Geconcentreerd communiceren en werken

© IS

Op kantoor, in callcenters, maar ook thuis is er vaak veel lawaai. Met een headset werkt en communiceert u in die omstandigheden toch rustiger. We testten acht draadloze kantoorheadsets.

De geteste headsets gebruiken Bluetooth voor de draadloze communicatie. Als uw pc of laptop geen Bluetooth aan boord heeft, gebruikt u de meegeleverde USB-dongle. Soms is het een goed idee om die in elk geval te gebruiken, want niet alle computers ondersteunen bijvoorbeeld breedband-audio via de ingebouwde Bluetooth, terwijl de dongle dat soms wél ondersteunt en dus zorgt voor een betere verstaanbaarheid tijdens telefoongesprekken.

Testmethode

We geven punten op meer dan vijftig technische criteria: functionaliteit zoals frequentiebereik, draadloze verbindingen, compatibiliteit met allerlei standaarden, draagwijze en standaard meegeleverde onderdelen. Daarnaast geven we punten op basis van praktische tests volgens zeven criteria. Alle testresultaten worden omgerekend in gewogen scores voor functionaliteit en praktische tests, waarbij in het eindoordeel de praktische tests dubbel zo zwaar doorwegen als de functionaliteit. Uitgebreide productinformatie vindt u samen met alle technische specificaties en benchmarkresultaten in de bijbehorende tabel.

GN Audio Jabra Evolve 65

De Jabra Evolve 65 is een compacte tegen-het-oor-headset met oorkussens uit kunstrubber, draaibare oordoppen voor een gemakkelijke opberging en 270 ° draaiende microfoonbeugel. U draagt de microfoon naar keuze links of rechts, maar de stereokanalen schakelen daarbij niet automatisch. Ook de downloadbare Jabra Direct-software heeft geen instelling om de stereokanalen om te wisselen. Deze headset werkt draadloos via Bluetooth 4.2 tot op een afstand van maximaal dertig meter. Een kleine reeds gekoppelde USB-adapter wordt meegeleverd. Daarnaast werkt de meegeleverde 170 cm-lange oranje USB-kabel als audiokabel. Met die kabel laadt u tegelijk de vast gemonteerde accu in drie uur tijd op voor een draadloze autonomie van tien uur en standby-tijd van maximaal vijftien dagen.

GN Audio Jabra Evolve 65
GN Audio Jabra Evolve 65

De oorschelpen zijn klein, maar voelen comfortabel aan. Ze dempen omgevingsgeluid vrij goed, maar alleen op passieve wijze. Op één van de schelpen vindt u in het midden een multifunctionele bedieningstoets met de volumeregeling en een ‘mute’-toets. Rond de multifunctionele toets bevindt zich het in-gespreklampje.

Dezelfde headset bestaat ook in een mono-variant. Daarnaast zijn er UC-gecertificeerde varianten die compatibel zijn met softphones. Een USB-laadstand is optioneel verkrijgbaar. Deze headset ondersteunt breedbandtelefonie en 70 Hz-20 kHz hifi-geluid. Als u naar muziek luistert, draait u de microfoonbeugel naar boven. Die klikt dan magnetisch vast in een uitsparing in de hoofdband. Bescherming tegen piekgeluiden, gemiddelde dagelijkse blootstelling aan geluidsdruk of Australische G. 616 akoestische beveiliging stelt u in via Jabra Direct.

De Evolve 65 draagt comfortabel, heeft een degelijk bereik en de geluidskwaliteit is goed. Omdat geen Bluetooth HD-audiocodec ondersteund wordt, geeft de USB-verbinding wel de beste muziekkwaliteit.

? 166

Prestatiescore: 77

Prijsprestatiescore: 80

GN Audio Jabra Evolve 75

Dit is letterlijk de grotere broer van de Evolve 65, met grotendeels dezelfde functies, maar iets grotere draaibare oordoppen die ook een beetje dikker zijn en daarom iets beter passief isoleren. De oordoppen zijn daarnaast vervangbaar. Verder heeft deze headset een actieve lawaai-onderdrukking (ANC) die u naar keuze kan uitschakelen via software of met een druk op een knop. Nog een extra functie is de ‘Listen-in’-knop waarmee u uw omgeving beluistert zonder de headset af te zetten. ANC, gesprekken en muziek worden dan stilgezet, maar niet gepauzeerd.

De multifunctionele toets, volumetoetsen en de bezigheids-led zitten op de rechteroorschelp. Daar bevindt zich ook de microfoonbeugel. Die klikt magnetisch vast in de hoofdband wanneer u naar muziek luistert. De mute-functie wordt dan automatisch geactiveerd zonder dat u op een bijkomende knop hoeft te drukken. Daarnaast is er ook nog een mute-toets die u tijdens gesprekken kan activeren. Die doet dubbel dienst als activatietoets voor Siri, Cortana en Google Now wanneer u niet aan het bellen bent.

De Evolve 75 ondersteunt alleen de SBC Bluetooth-codec, dus ook hier geldt dat u de beste audiokwaliteit alleen via de USB-kabel verkrijgt. Deze headset bestaat enkel in stereo-uitvoering, al dan niet in combinatie met een USB-laadstand en al dan niet in een officieel gecertificeerde UC-variant. De Evolve 75 heeft een spraakautonomie van vijftien uur en een luisterautonomie tot dertig uur.

Draagcomfort, bereik en geluidskwaliteit zijn uitstekend. De actieve geluidsonderdrukking werkt goed in een kantooromgeving, minder goed buitenshuis.

? 281

Prestatiescore: 86

Prijsprestatiescore: 72

Logitech H600 & H800

De H600 en H800 zijn betaalbare Bluetooth-headsets van Logitech. De H600 is een basismodel dat via de Logitech nano-adapter alleen met een computer of laptop werkt. Het draadloze bereik bedraagt maximaal tien meter. De H800 is het topmodel in het headset-aanbod van Logitech en werkt met smartphones en met alle courante telefonie-apps voor MacOS, Win-dows en ChromeOS. Het toestel heeft echter geen UC-certificatie en is duidelijk vooral bedoel voor occasioneel gebruik tijdens het gamen, telefoneren en muziek beluisteren. De accu gaat maximaal zes uur mee. Het duurt ook ruim drie uur om die met behulp van de meegeleverde USB-kabel weer op te laden. De draadloze verbinding werkt naar keuze via Bluetooth of via de meegeleverde, reeds gekoppelde Logitech USB-adapter. Het bereik bedraagt maximaal twaalf meter.

GN Audio Jabra Evolve 75
GN Audio Jabra Evolve 75

Een volledige werkdag houdt u deze volledig van vrij goedkoop kunststof vervaardigde headsets wellicht niet op uw hoofd, ook al omwille van de schuimrubberen hoofdband en dito oordoppen, die na een tijd vrij warm aanvoelen. Deze headsets dragen minder comfortabel dan die van Jabra, Plantronics en Sennheiser, met hun uit zacht (kunst)rubber vervaardigde beschermmaterialen. Maar die professionele headsets zijn natuurlijk veel duurder. Gebruikt u een headset maar af en toe, dan voldoen ze wel.

Op de schelp vindt u drukknoppen om het volume te regelen en (bij de H800) telefoongesprekken te voeren. Bij de H800 selecteert u de verbindingsmethode (Bluetooth of nano-adapter) via een schuiftoets. Er is geen software-ondersteuning. Bescherming tegen onverwachte piekgeluiden ontbreekt. Wel kan u de oorschelpen naar binnen plooien en de headsets zo gemakkelijker met u meenemen. De audiokwaliteit van de H800 is lichtjes beter dan die van de H600.

H600

? 66

Prestatiescore: 61

Prijsprestatiescore: 77

H800

? 98

Prestatiescore: 67

Prijsprestatiescore: 80

Plantronics Voyager 6200 UC

Over/tegen-het-oor headsets dempen het omgevingsgeluid beter dan headsets met oordopjes, zeker in drukke kantoren. Maar vooral jeugdige gebruikers geven blijkbaar toch de voorkeur aan oordopjes, dus is er de Plantronics Voyager 6200 UC. Die combineert oordopjes met een stevige, flexibele nekbeugel die bekleed is met zacht aanvoelende kunststof. De beugel heeft een hoog draagcomfort, en bevat vier omni-directionele microfoons met digitale geluidsonderdrukking en alle bedieningsknoppen. Ook aanwezig is een trilmechanisme voor binnenkomende oproepen. Dankzij de beugel trekt u de doppen wanneer nodig gewoon uit uw oren en laat u ze naar beneden hangen. De beugel blijft rond uw nek. Zo is de headsets snel bruikbaar bij een telefoongesprek of wanneer u iets wil beluisteren. De headset weegt maar 56 gram, zodat u al snel vergeet dat u hem draagt.

Logitech H600
Logitech H600

Deze stereoheadset ondersteunt de verbeterde APTx muziek-codec voor hifi-geluid. Allerlei digitale beschermingsmechanismen garanderen dat u geen gehoorbeschadiging oploopt door onverwacht harde geluiden. Drukt u twee seconden lang op de beltoets, dan schakelt u de stembediening via Cortana, Google Now of Siri in.

De autonomie is lang genoeg om een normale werkdag mee door te komen. Opladen kan direct via de beugel en een USB-kabel, maar Plantronics levert daarnaast een klein USB-laadstation mee. Met behulp van de Plantronics Hub App voor desktop, iOS en Android wijzigt u allerlei standaardinstellingen. U regelt zo tevens of de headset aanwezigheidsinformatie (‘presence’) mag doorgeven aan Microsoft Lync en Skype. Bedrijven kunnen meerdere van deze headsets beheren via de (betalende) Plantronics Manager Pro-suite.

De geluidskwaliteit is uitstekend, zowel tijdens telefonie als bij het beluisteren van muziek. De actieve onderdrukking van lawaai werkt goed in een kantooromgeving, maar minder goed buiten in een drukke straat of in een voertuig.

? 231

Prestatiescore: 91

Prijsprestatiescore: 79

Plantronics Voyager Focus UC

De Voyager Focus UC draagt tegen het oor, met de microfoon naar keuze links of rechts. De stereorichting wijzigt automatisch naargelang de positie van de microfoon. De zachte oordoppen dempen omgevingsgeluid op zowel passieve als actieve wijze. Een druk op de OpenMic-knop schakelt de actieve ‘noice-cancelling’ uit, zodat u uw omgeving kan horen zonder dat u de headset hoeft af te zetten. De ANC belast de accu extra en vermindert de maximaal haalbare spraak- en luistertijd met twee à drie uren. U schakelt dit permanent uit via software of met de schuifknop op de onderkant van één van de oordoppen. Dezelfde gehoorbeschermingsmechanismen als bij de Voyager 6200 UC zijn aanwezig. U beperkt bijvoorbeeld de gemiddelde dagelijkse geluidsblootstelling tot 80 of 85 dBA, zoals de EU-wetgeving dit vereist. In de Hub-software kiest u het typisch aantal gebruiksuren. Onafgezien van die keuze zal de headset altijd geluidsniveaus boven 118 dBA filteren.

Plantronics Voyager 6200 UC
Plantronics Voyager 6200 UC

Slimme sensoren automatiseren bepaalde handelingen, maar dat werkt alleen bij verbindingen met smartphones. Zet u de headset af, dan zal muziek pauzeren. Doet u dit tijdens een telefoongesprek, dan wordt de microfoon uitgeschakeld. Komt er een gesprek binnen, dan wordt het automatisch aangenomen als u de headset opzet.

Op pc wordt aanwezigheidsinformatie doorgegeven aan Microsoft Lync en Skype, maar u kan dat uitschakelen. U koppelt de headset met ‘softphones’ van verschillende merken. Gesprekken en beltonen worden dan via de gekozen softphone omgeleid. Audio van iTunes of Windows Media Player pauzeert automatisch bij een binnenkomend gesprek. Opladen kan direct via USB of door de headset in de meegeleverde standaard te hangen. Het softwarebeheer is hetzelfde als bij de andere Plantronics-headset.

De Voyager Focus UC draagt comfortabel, dankzij de zachte oordoppen en de instelbare hoofdbeugel. Het wordt niet te warm onder de doppen. De geluidskwaliteit is goed, zowel tijdens gesprekken als bij het beluisteren van muziek.

? 247

Prestatiescore: 82

Prijsprestatiescore: 72

Sennheiser MB Pro 2 UC ML

De MB Pro 2 UC ML heeft twee oorschelpen en een draaiende microfoonbeugel. Als u de beugel volledig rechtzet, dekt die ietwat onhandig de multifunctionele bedieningstoets op de oorschelp af. Deze kleine toets heeft bovendien zoveel functies dat u er het overzicht dreigt bij te verliezen. Een tweede, iets grotere bedieningstoets bevindt zich onderaan dezelfde oorschelp. Die regelt het volume en schakelt de microfoon tijdelijk uit. Hij dient ook om de stereoweergave en werking van de volumetoetsen om te keren, zodat u de microfoon naar keuze links of rechts kunt dragen.

De oorschelpen zijn erg klein: ze dragen comfortabel, maar dempen het omgevingsgeluid minder dan grotere schelpen. Identiek dezelfde headset is verkrijgbaar in mono-uitvoering met één oorschelp (MB Pro 1). De door ons geteste MB Pro 2 UC ML-stereoversie wordt geleverd met een USB-laadstand, werkt samen met UC-softphones van verschillende fabrikanten én is gecertificeerd voor de zakelijke variant van Skype. Neemt u de headset van de laadstand, dan beantwoordt u automatisch een oproep die via softphone binnenkomt; omgekeerd beëindigt u een gesprek door de MB Pro opnieuw in de stand te hangen. Aanwezigheidsinformatie wordt automatisch doorgegeven.

Een kleine, reeds gekoppelde USB-Bluetooth adapter wordt meegeleverd. Het opgegeven draadloze bereik is 25 meter. De autonomie is lang genoeg om een werkdag mee door te komen. Bovendien is de accu in veertig minuten tijd weer voor de helft geladen. Verbindt u het toestel met een iPhone, dan ziet u de accustand van de headset in het statusscherm van de smartphone.

Draagcomfort, geluidskwaliteit en bereik zijn behoorlijk tot goed. Wel wordt het onder de kleine oorschelpen warmer dan bij de Jabra Evolve’s en Plantronics Voyager Focus, vooral als u de hoofdbeugel te hard opspant. Luide geluiden boven de 118 dbA filteren automatisch om gehoorbeschadiging te voorkomen.

? 148

Prestatiescore: 74

Prijsprestatiescore: 82

Sennheiser SDW 5016 – EU

De SDW 5016 is een combinatie van een SDW 5 BS telefoonbasis, SDW 10 HS mono-headset en BTD 800 Bluetoothdongle die met alle soorten telefoons werkt. Ze is bedoeld voor gebruikers die veel bellen via allerlei kanalen. Via tiptoetsen op de voorkant van de basis zet u een gesprek snel in de pauzestand, voegt u een gepauzeerd gesprek toe aan een actief gesprek of u schakelt tussen actieve gesprekken. De draadloze communicatie tussen headset en basisstation gebeurt via DECT. Voordeel hiervan is een groter bereik, tot maximaal honderd meter in een open ruimte of ruim vijftig meter binnen. Nadeel is dat dit niet met smartphones werkt, maar Sennheiser lost dat op met een USB-Bluetoothadapter die u in de basis steekt. Met behulp van toetsen op de onderkant van de basis regelt u het DECT-bereik tussen tien en honderd meter. De DECT-communicatie is versleuteld met 128-bit authenticatie. De USB-poort voor de Bluetooth-adapter kan in een sensitieve omgeving uitgeschakeld worden, zodat alleen sterk versleutelde communicatie mogelijk is.

Plantronics Voyager Focus UC
Plantronics Voyager Focus UC

Het basisstation koppelt u via poorten op de achterzijde naar keuze aan een kantoortelefoon, een headset en/of een pc (via USB). Via oplichtende toetsen vooraan op de basis kiest u het communicatiekanaal. In de microfoonbeugel is een bezet-led geïntegreerd. Optioneel koppelt u een groter Sennheiser UI 10 BL ‘Busy Light’ aan de basis via een 2,5 mm jack-plug op de achterkant. Het led-licht toont in een gemeenschappelijk kantoor op grotere afstand uw status: rood wanneer u in gesprek bent, geel bij afwezigheid en groen wanneer u beschikbaar bent. U draagt de headset links of rechts, naar keuze direct aan het oor, of bevestigd aan een hoofd- of nekbeugel. De gevoeligheid van de microfoons past u desgewenst aan via een draaiknop op de onderkant van het basisstation.

Sennheiser MB Pro 2 UC ML
Sennheiser MB Pro 2 UC ML

Deze headset ondersteunt naast breedband- ook superbreedbandaudio tot 11,5 kHz. Dat verbetert de verstaanbaarheid van gesprekken merkbaar, vooral in een drukke omgeving. Daarnaast is er nog een ‘fullband’-stand tot 16 kHz voor het beluisteren van muziek. De beloofde tien uur spreektijd is wel berekend op het gebruik van ‘narrowband’-telefonieaudio tot 3,5 KHz. ‘Ultra wideband’ en fullband verminderen de autonomie tot zes à zeven uur. Gelukkig is headset in een uur tijd volledig en in een half uur tijd voor de helft opgeladen.

? 305

Prestatiescore: 79

Prijsprestatiescore: 66

Raadpleeg de tabel op onze website http://datanews.knack.be/headphonetest2018 voor gedetailleerde productinformatie en uitgebreide testcijfers.

Conclusie

De Plantronics Voyager 6200 UC is een ideale kantoorheadset die ook onderweg comfortabel werkt. Verkiest u een tegen-het-oor headset, dan is de Jabra Evolve 75 een aanrader. De andere geteste modellen van Jabra, Plantronics en Sennheiser leggen verschillende accenten, maar zijn allemaal van goede kwaliteit. Voor occasioneel gebruik thuis voldoet de veel goedkopere Logitech H800 zeker.

Sennheiser SDW 5016 EU
Sennheiser SDW 5016 EU
Plantronics Voyager 6200 UC
Plantronics Voyager 6200 UC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content