Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met de overname van het Zweedse MySQL heeft Sun Microsystems weer een stevig stukje Europese ‘open source’ binnengehaald. Voordien nam het ook al het Tsjechische NetBeans en Duitse StarOffice over. Die belangstelling voor Europa weerspiegelde zich ook in Sun’s aanwezigheid op de FOSDEM meeting.

Toegegeven, MySQL is andere en grotere koek dan Netbeans, een ontwikkelingsomgeving, of StarOffice waarvan OpenOffice een nazaat is. Maar Simon Phipps, Suns chief open source officer, wees er op dat de twee ceo’s, Jonathan Schwartz van Sun en Marten Mickos van MySQL, elkaar al lang kennen en regelmatig ontmoeten. “Beide bedrijven sluiten cultureel naadloos op elkaar aan, met een zelfde visie op software.” Nu de overname afgerond is, wordt MySQL een softwaredivisie, vergelijkbaar met Solaris en Java, die rechtstreeks aan Rich Green, executive vice-president software, rapporteert..

Engagement

Het illustreert in ieder geval hoe Sun met de opensourcewereld wil omgaan, met dialoog en engagement. Op de recente Free & Open Source Developer’s European Meeting (FOSDEM) in Brussel waren dan ook bijna 30 mensen van Sun aanwezig, inclusief ‘spec leads’ en community leaders voor zowel OpenSolaris, OpenOffice, OpenJDK (Java) en NetBeans. “Je komt naar Fosdem om de mensen te ontmoeten waarmee je samenwerkt, de mensen die ‘deeply engaged’ zijn,” stelt Phipps, “Je komt niet om Sun te promoten, maar om met developers samen te zitten in een ‘dev room’, met de bijhorende lead developer van Sun.”

Voor Louis Suárez-Potts, community manager OpenOffice. org, is de aanwezigheid eigenlijk logisch, want de “meeste ontwikkelaars en gebruikers van OpenOffice zitten in Europa.” Dat heeft ertoe geleid dat nogal wat publieke overheden duidelijk belangstelling hebben voor free software en onder meer het ODF-bestandsformaat. Sun kocht het Duitse StarOffice in 1999 maar hun pakket OpenOffice wordt beheerd door een ‘council’ die slechts voor de helft uit mensen van Sun bestaat. De sleutelfiguren in het project zijn ook in toenemende mate afkomstig van buiten Sun zodat het steeds meer een ‘community effort’ wordt, aldus Suárez-Potts. Naast de 100 werknemers van Sun zijn er ook nog eens een 100-tal mensen bij RedFlag in China en een groot aantal bij IBM betrokken bij de ontwikkeling en ondersteuning van het product. Inclusief de vele mensen die zorgen voor lokale ondersteuning en aanpassingen.

Klein beginnen

En Sun blijft aan de open weg timmeren, nu ook via de OpenSolaris community. Vandaag “nog een beginnende community,” aldus Sara Dornstrife, OpenSolaris Team, “en niet te vergelijken met de grote gebruikersgemeenschap rond OpenOffice.” Initiatieven zijn er wel, met de mogelijkheid om rond Solaris een starterskit binnen te halen, maar, merkt Dornstrife nuchter op, “er zijn niet zoveel kernel-mensen in de wereld.” Buiten Sun zijn al bedrijven bezig met eigen projecten, bijvoorbeeld voor het overzetten van Solaris naar andere processoren (een ‘port’ naar PowerPC zit in de pijplijn). Kortom vandaag zijn om en bij de 1000 personen betrokken bij de ontwikkeling en verkondiging van Solaris. Minder dan Linux, dat wel, maar “ook daar werkt niet iedereen aan de kernel!”

De moraal van het verhaal is dan ook dat Sun in de komende jaren zijn portfolio van producten nog meer open source gaat maken. Het businessmodel zal uitdrukkelijk op de ‘software adoptie’-aanpak stoelen, waarbij leveranciers de klanten helpen om de reeds gedownloade en geïnstalleerde software optimaal te gebruiken. Bovendien heeft het hele opensourcegebeuren door de vaak scherpe concurrentie met gesloten software geleid tot betere software over de hele lijn, stelt Phipps, wat zelfs bedrijven die geen gebruik maken van open source toch ten goede komt!

Voor een vergelijkende bespreking van MySQL Enterprise en MySQL Community met de dbms-producten van Microsoft, IBM en Oracle verwijzen we u naar p. 28 en volgende in dit nummer.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content