Systeembeheerders dromen wel eens van fatsoenlijk desktopbeheer, waarbij ‘granulariteit’ tot op de individuele desktop mogelijk is en zowel lokale als Citrix-applicaties ondersteund kunnen worden. Het is gewoonlijk ofwel het een, ofwel het ander. Met RES PowerFuse krijgt u allebei en dat heet dan een ‘workspace’ of werkruimte.

In een bedrijf werken de pc-gebruikers met allerlei applicaties. Ze hebben toegang tot bepaalde bestanden en documenten en niet tot andere. Eventueel mogen ze vrij op het internet of niet. Ze hebben toegang tot bepaalde randapparaten en opslagsystemen of niet. Soms werken gebruikers met een thin client en draaien alle applicaties op afstand, maar ze kunnen ook een normale desktop of notebook hebben waarbij sommige applicaties lokaal en andere op afstand draaien. Toegangsregels en autorisaties kunnen veranderen afhankelijk van waar een gebruiker zich bevindt en van welk soort netwerk hij gebruik maakt.

Beheer

Het beheren van zulke complexe gebruikersomgevingen is dan ook geen sinecure. De meeste beheerpakketten op de markt voor desktopomgevingen bieden u niet al het voorgaande. RES PowerFuse wel. In plaats van desktopbeheer spreekt men bij RES, dat overigens een Nederlands bedrijf is, van werkruimtebeheer. Een werkruimte is de omgeving waarmee de gebruiker werkt op zijn pc, notebook of thin client. In die omgeving kan een desktop te zien zijn die specifiek op de bevoegdheden van die gebruiker afgestemd is, of helemaal geen Windows-desktop, maar alleen een achtergrond met daarop enkele applicaties. Ook de applicaties, de opslagvolumes en randapparatuur waartoe deze gebruiker toegang heeft zijn in die specifieke omgeving te zien. De applicaties kunnen bij een pc of notebook lokaal draaien, maar ze kunnen ook op afstand gebruikt worden met een Citrix of Microsoft Terminal Services server. Om met die laatste applicaties op afstand te draaien, hebt u wel Windows Server 2008 nodig. Oudere versies kunnen alleen de hele desktop delen en dan kan alleen Citrix u uit die nood redden. RES is een partner van zowel Microsoft als Citrix.

Samenstelling

RES PowerFuse gebruikt een database om alle informatie over de gebruikerswerkruimtes in bij te houden. RES biedt u heel wat vrijheid bij de keuze van de databaseserver. Microsoft SQL Server 2000 of hoger (ook SQL 2005 Express), Oracle 9i of hoger (inclusief de Express-editie), IBM DB2 versie 8.1 of hoger, en MySQL versie 5.0 of hoger worden allemaal ondersteund.

Voor een werkruimte kunt u kiezen of de vertrouwde Windows desktop te zien zal zijn, of een speciaal samengestelde PowerFuse desktop. Die laatste gebruikt u bij voorkeur als u een mengeling van lokale en op afstand draaiende applicaties ter beschikking wil stellen, maar de gebruiker weinig toegang wil geven tot het onderliggende platform waarmee hij werkt.

RES koos ervoor om alle extra gebruikersspecifieke informatie die over de werkruimtes bijgehouden moet worden niet via schema-uitbreidingen in Active Directory te voorzien, maar die informatie zelf bij te houden en in het geval van een fat client de beveiligings- en toegangsregels af te dwingen via een lokaal draaiende agent. Daardoor kan PowerFuse gebruikt worden met zowel Active Directory als Novell eDirectory en andere directorysystemen of zelfs met een eenvoudig NT-domein. En de clientplatformen kunnen dan ook bijna eender wat zijn: thin clients, Windows 98 (met enige beperkingen) of hoger. De meest volledige functionaliteit krijgt u vanaf Windows 2000 werkstations. Linux of MacOS worden momenteel niet ondersteund omdat RES daar geen PowerFuse-agents voor geschreven heeft. Zodra daar genoeg vraag naar is, willen ze dat echter wel doen.

Beveiliging

De verzameling regels in verband met beveiliging en toegang kunt u in de beheerconsole van PowerFuse voor een of meerdere werkruimtes definiëren. Voor de constructie van een werkruimte krijgt u een indrukwekkend aantal mogelijkheden en functies ter beschikking. Zo heeft RES ‘PowerZones’ (letterlijk: krachtzones) ontworpen die u in staat stellen de locatie van een gebruiker te bepalen aan de hand van een hele reeks parameters (netwerk, adres, connectiviteit, noem maar op). Een PowerZone definieert u via toegangsregels (plaats van de gebruikte computer), lidmaatschap (gebruikers en/of gebruikersgroepen) en u kunt ook een auditeerspoor opgeven voor het wijzigingenbeheer.

Beheer

De PowerFuse beheerconsole geeft u een uitzonderlijke rijke beheeromgeving die onderverdeeld is in applicatiebeheer (startmenu of applicatielijst); desktopbeheer (gebruikersvoorkeuren, schil, vergrendeling, uiterlijk en gedeeltelijk beheerde werkstations); configuratiebeheer (werkruimtes, PowerLaunch, PowerZones, instant datasources, instant bestandsassociaties en instant mail); beveiligingsbeheer (applicaties, bestanden en folders, schrijfblokkeringen, verwijderbare opslagsystemen, globaal geautoriseerde bestanden en ip-verbindingen); prestatiebeheer (toegangsbalancering, sessie-, cpu- en geheugenbewaking, en instant-uitlog); bewaking, auditering en waarschuwingen (werkruimtesessies, werkruimte-analyses, auditeersporen, waarschuwingen en PowerTrace); en PowerFuse-configuratie (directorydiensten, beveiligingsrollen, licentiebeheer, databasebeheer, integratie met RES Wisdom en Microsoft SoftGrid) en PowerFuse-instellingen (verbindingsstatusinstellingen, meertalenconfiguratie, geavanceerde instellingen, foutenjournaal).

Een PowerLaunch bestaat uit het automatisch voorzien van alle logische verbindingen die een werkruimte nodig heeft, zoals omgevingsvariabelen, drive- en poortmappings, drivesubstituties, netwerkprinters, gebruikersregister, thuis- en profieldirectory, externe taken en RES Wisdom-taken. Bij een werkruimte horen ook het automatisch voorzien van specifieke databronnen die de gebruiker nodig heeft, met op zijn applicaties aangepaste bestandenassociaties (zo kan. DOC bij veel gebruikers naar Microsoft Word wijzen, maar bij andere alleen naar een Viewer of naar OpenOffice), en toegang tot de mailboxen waar deze gebruiker gerechtigd toe is. RES Wisdom is een geavanceerde takenbeheer en -automatisatieoplossing en Microsoft SoftGrid is een applicatievirtualisatieoplossing.

Conclusie

Het spreekt vanzelf dat we in deze beperkte ruimte RES PowerFuse niet tot in detail kunnen bespreken. Wij zijn er in elk geval in de wolken over. Er is aan vrijwel alles gedacht en de kleine details waar we niet zo gelukkig over waren hebben we meteen aan RES gecommuniceerd, die daar erg open tegenover stonden. Vandaar dat we dit product met genoegen aan u durven aanbevelen.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content