Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

TECHNOLOGIE OM MEER SNELHEID UIT KOPERPAREN TE PUREN STOND CENTRAAL OP HET BROADBAND FORUM. MAAR TELCO’S MAKEN ER GEEN GEHEIM VAN DAT FIBER NOG STEEDS HET ULTIEME EINDSTATION IS.

Met ‘vectoring’ kopen operatoren niet alleen technologie om de snelheid op het kopernetwerk te verhogen; ze kopen vooral ook tijd. Belgacom pioniert met de vectoring-technologie van Alcatel-Lucent maar wil daarmee zeker niet gezegd hebben dat fiber-to-the-home (ftth) er niet zal komen. De glasvezel reikt nu tot in iedere straatkast, bij wijze van spreken op de hoek van de straat. Zo’n straatkast heet in het jargon ‘remote optical platform’ (rop) en bevat alle actieve vdsl2-apparatuur. Vanaf die rop gaat het nog hooguit enkele honderden meters over traditionele koperlijnen tot aan de woningen van de klanten. Het is op dat deel dat vectoringtechnologie toegepast zal worden om gegarandeerde 50 Mbit/s-snelheden te kunnen bieden (zie pagina hiernaast).

“In heel wat landen merken we een vertraging van de uitrolsnelheid voor ftth. Dat wij zo vroeg voor fiber-to-the-cabinet (fttc) met vdsl gekozen hebben, blijkt nu een pluspunt”, beweert Wim de Meyer, vp business transformation bij Belgacom. Vectoring wordt als een extra tussenstap naar ftth gezien. “Maar die ftth kan zeker nog een tiental jaar wachten”, zei de Meyer nog. Want na vectoring zijn er nog mogelijkheden tot extra rek. Bonding en PhantomDSL bijvoorbeeld, maar vooral G.Fast wordt in deze context vaak genoemd. “G.Fast zit in een standaardisatiefase en heeft nog 1 à 2 jaar nodig”, zegt de Meyer. “Het mooie is dat G.Fast verder bouwt op de bestaande architectuur, maar dan moet de rop wel nog dichter tot bij de huizen gebracht worden”, weet Geert Standaert, cto bij Belgacom.

Fiber in greenfield

Vanaf volgend jaar wil Belgacom wel nieuwe verkavelingen (het zogeheten ‘greenfield’) gaan uitrusten met glasvezel tot in de woonkamer. Toch is ook dat geen evidentie, erkent Standaert, “want ftth blijft toch relatief intrusief naar klanten toe. Niet iedereen staat er bijvoorbeeld voor te springen dat hun oprit opengebroken wordt.”

Dat vooral in Europa koper weer ‘hot’ is, valt ook af te leiden uit de marktcijfers van de FTTH Council Europe. In de eerste jaarhelft steeg de dekkingsgraad in Europa weliswaar nog met 16 procent – goed voor 5,95 miljoen abonnees en 32 miljoen huizen eind juni – maar dat is minder dan de groei waar tot voor enkele jaren nog vanuit gegaan werd. België hinkt overigens duidelijk achterop, met slechts 5.350 abonnees.

Maar als je ook netwerken meetelt waarbij enkel de ‘last mile’ nog met koper werkt (zoals Belgacom dus), dan is het marktaandeel volgens Point Topic ongeveer even groot als dat van de kabelaars.

Investeringen nodig

Europa heeft als doelstelling om tegen 2020 alle Europese burgers aan te sluiten op een internetverbinding van 30 Mbps. De helft zou tegen dan een verbinding van meer dan 100 Mbps moeten hebben. In ons land maakt Belgacom zich sterk dat dit een haalbare kaart wordt. Al is het wel al duidelijk dat de rurale streken een probleem dreigt te worden. “Moeten wij echt een dure glasvezelkabel trekken naar elke uithoek van het land om enkele woningen uit te rusten met voldoende megabit? Hoe kunnen we die investering ooit terugverdienen?”, klinkt het, waarbij ook gekeken wordt naar regelgever BIPT.

Een discussie die ook speelt op Europees vlak. Eurocommissaris Neelie Kroes tekende eveneens present in Amsterdam en vertelde er dat “Europa op een belangrijk kruispunt staat wat breedband betreft” en dat de “uiteindelijke weg afhangt van de moeilijke beslissingen rond investeringen die nu moeten gemaakt worden.” Ze waarschuwde in haar keynote zelfs voor het gevaar dat Europa op het einde van dit decennium zal vaststellen dat het onvoldoende infra- structuur heeft om te voldoen aan de breedbandvereisten van grote multinationals. Zonder de nodige investeringen dreigt Europa achter te blijven op andere regio’s als de Verenigde Staten, China en Japan. Ze riep de operatoren nog op om te lobbyen bij hun overheden om ‘Connecting Europe Facility’ te ondersteunen. Met een budget tot 50 miljard euro kan de Connecting Europe Facility een sleutelinstrument worden voor gerichte infrastructuurinvesteringen op Europees niveau.

KRISTOF VAN DER STADT

Met ‘vectoring’ kopen operatoren niet alleen technologie om de snelheid op het kopernetwerk te verhogen; ze kopen vooral ook tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content