digitale foto’s en film, e-mail, blogs, bewakingsdata, medische informatie,…).”Maar de verantwoordelijkheid voor het beheer ervan (veiligheid, betrouwbaarheid, conformiteit), zal voor 85 procent bij bedrijven liggen”, beklemtoont Joe Tucci, ceo van EMC. “Dat kunnen commerciële bedrijven zijn, dienstenleveranciers, spelers als Google en Yahoo, of… EMC. Informatie huist voortaan in een virtuele ruimte die overal toegankelijk en te delen is… Deze informatie moet centraal bewaard, beveiligd en beheerd worden. Wij willen profiteren van dit fenomeen. EMC trekt resoluut naar het onderste segment van de markt: kmo’s, SoHo’s, de consument. We zullen die trend ook duidelijk aanmoedigen in heel onze catalogus.”

(1) De vier andere divisies zijn Information Storage, Content Management & Archiving (Documentum), Information Security (RSA) en VMware (virtualisering).

(2) Een tijd geleden verklaarde Chuck Hollis, vice-president Technical Alliances dat de noodzakelijke scalability zou verplichten om via een”objectgeoriënteerde aanpak met rijke semantiek” te werken. De blok- en bestandmodellen boden namelijk onvoldoende doorgroeimogelijkheden.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content