Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Gaat Google Wave onze manier van communiceren veranderen? Is het nieuwe platform van de internetgigant een potentiële Sharepoint-killer? Binnen enkele weken kennen we het antwoord.

Vandaag gebruikt iedereen e-mail en instant messaging, maar stel je eens voor dat beide ‘communicatievormen’ samensmelten, en dat je er heel wat extra functionaliteiten aan kan toevoegen? In essentie gaat Google Wave daarover.

Het communicatieplatform is het equivalent van een Zwitsers zakmes, dat diensten zoals Gmail, Google Docs, Google Reader, Picasa en Blogger samenbrengt op één plek in de browser. Er is zelfs plaats voor externe toepassingen zoals Twitter, of spelletjes als Sudoku, en er hoeft hoegenaamd niets te worden gedownload.

Met Google Wave kunnen gebruikers ook samen aan documenten werken, en er tekstfragmenten en multimediaboodschappen aan toevoegen. De dienst slaat vroegere versies op, waardoor deelnemers te allen tijde kunnen terugbladeren naar de oudere ‘waves’, om te zien wie wat gezegd heeft en wanneer. Klinkt als een opgefriste en modernere vorm van mailen? Dat vindt ook bedenker Lars Rasmussen: ‘als email vandaag zou uitgevonden worden, zou het eruit zien zoals Google Wave’.

Nieuw

Een opsomming maken van alle nieuwigheden waar Google Wave mee uitpakt, zou ons te ver leiden, maar zetten de voornaamste op een rijtje. Communicatie verloopt altijd in realtime. In de meeste gevallen kan je zelfs onmiddellijk zien wat de tegenpartij aan het intikken is, letter na letter. Voorts kunnen ‘golven’ ingebed worden in andere webdiensten, of toegevoegd worden aan blogs.

In de beste Facebook-traditie wordt aan externe ontwikkelaars de mogelijkheid geboden om waves te verrijken met eigen applicaties. Denk daarbij aan gewone internet-bots, maar ook aan complexe realtime games. De wiki-functionaliteit zorgt er dan weer voor dat eender welke tekst die geschreven wordt binnen een wave, aangepast kan worden door eender wie, want alle conversaties worden gedeeld.

Gebruikers kunnen met andere woorden informatie verbeteren en aanvullen, maar ook commentaar toevoegen aan conversaties die nog aan de gang zijn. Google zorgt intussen voor tekstsuggesties en spellingcorrecties. De code van Google Wave is open source, opdat externe ontwikkelaars er gemakkelijk mee aan de slag zouden kunnen.

Het nieuwe platform is een HTML-5 applicatie, waardoor attachments in feite irrelevant worden. Je sleept je file gewoon naar de wave, en iedereen heeft meteen toegang. Ook al gaat het om een hele reeks zware foto’s.

SharePoint

Hier en daar klinkt het dat de samenwerkingsmogelijkheden van Google Wave het platform tot een mogelijke SharePoint-killer maken. Hoewel Google zijn nieuwe geesteskind zo niet in de markt zet, deelde vice-president engineering Vic Gundotra van Google toch enkele steken uit richting Redmond. “SharePoint is handig, maar Wave gaat heel wat verder”, klonk het. “Bovendien is het een open platform, in tegenstelling tot SharePoint. Bedrijven die SharePoint overwegen maar leveranciersafhankelijkheid vrezen, kunnen binnenkort dus voor een aantrekkelijk en licht alternatief kiezen.”

Lars Rasmussen, die eerder al op het idee kwam van Google Maps, benadrukt ook dat de ‘uitbreidbaarheid’ van Wave door API’s, andere communicatiediensten (zoals Twitter) zal versterken, in plaats van verzwakken.

Maat net zoals de iPhone zijn succes te danken heeft aan de combinatie telefoon-iPod- internettoestel, is het niet helemaal denkbeeldig dat Wave, met zijn verschillende communicatiemogelijkheden, andere toepassingen die een duidelijkere en scherpere focus hanteren, uit de markt duwt.

Anderzijds, de nieuwkomer afdoen als ‘de toekomst van de mail-applicaties’ is op zijn minst voorbarig. Wave zal de traditionele mail niet zomaar vervangen. Want wat met ongevraagde of commerciële boodschappen, die 90 procent uitmaken van alle mailverkeer? Gelukkig kan deelnemen aan een wave enkel via een uitnodiging, wat het moeilijk maakt voor spammers om zelf een conversatie op te starten.

Google Wave zal vanaf 30 september in testversie beschikbaar zijn.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content