Nu de nodige aanbestedingen en uitbreidingen gegund zijn, kan het ambitieuze erp-project van de federale overheid, Fedcom, eindelijk op gang getrapt worden. ‘Eindelijk’, want het was in dezelfde periode vorig jaar dat Fedcom genoemd werd in het 164ste Boek van het Rekenhof, in de volksmond het ‘Blunderboek’. Het Rekenhof stoorde zich aan de traagheid van de overheid in het grote boekhoudingsproject.

Al sinds 2003 liep de discussie over het hoe en het wat van Fedcom met als doel om in 2006 tot een gunning van de aanbesteding te komen. Dat werd uiteindelijk pas april 2007, toen IBM samen met CSC en Oasis de opdracht ter waarde van 16,4 miljoen euro binnenhaalde. Daar kwam nog eens 2,7 miljoen euro voor de aankoop van de hardware bovenop. IBM zou SAP implementeren, maar kon daar door de late gunning en de moeilijke regeringsvorming in het najaar van 2007 pas ten vroegste in oktober 2008 mee beginnen. Daarbovenop kwam in juli 2008 het voorstel van premier Yves Leterme en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet om Fedcom uit te breiden naar een “volledige algemene boekhouding met een geïntegreerde begrotingsboekhouding, in plaats van een louter budgettaire boekhouding op transactiebasis”. Daarvoor moesten wel opnieuw onderhandelingen met IBM worden aangeknoopt. Volgens Letermes woordvoerder Peter Poulussen “een terechte keuze” aangezien dat “het project een aanzienlijke meerwaarde heeft gegeven.” En de extra kosten bleken niet onoverkomelijk – lees: 900.000 euro – “omdat SAP toch al gebaseerd is op dat principe van een algemene boekhouding”. Die kosten behelzen vooral de extra voorbereiding en parametrisering, aldus nog Poulussen.

Timing

Begin december schoot Fedcom eindelijk uit de startblokken met het opladen van de historiek in het nieuwe systeem. Zowat heel 2009 zal vervolgens worden gebruikt om een proefversie van Fedcom uit te rollen en te testen bij 4 horizontale FOD’s (kleinere organisaties) en de FOD Volksgezondheid (een middelgrote FOD). Eind 2009 wordt dan de definitieve roll-out bij die FOD’s voorbereid, die op 1 januari 2010 live moet zijn. Dat jaar wordt ook de tweede uitrolfase voorbereid bij de 2 grootste FOD’s, Justitie en Financiën, om daar op 1 januari 2011 live te kunnen gaan. De laatste FOD’s en POD’s (programmatorische overheidsdienst) moeten dan begin 2012 op Fedcom gebracht worden. “De invoering van Fedcom is ruimer dan de FOD’s en POD’s”, zegt Poulussen nog. “Ook de staatsdiensten met afzonderlijk beheer zullen opgenomen worden in dit proces, zodat de federale overheid een volledig beeld van de begroting en boekhouding kan geven.”

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content