Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De Californische start-up Exablox kan naar eigen zeggen het beste van NAS- en objectopslag aanbieden op één enkel platform. Scality stapt dan weer liever af van zijn positionering als specialist in object storage, ten gunste van ‘software defined’.

Exablox koestert de ambitie om middelgrote bedrijven de voordelen van scale-out storage te kunnen bieden, zoals dat werd ontworpen door bedrijven als Google, Facebook en Amazon. Zijn oplossing is bedoeld voor bedrijven met 10 tot 100 TB opslag en applicaties die eerder geërfd en packaged zijn (zoals Exchange of SQL). Het doel is om in te spelen op problemen met de schaalbaarheid (die nogal onvoorspelbaar is) van de opslag, de kosten en de complexiteit van opslag te verminderen en de bescherming van gegevens te optimaliseren. In plaats van een overaanbod aan opslag biedt Exablox een applicance om de primaire opslag en/of back-up te ondersteunen, gekoppeld aan een dienst voor het beheer van de opslag in de cloud, die de naam OneSystem kreeg.

De architectuur van de oplossing is gebaseerd op een back-end voor opslag van het type object store, die de file access-protocollen (SMB 3.0 of NFS) ondersteunt, in plaats van te kiezen voor de API RESTful. “We hebben ons eigen bestandssysteem ontwikkeld”, aldus ceo Douglas Brockett. “Zo bieden we de voordelen van NAS en object storage.” Een klant kan eerst een lege bay kopen en er hdd- of ssd-schijven in integreren, in functie van zijn veranderende behoeften. Hij kan gaan tot maar liefst 8 eenheden van 3,5″ van 6 TB of 8 TB, met een eventuele toevoeging van een bay om de beschikbaarheid of back-up te garanderen. Exablox biedt zijn eigen appliance aan, maar de klant kan ook zelf perfect zijn schijven aankopen – standaard sata- of sas-schijven die tot 8 keer goedkoper zijn dan die van de concurrenten, zoals EMC en NetApp voor dezelfde capaciteit. Volgens Exablox zijn de dagen van RAID geteld, omdat hun oplossing een antwoord biedt voor problemen als de onflexibele toekenning van volumes aan de applicaties, het feit dat de data verbonden zijn aan een fysieke locatie, de incrementele capaciteitsverhoging, de configuratie-eisen en het risico van gegevensverlies door storingen.

Exablox positioneert zich op de markt tegenover verschillende soorten concurrenten : objectspecialisten zoals Amplidata, Caringo, Cleversafe en Scality (zie hieronder) ; scale-out filers zoals Isilon van EMC ; hybride blokplatformen of flash, waaronder Pure Storage, Nimble en Skyera ; en scale-up filers zoals Net-App, EMC VNX en ZFS. “Wij zijn het enige enterprise storage-platform dat gebaseerd is op standaard schijven”, aldus nog Brockett.

Het bedrijf verdeelt haar aanbod uitsluitend indirect en is van plan om Europa in de eerste helft van dit jaar aan te boren. Zo zouden er al enkele partners en klanten opgetekend zijn.

SCALITY : VAN OBJECT TOT SDS

Toen Scality werd opgericht, positioneerde het bedrijf zich op de markt voor object storage, vooral bedoeld voor service- en messaging providers, door te steunen op standaard hardware. De eerste klant was trouwens het Belgische kabelbedrijf Telenet. Maar ondertussen vindt het bedrijf deze doelgroep te beperkend. De explosieve groei van data, de noodzaak om continu over de data te beschikken, de mix van vormen van opslag en de opkomst van cloud hebben de kaarten dooreen geschud.

Vroeger was de markt verdeeld tussen NAS (bestandsopslag), SAN (blokopslag) en object (ongestructureerde opslag), naast tape. Maar Scality is van mening dat we evolueren naar een opslag op twee niveaus, met silicium (flash) voor de prestaties en object store voor de capaciteit.

Met zijn Ring-oplossing biedt Scality naar eigen zeggen de volgende voordelen aan : schaalbaarheid naar de petabyte (bijna onbeperkt dus), het vermogen om 80 % van de werkdruk te beheren, 100 % beschikbaarheid en maximale duurzaamheid, naast een self-healingfunctie, terwijl de oplossing puur softwaregetint is en dus los staat van de onderliggende hardware. In de praktijk bestaat Ring uit 3 elementen : connectoren naar de applicaties (meer bepaald Swift en Cipher naar OpenStack), een beschermlaag en geo-redundantielaag, en de core gekoppeld aan een beheertool die wordt gehost op x86 commodity-servers. Scality telt ongeveer 90 werknemers en een vijftigtal klanten in de productiesector, waarvan 30 % in Europa, 55 % in de Verenigde Staten en 15 % in Japan. Zijn klanten zijn terug te vinden in de wereld van de actieve archieven, enterprise cloud, distributed computing (het Los Alamos National Laboratory beloofde onlangs om maar liefst 500 PB aan te kopen), cdn (content distributie) en web (Dailymotion met 10 PB en SFR met 2 PB). Scality zei er nog bij dat zijn grootste klant maar liefst 50 miljard objecten zou opslaan op zijn Ring-platform.

“Object storage is niet langer een concept dat in de kijker moet worden gezet”, aldus Leo Leung, vp corporate marketing. Voortaan is het de use case die telt en dat willen we nu juist promoten.”

Als we vragen naar de concurrentie van DDN, Amplidata (een Amerikaans-Belgische onderneming) en Caringo (een andere Belgische specialist in object storage), antwoordt Leung dat hij hen niet tegenkomt op de markt, en dat zijn concurrenten voornamelijk CelverSafe en Isilon/EMC zijn.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content