Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

F5 Networks breidt het Europese Silverline-aanbod van cloudgebaseerde services uit met een ‘web application firewall’ service. “We focussen alsmaar meer op security”, aldus cto Karl Triebes.

F5 Networks mag dan wel in 1996 gestart zijn als een hardwarespecialist in ‘load balancing’ : het bedrijf met thuisbasis in Seattle werkt sinds 2004 rond een proxygebaseerde architectuur waarmee het allerlei diensten voor het beheer en het optimaliseren van applicaties in een netwerk biedt. Samen met de opkomst van innovaties als SDN en NFV, is F5 Networks ook de switch naar software en clouddiensten gaan maken.

“Alle hardware die we hebben, bestaat ondertussen ook als ‘software only’. De wereld verandert wel, het consumptiemodel verandert, maar de applicaties blijven dezelfde. En klanten willen dat die applicaties overal en altijd perfect draaien”, legt cto Karl Triebes uit.

INNOVEREN VIA SECURITY

F5 verhoogt daarbij de aandacht voor security, zo trachtte de fabrikant duidelijk te maken op het Agility-event in Edinburgh (Schotland). Zo introduceert het bedrijf nu ook in Europa een ‘web application firewall’ die ingepast wordt in het Silverline-platform van services. Die firewall draait met andere woorden volledig in de cloud en moet webapplicaties in het datacenter beschermen. “Ook de uitrol van applicaties wordt versneld en de totale beveiligingskosten voor die applicaties gaan via ons managed service model naar beneden”, voegt Triebes daar aan toe. De firewall is geënt op het reeds bestaande ‘BIG-IP Application Security Manager’ product. Geavanceerde ‘layer 7’ aanvallen – zoals DDoS, SQL-injection, of AJAX-applicaties – worden met de oplossing gedetecteerd.

Overigens lanceert het bedrijf ook een service die specifiek online fraude moet bestrijden. “Verwacht in de toekomst van ons zeker meer initiatieven met soortgelijke security-focus”, aldus nog de cto.

De demarche van F5 maakt dat het bedrijf nu ook in concurrentie komt met spelers als Juniper, Fortinet en Checkpoint.

EN IN BELGIË ?

In ons land kiest het gros van de F5-klanten nog steeds voor een hardwaregebaseerde oplossing, slechts weinig kiezen voor software-only. “80 % van onze projecten draaien om consolidatie over twee layers heen : het functionele en het logische”, vertelt Ronald Vanhijfte, regional manager BeLux bij F5 Networks.

Belangrijke referenties zijn de grote banken en financiële instellingen. Specifiek in ADC (application delivery controller), haalt F5 in onze regio 60 à 65 procent marktaandeel. Ook heel wat Europese instellingen zijn klant – vaak in het kader van een uitgebreider raamcontract met andere leveranciers. Maar ook InBev, Colruyt, ViaPass, en TeleTicketService zijn enkele belangrijke referenties.

“Het is een layer 7 ‘full proxy’ product dat heel flexibel is, maar net daardoor wel een moeilijk product is om uit te leggen”, geeft Vanhijfte toe die aangeeft dat het moeilijk is om te schalen in ons land. “Onze oplossingen raken alle departementen : security, netwerk, systems en infrastructuur. Functionele consolidatie is een belangrijke sleutel tot succes in ons land”, beweert de regional manager.

Momenteel werkt F5 met een vijftal mensen in ons land (sales en presales) maar uitbreiding is op komst. Pas werd nog de verhuis naar een nieuw kantoor in Mechelen rond.

F5 werkt met slechts enkele strategische partners : SecureLink, Proximus, Dimension Data en HP voor enkele specifieke klanten. “90 % van onze projecten loopt via één van die partners”, aldus Vanhijfte. Service providers worden dan weer via Infradata bediend.

Vorig jaar wist F5 de omzet in BeLux te verdubbelen vergeleken met 2013. Voor dit fiscale jaar wordt uitgegaan van een stijging met 30 procent.

Veelgehoorde kritiek dat F5 té duur zou zijn, wuift Vanhijfte weg. “Als je onze APC enkel als een load balancer gebruikt, dan zijn we allicht duur. Maar je moet de scope van het product opentrekken, meer functionaliteit gebruiken en dan zijn we echt niét duur”, klinkt het.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content