ERP in-memory draaien, in de praktijk

Driehonderd gebruikers heeft NMC op zijn SAP-omgeving. Om die op een snelle en stabiele infrastructuur te laten werken, combineert het bedrijf SAP HANA met Cisco Flexpod.

NMC is een internationale groep die synthetisch schuim produceert. Het hoofdkwartier is gevestigd in Eynatten, in Duitstalig België. Het schuim van NMC vindt wereldwijd zijn weg naar onder andere isolatie- en verpakkingsmateriaal, interieuroplossingen, vloersystemen en allerlei industriële toepassingen.

Nieuw hoofdstuk

“We werkten al zeven jaar op een SAP-database”, zegt Dieter Huppertz, manager IT Operations & Infrastructure bij NMC. “Het was hoog tijd voor een nieuw hoofdstuk. Niet alleen puur operationeel, maar ook op het vlak van de benodigde licenties was het interessant om een nieuwe stap te zetten.” NMC koos daarbij voor de in-memory database SAP HANA. Het bedrijf zocht immers een krachtige oplossing. “De hele ERP-omgeving is in Eynatten gecentraliseerd. Vanuit de meeste vestigingen maken medewerkers verbinding met die systemen.”

NMC had al langer een gevirtualiseerde omgeving uitgebouwd met VMware en servers van Dell. De overstap naar SAP HANA deed het bedrijf meteen ook de andere elementen van zijn IT-infrastructuur herbekijken. NMC werkte hiervoor samen met Uptime, de infrastructuurtak van Cronos. NMC stelde een lijstje op van wat het bedrijf nodig had om optimaal resultaat te halen uit SAP HANA. Op basis van dat lastenboek stelde Uptime voor om Cisco en NetApp te combineren.

Hoge snelheid, eenvoudiger beheer

In de praktijk komt het erop neer dat NMC een eigen Flexpod heeft gebouwd: een oplossing voor converged infrastructure op basis van Cisco UCS Mini met 1 TB RAM en een All-Flash FAS van NetApp. Dat zorgt ervoor dat de driehonderd gebruikers van NMC’s ERP-platform optimaal van de snelheid van de SAP HANA-database kunnen genieten. Concreet draaien bij NMC 110 virtuele machines op acht blades, netjes verdeeld over twee datacenters in een actief-actief-opstelling. “Het verschil zit niet alleen in de grotere kracht en de hogere snelheid, maar ook in het eenvoudige beheer”, zegt Dieter Huppertz. “De integratie is veel strakker, waardoor het geheel zich heel wat makkelijker laat beheren dan een traditionele omgeving met servers en storage in racks.” NMC maakt voor het beheer van de infrastructuur gebruik van Cisco UCS Central. “De software laat ons toe taken te automatiseren die we vroeger handmatig moesten uitvoeren”, legt Dieter Huppertz uit. “Tegelijk beheren we onze twee serverrooms nu als één groot geheel. Op één scherm hebben we een overzicht van de hele infrastructuur.” Verder blijkt ook de makkelijke schaalbaarheid een voordeel. “We hebben al extra RAM moeten toevoegen om SAP HANA optimaal te laten draaien. Binnen onze nieuwe configuratie was het echter totaal geen probleem om dat te doen.” Intussen maakt NMC als één van de eerste Belgische bedrijven ook gebruik van Cisco Intersight, de nieuwe gebruikersportal van Cisco in de cloud. Dat biedt NMC de mogelijkheid om ook van op afstand meteen een zicht te hebben op de status van de Cisco-servers.

Het is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar ook niet de duurste

Zeven jaar zonder zorgen

Op de vraag naar de kosten van de nieuwe omgeving reageert Dieter Huppertz eerder laconiek. “Het is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar ook niet de duurste”, zegt hij. “Trouwens, de goedkoopste keuze is lang niet altijd de verstandigste. Voor ons is het vooral belangrijk te weten dat we met de investering weer voor zeven jaar – of langer – verder kunnen werken, zonder ons zorgen te moeten maken over infrastructuur. Dat is ons meer waard dan op korte termijn voor de laagste prijs te gaan.”

Probleemstelling

Een krachtige database is nodig om alle vestigingen aan te sturen

Oplossing

Een combinatie van SAP HANA en Cisco Flexpod

Lessons learned

Schaalbaarheid is een enorm voordeel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content