Kleinere kmo’s zien zich soms gedwongen dure telecomsystemen aan te schaffen waarvan dan maar een fractie van de capaciteit en de mogelijkheden benut wordt. Tegenwoordig kan dat heel wat goedkoper en beter. Avaya stelt one-X Quick Edition aan ons voor.

Een kmo tot enkele tientallen werknemers heeft het vaak niet onder de markt als het gaat om het aanschaffen van een telefoniesysteem. Zeker als u een flexibele oplossing wil voor uw gebruikers, of die nu op kantoor, thuis of onderweg zijn. In veel gevallen komt het er dan op neer, dat u de volle pot betaalt voor een veel te zwaar en dus kostbaar communicatiesysteem waarvan u dan maar zeer beperkt gebruik maakt in vergelijking met de mogelijkheden die dat systeem aan boord heeft.

In het recente verleden kon u in dit tijdschrift al testen vinden van ip-telefoniesystemen en hoe die allerlei mogelijkheden bieden die geavanceerde functionaliteiten zeer goedkoop of zelfs gratis toegankelijk maken. Maar al die telefoniesystemen zijn gebaseerd op ip-telefooncentrales. En voor een zeer beperkt aantal gebruikers kan zoiets ook overkill zijn. Avaya probeert met one-X Quick Edition hierop een antwoord te bieden. Het gaat om een SIP-gebaseerd communicatiesysteem dat gebruik maakt van een evenknienetwerk van SIP-telefoons zonder centrale. Het hele systeem is goedkoop in aanschaf en onderhoud, en zoals u uit onze vorige artikels al weet, kunt u met SIP gratis bellen naar andere SIP-gebruikers en tegen veel lagere tarieven (de helft tot één vierde van de gebruikelijke Belgacomtarieven) naar gewone telefoonabonnees.

Quick Edition

Avaya one-X Quick Edition bestaat uit losse SIP-telefoons die u maar gewoon in uw netwerk hoeft te pluggen en te configureren via een webinterface. Avaya kan u verschillende modellen van SIP-telefoons bieden, maar ook een analoge-telefoonadapter (maakt van een analoge telefoon een SIP-telefoon) en een Belgacom-gateway (voor analoge of isdn-telefoonlijnen). Wij kregen van Avaya een G11 PSTN Gateway (voor vier analoge lijnen), een bypass-telefoonaansluiting plus geluidsaansluitingen voor een externe audioversterker (voor externe paging) en een externe geluidsbron (cd-speler of andere voor music-on-hold); een NetGear ProSafe 8 Port Switch with 4 Port PoE (een netwerkswitch met vier poorten Power-over-Ethernet en vier gewone Fast Ethernet poorten) om de SIP-telefoons zonder eigen voedingsadapter te kunnen aansluiten; een Avaya 4621 SIP-telefoon en twee Avaya 4610 SIP-telefoons; en een Avaya A10 analoge telefoonadapter voor vier analoge telefoon- of faxtoestellen.

Eigenschappen

Avaya heeft de one-X Quick Edition ontworpen voor zo’n 20 gebruikers. Ofschoon er geen centrale is, kunnen de SIP-telefoons onderling samenwerken om u toch de functionaliteit van een centrale toch te bieden: gesprekken doorverbinden en parkeren, conferentiegesprekken, tekstberichten sturen naar andere SIP-telefoons, snelbellen enzovoorts, maar ook voicemail, antwoordfunctie met menusturing, tot 100 gesprekken opzoeken in een historie, bedrijfs- en persoonlijk telefoonboek bijhouden, groepschakelingen en oproep herpakken (als u een telefoon doorgeschakeld had en uw collega neemt niet op).

Samenstelling

Om een communicatiesysteem samen te stellen hebt u een of meerdere van de Avaya one-X Quick Edition telefoontoestellen of -adapters of gateways nodig en als u puur via internet wil kunnen uitbellen of een inbelnummer buiten Belgacom om wil, dan hebt u ook een SIP-abonnement nodig. Avaya werkt daarvoor samen met de SIP-provider Phonext (www.phonext.com), die goedkoop SIP-abonnementen verstrekt waarmee u kunt uitbellen tegen 0,0122 euro/min naar traditionele telefoonlijnen (naar SIP-nummers bellen is gratis) en een inbelnummer kunt hebben voor 4 euro/ maand. Als u sowieso een of meerdere telefoonlijnen van Belgacom hebt voor uw internetverbinding, dan kunt u die met behulp van een analoge gateway ook gebruiken voor uw inbel- en uitbelverbindingen van en naar niet-SIP-toestellen en hebt u het inbelabonnement van uw SIP-provider dus niet nodig. Niettemin geven sommige kmo’s toch de voorkeur aan een SIP-inbelnummer omdat ze dan desgewenst van Belgacom naar Telenet of omgekeerd (of van of naar een andere telefonie- of internetprovider) kunnen overschakelen zonder dat hun telefoonbereikbaarheid daardoor ooit in het gedrang komt. In dat geval bedenkt u best dat dat SIP-inbelnummer afhankelijk is van het voortbestaan van uw SIP-provider. Als die ermee stopt, zou u uw inbelnummer verliezen. En van Belgacom of Telenet naar iemand anders overschakelen voor uw telefoonlijnen kan tegenwoordig wel degelijk met behoud van uw telefoonnummer.

Configuratie

De 4610 en 4621 telefoons die Avaya ons bezorgde, hebben geen voedingsaansluiting: u gebruikt een netwerkswitch met Power-over-Ethernet (PoE) en zodra u de eerste telefoon aansluit, presenteert die u een korte installatiewizard. De volgende telefoon die u in het netwerk plugt, sluit zich gewoon in hetzelfde ‘kantoor’ van de eerste aan en u hoeft dan ook alleen een gebruikersnaam te configureren. Poepsimpel! Meer beheer is er niet aan en hiermee kunt u al meteen met elkaar telefoneren. Bij de analoge en isdn-telefoons van Belgacom moet u al zelf een centrale installeren en configureren voordat u met elkaar kunt bellen. De volgende stap is het contact met de buitenwereld. Om naar andere SIP-gebruikers of naar traditionele telefoons te kunnen bellen, hebt u een SIP-abonnement nodig. En als u zelf opgebeld wil kunnen worden vanuit de buitenwereld (en dat wil natuurlijk elk bedrijf), dan hebt u een SIP-inbelabonnement nodig of een Belgacom-lijngateway (of beide). De ip-toestellen van Avaya hebben allemaal een webinterface en door gewoon naar het ip-adres van het eerste toestel te surfen, kunt u alle toestellen tegelijk beheren. Het is ook mogelijk toestellen te beheren die zich niet in hetzelfde netwerk bevinden, maar daar hebt u dan een speciaal centraalbeheerprogramma van Avaya voor nodig, dat u gratis van hun website kunt downloaden: het heet Multisite Provisioning Tool. Overigens vragen de Avaya-toestellen een ip-adres aan uw dhcp-server als u die hebt. Hebt u er geen, dan gebruiken ze het Zeroconf-protocol om zichzelf een 169.254.*. *-adres toe te wijzen. Het webbeheer is gebruiksvriendelijk en makkelijk.

Conclusie

Avaya maakt het met one-X Quick Edition werkelijk spoteenvoudig om een communicatiesysteem voor tot 20 gebruikers op te zetten zonder centrale maar wel met alle functionaliteit daarvan.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content