Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Zomer of niet, onze website datanews.be bleef voor u dagelijks ict-nieuws sprokkelen. En of er nieuws was! Een poging tot samenvatting…

De zomer blijkt elk jaar een hoogseizoen voor M&A-afdelingen en hun medewerkers. In de (vaak ook journalistieke) luwte kunnen makkelijker (lees: serener) deals worden beklonken. Nu ja, ‘sereen’, dat was de overname van Data Domain door EMC zeker niet, maar die soap was al wat langer gaande. Data Domain is gespecialiseerd in oplossingen voor disk- en netwerkgebaseerde databeveiliging. Eerst kondigde Net-App in mei een overeenkomst aan met het bedrijf, goed voor 1,5 miljard dollar. Het was de start van een haast genante biedstrijd: EMC bood plots 1,8 miljard dollar, NetApp dan maar 1,9 miljard, waarop EMC 2 miljard en uiteindelijk zelfs 2,1 miljard uit z’n mouw schudde. Intussen had de Data Domain-directie al haar voorkeur uitgesproken voor NetApp, maar bleek die laatste de handdoek in de ring te gooien. Toch EMC dus en even slikken voor Data Domain-topman Frank Slootman en de zijnen.

Verrassend was ook de plots oplaaiende biedstrijd rond het belangrijkste onderdeel van het in stukken brekende Nortel, de CMDA- en LTE-activiteiten. Kort voor de zomer leek de overname door Nokia Siemens Networks een feit, maar de Europese joint venture kreeg plots concurrentie van investeerder MatlinPatterson, Ericsson en heel even ook Blackberry-producent Research In Motion (RIM). Ericsson haalde het uiteindelijk met een bod van 1,13 miljard dollar, 480 miljoen dollar meer dan het eerste bod van Nokia Siemens. Vervolgens was er het nieuws dat Avaya de enterprise-activiteiten zou overnemen voor 475 miljoen dollar. Maar dat was te vroeg gejuicht. Ook hier kreeg Nortel de toelating om de hele zaak in september te laten beslechten door een veiling. Avaya heeft dus alleen een openingsbod gelanceerd. Wie de andere overnamekandidaten zijn, is nog onduidelijk, maar onder meer Siemens Enterprise Communications wordt genoemd, naast alweer MatlinPatterson. Nortel-baas Mike Zafirovski zal het in elk geval niet meer op de eerste rij meemaken. Hij heeft het bedrijf deze week verlaten.

Wie overnames zegt, denkt IBM. En ja hoor, Big Blue liet zich niet onbetuigd met misschien wel dé overname van de zomer, die van analysesoftwarebedrijf SPSS voor 1,2 miljard dollar. Na de overname van Cognos voor 4,9 miljard dollar, zowat anderhalf jaar geleden, is dat een nieuwe grote aanwinst voor het softwareportfolio van IBM in het algemeen en voor de afdeling Information Management in het bijzonder. IBM focust steeds meer op software, omdat daar nog centen te rapen vallen. SAS raakt na al die overnames almaar meer geïsoleerd op de markt van performance management.

Op de markt voor ‘business process management’ was de acquisitie van IDS Scheer door het Duitse Software AG hot news. Software AG legde tussen de 482 en 487 miljoen euro neer voor zijn sectorgenoot, waardoor een wereldwijd bpm-softwarebedrijf ontstaat met meer dan 6000 medewerkers, ruim 7500 klanten en een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard euro.

Ook in eigen land vielen er enkele opvallende nieuwe combinaties uit de lucht. Zo kwam 67 procent van de aandelen van de Luikse ict-dienstverlener NSI IT Software & Services in handen van Cegeka. Het Limburgse it-dienstenbedrijf versterkt zich zo aanzienlijk in het zuiden van het land. De ambitieuze ceo André Knaepen verklaarde ook hardop te denken aan een aanwezigheid in Oost-Europa. Bij OCR- en documentmanagementspecialist Iris kreeg het Japanse Canon 17 procent van de aandelen in handen. Het Waals-Brabantse bedrijf was al een tijdlang op zoek naar een partner met een gemeenschappelijk belang, die zijn materiaal wou verkopen samen met de Iris-programma’s. Iris zegt wel onafhankelijk te zullen blijven. Voorts kocht systeemintegrator Cheops de it-dienstenpoot van SCC Belgium, het Belgische filiaal van SCC, Specialist Computer Centres. Dat is dan weer een poot van het Britse SCH (Specialist Computer Holdings), één van Europa’s grootste niet-beursgenoteerde technologiegroepen van Europa en volledig in handen van de Britse ondernemer Sir Peter Rigby.

Strijd der titanen

Het hoort niet echt thuis bij de overnames, maar de samenwerkingsovereenkomst tussen Microsoft en Yahoo was hoe dan ook een van de grootste blikvangers van de voorbije weken. De deal komt neer op een soort ‘outsourcing’ van de zoektechnologie van Yahoo naar Microsoft. Die laatste krijgt ook de verzekering dat de eigen zoekmachine Bing gebruikt zal worden op de websites van Yahoo. De advertenties zullen voornamelijk verkocht worden door Yahoo. Het gaat de twee bedrijven vooral om omvang en marktaandeel ten opzichte van het allesoverheersende Google. Samen zouden ze ten aanzien van online adverteerders een krachtiger alternatief kunnen vormen voor Google en zo een groter deel van die advertentiekoek kunnen meegraaien. Microsoft en Yahoo verwachten overigens nog stevige tegenwind van Google. De samenwerking moet immers ook nog de goedkeuring krijgen van de mededingingsautoriteiten.

Tegenwind krijgt Microsoft sowieso van Google én van de (in dit geval Europese) mededingingsautoriteiten. Google kondigde begin juli aan dat het een nieuw, webgebaseerd besturingssysteem aan het bouwen is. Het ‘Chrome OS’ lijkt in de eerste plaats bedoeld voor netbooks, maar de internetgigant maakt zich sterk dat het besturingssysteem ook gewone pc’s kan aansturen. Waarmee de aanval op Windows meteen is ingezet. Het verzet van Europa tegen het exclusieve gebruik van Internet Explorer als browser in Windows, lijkt min of meer vruchten af te werpen. Microsoft gaat nu het komende besturingssysteem Windows 7 niet zónder IE aanbieden, zoals eerst gezegd werd, maar met een keuzescherm voor verschillende browsers. Ook Office 2010 komt volgend jaar in Europa waarschijnlijk uit met een keuzescherm om het standaard gebruikte bestandsformaat te selecteren.

De zomerkalmte was voor Redmond ook het moment om Windows 7 los te laten op de pc-fabrikanten. Tegen 22 oktober wordt het OS de consumentenmarkt op gegooid. Over de prestaties ervan klinken vooral positieve geluiden, over de waarschijnlijke prijs veeleer kritische.

De jongere internetreuzen, zoals Facebook en Twitter, zullen zich de zomer van 2009 herinneren als die waarin ze voor het eerst geheel of gedeeltelijk onderuit werden gehaald door een Denial-of-Service-aanval. Bleek dat de aanval gericht was op één Georgische blogger, Cyxymu genaamd. Meteen wezen de beschuldigende vingers richting Rusland.

Facebook zette ook zelf de – toch wat beschaafdere – aanval op Twitter in. Eerst meldde het de acquisitie van FriendFeed, een site waarop ‘feeds’ van verschillende sociale netwerksites kunnen worden gebundeld. Dat is een belangrijke stap naar ‘real time’-updates zoals Twitter die heeft. Weinig later raakte bekend dat er ook een ‘Facebook Lite’-versie komt, een uitgeklede versie met enkel de basisfunctionaliteiten van Facebook.

Het Belgische Netlog rondde de kaap van de 50 miljoen leden.

Belgacom alom

Ook Belgacom bleef de voorbije weken erg bedrijvig. In de marge van de halfjaarresultaten maakte de telecomreus bekend dat het zijn filialen – nu nog aparte nv’s – Proximus, Telindus en Skynet nagenoeg volledig zou opslorpen. De maatregel treft zowat 2000 personeelsleden van Proximus, 500 bij Telindus en zo’n 70 van Skynet. Bij het opslorpen van de filialen zijn geen naakte ontslagen voorzien, en dus hoopt het Belgacom-management de hele operatie tegen nieuwjaar geruisloos te kunnen afronden. Die woorden waren nog niet koud of de verontwaardiging van de vakbonden spatte van de nieuwswires. Vooral de timing om tot een onderhandelde oplossing te komen vinden de vakbonden veel te krap. En dat het nieuws eind juli wordt aangekondigd, midden in de vakantieperiode, is al helemaal absurd, klinkt het. Ze stappen naar minister van Overheidsbedrijven, Steven Vanackere, die hen min of meer weet te kalmeren. Kleine prikacties en zelfs een klacht bij de Economische Inspectie worden nochtans niet uitgesloten.

Vooralsnog geen onderdeel van die integratie is het vorig jaar overgenomen Scarlet. Begin juli werd het netwerk van Scarlet eindelijk verkocht – één van de belangrijkste voorwaarden van de overname. Syntigo, het ict-filiaal van de NMBS Holding dat alternatieve operatoren en grote bedrijven bedient, is de koper van dienst. Volgens de overeenkomst wordt het netwerk pas effectief overgedragen van Scarlet naar Syntigo op het moment dat de bestaande klantenbasis van Scarlet volledig gemigreerd is naar de technische platformen van Belgacom. Dat kan nog enkele maanden in beslag nemen. Voor Syntigo, en zijn telecomdivisie B-Telecom, is de overname belangrijk om het bestaande glasvezelnetwerk langs de Belgische spoorwegen te kunnen uitbreiden tot onder meer de belangrijke industrieterreinen. In totaal had Syntigo al 4000 kilometer glasvezel langs de spoorwegen, en via Scarlet komt daar nu nog eens 1400 kilometer bij. Ook 400 km bestaande ondergrondse buizen kunnen nu van glasvezel voorzien worden.

Veel plezier heeft Belgacom overigens nog niet beleefd aan Scarlet, met name aan het datacenter in Vilvoorde. Dat kampte eind april en begin mei met een reeks stroompannes. En ja hoor, eind juli viel er weer een panne te noteren, die een volledige werkdag duurde. Ironisch genoeg was die het gevolg van een gepland onderhoud van de stroominstallaties… die duidelijk fout liep. Bij Scarlet werd dan maar beslist om enkele geplande upgrades van de stroominstallaties onmiddellijk uit te voeren, om toekomstige stroompannes voor eens en voor altijd te vermijden. Volgens Marnix Kuypers van Scarlet heeft het datacenter in de toekomst vier onafhankelijke, (ver)nieuw(d)e kanalen voor stroomtoevoer (eigenlijk twee met elk een back-upgenerator). Een troost voor Scarlet: het kan iedereen overkomen. Ook het datacenter van Colt in Nossegem sputterde begin augustus, waardoor ‘internet access’- en de ‘ip corp’-klanten een namiddag lang problemen ondervonden.

Positief nieuws voor de Belgacom-klanten was het feit dat de prijzen van de triple play-aanbiedingen daalden. Niet toevallig was dat kort nadat concurrent Telenet aankondigde de prijzen van de eigen pakketten (Shakes) op te trekken. Daarmee samenhangend gingen wel ook de specificaties omhoog.

Voor Telenet is ‘mobile’ al een tijdlang een nieuwe focus en dat werd midden juli extra in de verf gezet. Het bedrijf sloot een zevenjarige kaderovereenkomst met Alcatel-Lucent om Telenet “te begeleiden in de evolutie van triple naar quadruple play”. Met Comverse hernieuwde het bedrijf een bestaand contract voor de levering van een ‘real time rating’ platform. Die software moet het onder meer mogelijk maken om geavanceerde prijsberekeningen te maken van mobile diensten en content-services. In totaal zal Telenet dit jaar 20 miljoen euro investeren in de uitbouw van de mobiele activiteiten. Het merendeel van dat bedrag gaat op aan de contracten met Alcatel-Lucent en Comverse. “Het enige wat nog ontbreekt om een mobile network operator te zijn, is de radio-infrastructuur”, klinkt het bij Telenet. De interesse voor de vierde gsm-licentie is er nog steeds, maar concrete plannen blijven uit.

En zo blijven de groten op de Belgische telecommarkt alomtegenwoordig. Dat bleek ook uit een vergelijking van de marktaandelen na de resultaten van het eerste halfjaar. Op de gsm-markt heerst Proximus. Dankzij zijn sterke positie op de bedrijvenmarkt heeft Proximus nog steeds ruim 43 procent van de markt in handen. Een jaar geleden lag het marktaandeel even hoog. Opvallend is dat Base zijn marktaandeel zag dalen. Mobistar blijft al langer schommelen rond een derde van de markt. Daar is het vooral afwachten of de samenwerking met Telenet iets aan de verhoudingen kan veranderen. Wat het breedbandaanbod betreft, is de dominantie van Belgacom en Telenet zelfs nog toegenomen. Hun gezamenlijke marktaandeel steeg van 85,6 naar bijna 90 procent. Een en ander zou te maken hebben met de overname van Scarlet door Belgacom, eind vorig jaar. Toch zou het marktaandeel van Telenet en Bel-gacom samen ook zonder die overname zijn toegenomen. Dat danken ze aan het succes van de gebundelde aanbiedingen en de daarmee samenhangende kortingen.

Los daarvan (of net daardoor?) blijkt uit een Oeso-rapport dat een intensieve gsm-gebruiker in ons land erg hoge prijzen betaalt. Van 30 onderzochte landen was België het op zes na duurste land. Voor beperkt gebruik zit België wel in de gezonde middenmoot.

Vadertje Staat

Zelfs de overheid hield geen zomerslaapje. Begin juli liep de deadline voor de belastingaangiftes af, en dus werd nauwlettend toegekeken op de prestaties van Tax-on-Web. Ondanks het feit dat het systeem het ook dit jaar een paar keer begaf op cruciale momenten, zijn er almaar meer Belgen die zich de moeite van een papieren aangifte besparen. Dit jaar telde Financiën al 1,7 miljoen online belastingaangiftes, nu al meer dan over heel 2008. Ervan uitgaande dat ongeveer evenveel mandatarissen tegen oktober Tax-on-Web zullen gebruikt hebben, zou het uiteindelijke aantal gebruikers dit jaar 2,3 miljoen moeten bedragen.

Minder bomen zullen ook moeten sneuvelen voor de zowat 250 miljoen maaltijdcheques die jaarlijks worden uitgereikt aan 1,3 miljoen werknemers. Dankzij de volledige digitalisering van het systeem van maaltijdcheques zou 20 ton papier minder nodig zijn. De mininsterraad zette het licht op groen voor die elektronische maaltijdcheques. Dat betekent in de toekomst een soort ‘maaltijdchequerekening’ per werknemer, die uiteraard aangevuld wordt door de werkgever. De betaling in de winkel gebeurt via de eID of per sms. Na het advies van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad kan het systeem technisch uitgewerkt worden. Verschillende partijen zouden nu al hun interesse hebben laten blijken. De eerste betalingen met de elektronische maaltijdcheque worden verwacht in de loop van 2010.

De regering liet zich ook in minder positieve zin opmerken. Zo lijken de BIPT-topbenoemingen alsnog een politieke zaak te zullen worden. De onafhankelijke jury kan zich bijvoorbeeld vinden in de kandidatuur van Catherine Rutten (Open VLD), die sowieso al in de raad van bestuur van het BIPT zetelde. Maar de aanstelling van een liberaal als bestuurder zou dan weer in slechte aarde vallen bij de socialisten, die zich afvragen waarom de voormalige collega’s van Rutten niet weerhouden werden.

Ook geen goede punten voor de vzw Smals, in dit geval van het Rekenhof. Het Rekenhof onderzocht de samenwerking tussen de openbare instellingen van de sociale zekerheid (OISZ) en de vzw Smals. Met een audit wilde het Rekenhof onder meer nagaan of het wel terecht is dat via die samenwerkingsrelatie de openbare procedures voor de toekenning van een overheidsopdracht niet toegepast worden. De conclusie was dat over de opdrachten die gegund worden aan Smals nauwelijks verantwoording moet worden afgelegd. Ook zou er belangenvermenging van ambtenaren plaatsvinden, zou er geen waarborg zijn voor ‘marktconforme’ voorwaarden en doet Smals almaar meer opdrachten buiten de oorspronkelijke opdracht van de vzw. Frank Robben, afgevaardigd bestuurder van Smals, reageerde dat de organisatie volgens hem tot dusver met alle aanbevelingen rekening heeft gehouden.

‘s Lands inlichtingendiensten hadden dan weer een probleem met de wetgeving rond het afluisteren van telefoongesprekken. In het bijzonder een internettelefonietoepassing als Skype valt buiten het bestaande KB rond telefoontaps. Minister van Justitie Stefaan De Clerck zei op de hoogte te zijn van het probleem en meldde dat er een wettelijk kader komt om ook Skype-gesprekken te onderscheppen. Een nieuw KB moet dat technisch mogelijk maken.

De Clerck liet zich nadien opmerken met plannen rond het bewaren van ‘s lands elektronische communicatiedata. Hij stelde dat die twee jaar moet worden bijgehouden. Het gerecht zal de gegevens kunnen opzoeken in de databanken van de operatoren. Maar de vereniging van internetaanbieders ISPA wil de gegevens maximaal 6 maanden bewaren. “Als Justitie langere bewaartermijnen wil, moet ze voor de kosten opdraaien”, klinkt het. De privacycommissie vindt een termijn van een jaar voldoende.

Stefan Grommen

Misschien wel dé overname van de zomer is die van analysesoftwarebedrijf SPSS voor 1,2 miljard dollar door IBM

Facebook zette met FriendFeed en Facebook Lite de aanval op Twitter in

Dit jaar telde Financiën al 1,7 miljoen online belastingaangiftes, nu al meer dan over heel 2008

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content