Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

De Europese Commissie investeert 9,1 miljard euro in infrastructuur en digitale publieke diensten, waarvan 6,4 miljard in fibernetwerken. Toch kreeg het fors tegenwind van de historische telco’s.

EU-commissaris Neelie Kroes gelooft dat de insteek van de Europese Commissie 100 miljard euro aan breedbandinvesteringen kan losweken. Overigens bestaat die 6,4 miljard grotendeels uit garanties en leningen in het kader van het ‘Connecting European Facility’, verspreid over zes jaar, van 2014 tot 2020. Kroes vertelde op de jongste Etno-summit in Brussel dat ze een grote voorstander is van glasvezel en ze vindt dat Europa duidelijk achterop hinkt. En daar heeft ze een plan voor: “Ik wil dat de tarieven voor de breedband koperaansluitingen dalen in die regio’s waar er niet geïnvesteerd wordt in fiber.”

Maar Luigi Gambardella, voorzitter van Etno, de vereniging van de belangrijkste Europese telco’s waaronder Belgacom, waarschuwde meteen dat Europa niet meer maar minder regelgeving nodig heeft om investeerders aan te trekken. “Wij engageren ons om tegen 2020 de beoogde 100 Mbit/s breedband te bieden aan minstens de helft van de Europese bevolking, maar laten we eerlijk zijn: dat zal niet gaan voor de prijs van de huidige 4 Mbit/s diensten.” Cesar Alierta, de ceo van het Spaanse Telefonica was duidelijk: “Wij investeren niet in glasvezel ten voordele van onze concurrenten die zelf geen geld in netwerken steken.” Zijn collega Franco Bernabe van Telecom Italia chargeerde fors: “De overheid komt alleen maar met meer regelgeving en meer belastingen voor de telco’s. Ik begrijp niet waar die mensen mee bezig zijn, weten ze in welke wereld we leven? Wie beter dan wij, operatoren, weet wat onze klanten willen en wat ze ervoor willen betalen. Brussel moet zich niet met ons moeien.”

Vandaag beschikt zowat 5 procent van alle breedbandverbindingen in Europa over een capaciteit van meer dan 30 Mbit/s. Jean-Bernard Levy, de ceo van Vivendi zegt dat hij verbaasd zal zijn als tegen 2020 iedereen boven die limiet zal zitten. Jim Balsilie, de co-ceo van Rim, de producenten van Blackberry, was de enige die het flat rate tariefsysteem aankaartte en aangaf dat “een tarifering per effectief gebruik van data de oplossing kan bieden. Het is alsof je een wagen die 10 liter tankt en 100 km rijdt, evenveel laat betalen als ééntje die 5 liter tankt en 50 km rijdt.”

Dynamiek en angst

Uiteraard was ook William Kennard, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, tegen overheidsinterventie: “Het internet is het mooiste voorbeeld van een omgeving die helemaal niet gereguleerd is.” Maar hij gaf wel toe dat er heel wat onzekerheid is: “Een dynamische markt brengt altijd angst met zich mee.”

Operatoren investeren nog steeds 10 tot 20 % van hun omzet in netwerken. “Dat is niet langer houdbaar zolang de omzet op hetzelfde niveau blijft,” vond Eelco Blok, de ceo van het Nederlandse KPN. Jo Lunder, de ceo van Vimpelcom waarschuwde zelfs dat de omzet van de telco’s ontzettend snel verdampt. Ook Telenet-ceo Duco Sickinghe pakte stevig uit: “Wie zegt dat glasvezel de beste oplossing is? Als Neelie Kroes vindt dat ze de capaciteit wil controleren, dan hebben we wel een probleem. Laat ze de kip met de gouden eieren niet slachten.” Telenet verzet zich zoals bekend tegen het openen van de kabel voor de concurrentie. In die zin staat de kabeloperator voor het eerst op gelijke voet met Belgacom dat zijn vdsl-netwerk evenmin wil vrijgeven. Hakam Kanafani, de ceo van Turk Telecom, wees erop dat investeerders erg beducht zijn voor regelgevende ingrepen van Europa. “En denk je dat de venture kapitalisten Neelie Kroes vertrouwen? Uiteraard niet, zij is een instituut.”

Verslaafd aan klachten

De leveranciers zaten uiteraard in een lastig parket want die zitten gewrongen tussen de investeringen van de Europese Commissie en de woede van hun belangrijkste klanten, de telecomoperatoren. “De overheid zou beter investeren in eHealth, eEducation en eGov initiatieven”, hield Ericsson ceo Hans Vestberg zich op de vlakte. Ben Verwaayen, de ceo van Alcatel-Lucent legde de vinger op de wonde: “De ict-industrie is zijn eigen ergste vijand. Het is verslaafd aan klanten van de ene tegen de andere. Als er iemand iets zegt, loopt de andere al naar voren om krek het tegenovergestelde te zeggen.” Volgens Verwaayen boeren de Verenigde Staten niet slecht, ook al hebben ze veel problemen, en gaat ook de Chinese ict-industrie er sterk op vooruit. “In Europa blijven we verdwaasd. We moeten reageren met één stem, antwoorden met één vuist,” aldus nog Ben Verwaayen.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content