Eén van de grootste gevaren voor de surfende Windows-gebruiker is besmetting door parasieten. Er bestaat heel erg veel software die belooft u daartegen te beschermen. PC Tools heeft een nieuwe versie uit van Spyware Doctor, die we hebben getest.

PC Tools is een Amerikaans bedrijf dat hulpprogramma’s maakt voor Windows, waaronder het zeer interessante Registry Mechanic om uw register uit te kuisen. Ze hebben ook een antivirusprogramma en een antiparasietprogramma. Dit laatste heet Spyware Doctor. Als u dit koopt, kunt u ook het antivirusprogramma erbij krijgen voor slechts 10 dollar meer. Volgens PC Tools zelf kaapt hun Spyware Doctor de hoogste prijzen weg bij vrijwel alle testen van allerlei tijdschriften en websites wereldwijd. Dat kan tellen, qua reclame. Nog steeds volgens PC Tools beschermt Spyware Doctor u tegen deze lijst van parasieten: spyware, adware, spywaretrojans, keyloggers, identiteitsdiefstal, kapers, traceerbedreigingen, valse anti-spywaresoftware, ongewenste software, phishing, pop-ups en slechte websites.

Gebruik

Zodra u de software downloadt en installeert, spreekt hij automatisch uw eigen taal. De bedieningsinterface is spotgemakkelijk gehouden. Links is een hoofdmenu met slechts vier rubrieken: Status, Scan starten, OnGuard (residente bescherming) en Instellingen. Helemaal bovenaan rechts vinden we er nog twee: SmartUpdate en Hulp. Voor een scan kunt u kiezen tussen een ‘intelliscan’ (scant slechts een beperkt aantal gebieden in Windows), een ‘volledige scan’ en een ‘aangepaste scan’. Ook dat is duidelijk. Het OnGuard-menu omvat zeven verschillende wachters: browser (doch kennelijk alleen voor IE), cookie, bestand, keylogger, netwerk, proces en startup. Elk van deze wachters kunt u apart in- en uitschakelen en ze controleren elk een ander onderdeel van uw systeem. Onder instellingen vinden we algemene instellingen, geplande taken, historiek, actielijst, quarantaine, scaninstellingen en het Spyware Doctor-netwerk. Met dat laatste delen alle gebruikers informatie over verdachte bestanden, zodat eventuele gevaren veel sneller opgespoord en verholpen kunnen worden. De actielijst vermeldt alle acties en onderdelen die u wenst te blokkeren.

Praktijk

Wij probeerden een slechte website uit met IE (http://riviera.cc, niet naartoe surfen als u geen goede antimalwaresoftware hebt draaien!) en die werd niet geblokkeerd, maar toen er een parasietje zichzelf probeerde te installeren werd dat wel degelijk tegengehouden door Spyware Doctor. Tenminste: dat meldde hij, maar toen we een volledige scan vroegen bleek er toch een CoolWebSearch-parasiet in onze testpc te zitten. Onze favoriete test voor antiparasietsoftware is echter de gratis verkrijgbare mp3-speler FreeMP3Player, die ettelijke honderden parasieten in een systeem installeert. Spyware Doctor rapporteerde keurig dat allerlei parasieten probeerden ons systeem te veranderen en dat hij die blokkeerde. Een volledige scan vond echter 175 infecties in ons systeem terug, waaronder de volgende parasieten: BookedSpace, BargainBuddy, nCase, DownloadWare, eBates, Network Essentials en IEPlugin. We kozen uiteraard voor verwijderen van deze infecties. Op het einde daarvan meldde Spyware Doctor dat ons systeem schoon was, maar dat hij het wel moest herstarten. We lieten daarna nogmaals een scan uitvoeren en die concludeerde dat ons systeem volledig schoon was. Een manuele controle leerde ons dat er inderdaad geen parasieten meer aanwezig waren.

Voor grotere bedrijven is er de Spyware Doctor Enterprise-editie met centraal beheer, rapportage, centrale configuratie van de clients en centrale vernieuwing van de signaturen.

Conclusie

Als Spyware Doctor parasietblokkeringen meldt, voert u best een volledige scan uit want dan pas bent u zeker dat alles verwijderd is. Als u die extra stap niet vergeet, kunnen we u het product wel aanraden.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content