Pieterjan Van Leemputten

Bedrijven wachten traditioneel tot na het eerste service pack alvorens de nieuwste Windows te proeven. Outsourcer Getronics neemt het voortouw en dipt zijn teen, met zo’n 150 machines, in het blauwe water.

Staan klanten voor de deur om te upgraden ? Neen. “Maar de interesse is er wel. Als het over Windows 10 gaat zit de zaal vol. Maar je merkt ook dat ze afwachten om de kwaliteit van de eerste versies te kennen”, legt innovation manager Nico Sienaert bij Getronics uit. “We geloven in Windows as a Service, maar voor bedrijven zit de uitdaging in de snelheid van uitvoering en het kunnen omgaan met veranderingen in Windows onder de Current Branch (zie kader, nvdr).”

Getronics zelf verwacht dat bedrijven vanaf het tweede jaar, na de zomer van 2016, de overstap maken. “Zelf mikken we in de eerste plaats op klanten die vandaag Windows 8 gebruiken. Zij hebben vaak een zwaar adoptieverhaal achter de rug en Windows 10 is in dat opzicht het beste van 7 en 8. Het app-model in combinatie met de gebruikservaring die ze al hebben uit eerdere versies. Die klanten vragen er ook het meest naar.”

“De interesse van gebruikers op Windows 7 hangt af van hoe goed Windows 10 het doet op vlak van beveiliging. Microsoft heeft hier vandaag een sterker verhaal dan vroeger. Ook de upgradetijd is een meevaller en je bestanden en instellingen verhuizen mee. Dat in combinatie met meer ondersteuning voor de cloud maakt het aantrekkelijk. Maar tegelijk loopt de extended support voor Windows 7 nog door tot 2020. Ondanks alle voordelen gaat een bedrijf zich dan ook afvragen wat de roi is wanneer de secretaresse voortaan op Windows 10 werkt. Getronics zit vandaag zelf voor 70 procent op Windows 8. “Wie vandaag al overstapt is een early adopter. Zelf doen we intern ook nog geen uitrol maar we hebben wel een proof of concept lopen met 150 machines zodat we snel ervaring kunnen opdoen. Daar zijn we voorlopig nog niet op noemenswaardige problemen gestoten. Op 150 machines moest slechts bij 2 procent een rollback gebeuren, wat met succes lukte. Er zijn zelfs gebruikers die de upgrade van thuis uit via vpn of Direct Access hebben uitgevoerd.”

De kleine obstakels uit de test gaan onder meer over het herinstalleren van drivers, het toetsenbord dat de eerste keer in het Engels staat of een WebEx-uitnodiging die niet werkt. Anderzijds merkt de outsourcer veel enthousiasme over de interface, de prestaties en het feit dat de upgrade minder dan een uur in beslag neemt. De uitdaging voor een outsourcer ligt echter ook bij het ondersteunen van (oude) bedrijfsapplicaties. “Voor negentig procent van die apps zal dat vlot gaan. Maar die overige tien procent moet ook terug draaien.”

Moet je als bedrijf nu al kijken naar Windows 10 ? “Dat hangt af wat je er voor over hebt”, zegt Sienaert. “Elk bedrijf heeft redenen om het wel of niet te doen. Wie vandaag nog op Windows 7 werkt gebruikt vaak nog een oude versie van Internet Explorer. In januari stopt de ondersteuning voor IE-versies ouder dan 11. Dat gaat voor bedrijven een uitdaging worden. Heeft Getronics al plannen om klanten te upgraden ? “Momenteel zijn er hooguit offertes uitgestuurd, meestal naar klanten met minder dan honderd gebruikers en dus een minder complexe it-infrastructuur. We krijgen ook uit de banksector vragen, al gaat het daar vooral om de tablets die in de kantoren worden gebruikt.”

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content