AG deed waar veel andere verzekeraars en banken wellicht vaak alleen aan denken: afstappen van het mainframe. Al lieten de omstandigheden AG eigenlijk geen keus.

Over twee jaar viert AG zijn tweehonderdste verjaardag. Met drie miljoen klanten is het bedrijf de grootste Belgische verzekeraar. Het verhaal rond het mainframe gaat terug naar de nasleep van de bankencrisis. Fortis – waar ook de verzekeraar toe behoorde – viel toen uiteen in twee stukken.

Weg van het mainframe

Tussen AG en het nieuwe BNP Paribas Fortis kwam er een samenwerkingsovereenkomst, die tot op vandaag loopt. “Ook na de doorstart bleven onze kritische systemen draaien op een IBM-mainframe bij het voormalige Fortis”, zegt Philippe Van Belle, chief information & technology officer bij AG. Vier jaar geleden kreeg de verzekeraar te horen dat het outsourcingcontract voor het z/OS-platform van AG eind 2022 zou aflopen. “We hadden alle functionaliteiten toen net vernieuwd. Het was voor ons geen optie om die oefening – met tachtig miljoen lijnen code – nog eens over te doen. In een periode van vier jaar zou dat ook niet haalbaar zijn.”

Voor de overheveling van de bestaande functionaliteiten naar een ander mainframeplatform bestond bij AG al evenmin veel animo. “Re-platforming was voor ons de beste optie”, legt Van Belle uit. “We hadden intussen al zowat tweeduizend Windows-servers in beheer. Het leek ons de beste beslissing om alle functionaliteiten die op het mainframe draaiden over te brengen naar Windows. Van de harde deadline eind 2022 maakten we een opportuniteit.” Het liet AG toe om op het vlak van IT-infrastructuur de laatste banden met het voormalige Fortis door te knippen.

Micro Focus ondersteunde de migratie van IBM z/OS naar Microsoft Windows. HPE trad op als systeemintegrator, Capgemini als testpartner. Het resultaat bestaat uit twee datacenters – in Diegem en Gembloux – met elk dertig servers voor de bedrijfskritische toepassingen. De infrastructuur ondersteunt tienduizend gebruikers en verwerkt veertien miljoen transacties per dag. “De besparing die we realiseren is enorm”, zegt Philippe Van Belle. “Het nieuwe platform – Micro Focus Enterprise Server for Windows – is even stabiel als het mainframe, maar wel 75% goedkoper. Op vier jaar tijd verdienen we zo de investering terug.”

Het belangrijkste voordeel voor AG is dat de verzekeraar nu over een toekomstgerichte infrastructuur beschikt. “Het is vooral een progressieve stap”, vindt Van Belle. Naast de migratie van zijn mainframe, zette AG ook zijn analytics- en rapporteringsomgeving naar Azure Synaps. “Dat bezorgt onze business een compleet nieuwe data backbone. Voor het eerst komen twee werelden samen die tot nu toe altijd gescheiden waren: operationele data en analytics. Voor AG is dat niets minder dan een aardverschuiving.”

Versnelling

Het resultaat dat AG met het traject voorlegt, doet een logische vraag rijzen: waarom blijven andere verzekeraars en banken zo verknocht aan hun mainframes? Omdat de migratie een heel zware oefening is, zo blijkt. “We hebben de omvang van het project zonder meer onderschat”, geeft Philippe Van Belle toe. “Een mainframe heeft een heel andere performantie-architectuur dan Windows. We hebben dat samen met Micro Focus en HPE allemaal in detail moeten onderzoeken.”

Uiteindelijk rondde AG het traject in drie jaar af, sneller dan voorzien. “Maar tot twee maanden voor de finale oplevering was er geen blue sky“, zegt Van Belle. “We hielden sowieso een plan B en een plan C achter de hand.” Die bleken uiteindelijk niet nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content