Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Daar waar de top van de businessintelligencemarkt (BI) tot voor kort Business Objects, Cognos en Hyperion heette, spreken we nu van kleppers als SAP, IBM en Oracle. Meest gestelde vraag: wie volgt?

Tijd om adem te halen was er niet na de 4,8 miljard euro van SAP voor Business Objects (BO). IBM legt nu 4,9 miljard dollar op tafel voor het iets kleinere Canadese bedrijf Cognos. Voorspelbaar vervolg van het consolidatieverhaal op de BI-markt, aldus veel waarnemers, al moet gezegd dat Cognos zich tot dusver als een duivel in een wijwatervat had geweerd tegen mogelijke overnames. ‘Onafhankelijkheid’ was het codewoord van ceo Rob Ashe en consoorten. In september had Cognos nog het kleinere performancemanagementbedrijfje Applix voor 339 miljoen dollar opgeslokt. Analisten spraken toen van “een goede zet in de strijd om onafhankelijk te blijven.”

Wisten zij veel dat de Duitse erp-reus SAP een maand later BI-marktleider BO zou binnenhalen. Inmiddels speurden andere hongerige kolossen naar hun deel van de BI-koek. Maar ceo Rob Ashe van Cognos verklaarde toen nog stoer: “Dit bevestigt de visie die we ruim zes jaar terug naar voren schoven: de leidende, onafhankelijke leverancier van performancemanagementoplossingen zijn. We zullen daarin niet verslappen.” Dat was ‘vóór’, ‘na’ klinkt het zo: “IBM is perfect complementair met onze strategie, met weinig overlap in de producten, heel wat technologiesynergieën en de resources, het bereik en de diensten om die visie te versnellen.” Bij Cognos lijkt toch enige tevredenheid te heersen dat ze niet zoals BO en Hyperion vasthangen aan erp-leverancier.

Applicaties

“Andere overnames zijn niet per se de aanleiding van onze zet”, reageert Steve Mills, die de softwaredivisie bij IBM leidt. “We zocht al enkele jaren naar BI-functionaliteit.” Rebecca Wetteman, analist bij Nucleus Research, verwoordt het als volgt: “Dit is een poging van IBM om relevant te blijven in de softwarewereld.” Weinigen noemen de combinatie Cognos-IBM onzin, wegens de beperkte overlap. Al stellen sommige analisten de terechte vraag hoe de “we don’t do applications”-mentaliteit van IBM kan worden verenigd worden met de belangrijke performancemanagementpoot van Cognos, die een rist toepassingen voor financiële directeurs herbergt. “Of begint IBM vanaf nu toch applicaties in te kopen?”, vraagt Boris Evelson van Forrester zich af. Moeten erp-bedrijven Infor of Lawson beginnen vrezen voor een overname? Of crm-specialist Salesforce. com? Edwin Van Waes, managing director van Cognos Belux, vindt het erg vroeg voor analyses en commentaar. “Ik denk persoonlijk dat er weinig reden is voor klanten om ongerust te zijn. We worden veel sterker door het grotere, wereldwijde bereik, de vele partners en de technologie van IBM.” Voor de Belgische vestiging, die 40 mensen tewerkstelt, verwacht Van Waes voorlopig weinig veranderingen “aangezien IBM Cognos als aparte business unit binnen de Information Management Software-divisie positioneert”. Rob Ashe zal de 4000 Cognos-mensen blijven leiden en rapporteren aan general manager Ambuj Goyal.

Volgt HP?

En zo ziet de BI-markt er op enkele maanden tijd helemaal anders uit. En ook het aantal potentiële overnemers en overnamedoelwitten slinkt. Onafhankelijke spelers met BI-stempel zijn nu onder meer Microstrategy, Teradata, SPSS en Informatica. HP wordt nu door velen naar voren geschoven als potentiële slokop. Al meldt Eddy Conjaerts, country manager voor Microstrategy Belgium, al gauw dat “onze unieke aandeelhouderstructuur het onmogelijk maakt dat we overgenomen worden zonder de instemming van onze ceo.” Private BI-spelers als SAS (goed voor een omzet van zo’n 2 miljard dollar) en Information Builders hoeven waarschijnlijk weinig te vrezen.

Lees ook wat consultants en systeem-integratoren denken over de consolidatie op de BI-markt (p. 16 en volgende).

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content