Het Belgisch-Nederlandse fusiebedrijf Green-peak ontstond een jaar geleden, na het samengaan van de jonge bedrijven Ubiwave (Zele) en Xanadu Wireless (Utrecht). Beide mikten op de zogenaamde ‘derde draadloze golf’: draadloze sensornetwerken. “We hadden een andere, respectievelijk een software- en hardware-, oplossing voor hetzelfde probleem”, zegt Greenpeak-ceo Cees Links. “Voeg dat samen en je hebt een uniek aanbod.” Onder de naam Greenpeak sleutelt het bedrijf aan draadloze chips en bijhorende software die zich draaiende houden met zogenaamde ‘oogstenenergie’ (zonne-energie, energie uit trillingen, …). “Want stel je voor wat voor een enorme onderhoudsnachtmerrie het is om voortdurend de batterijen van je sensorennetwerk te moeten vervangen”, argumenteert Links.

Het bedrijf heeft z’n vleugels al uitgeslagen naar de Verenigde Staten en Japan. “Het Nederlandse taalgebied is voor een bedrijf als het onze gewoon te beperkt. Bovendien is het met draadloze sensoren als bij wifi: eerst breekt het door in de VS en Japan, om dan nadien door te sijpelen naar de rest van de wereld.” Cees Links maakt gewag van ‘tientallen klanten’, maar voegt er onmiddellijk aan toe: “Indesign, het integreren van onze chips en software in een product, is een heel traject. En dan moet de klant het product nog verkopen. Als het succes heeft, beginnen wij pas echt te verdienen natuurlijk. Het is als duwen tegen een stuk touw.”

Overname

Vorig jaar uitte Greenpeak de wens snel aan 100 fulltime equivalenten te willen zitten. Er werken nu 40 mensen, slechts 5 meer dan vorig jaar. “We blijven liever voorzichtig”, legt Links uit. “Eerst klanten binnenhalen en een stabiele omzetstroom genereren.” Ook was vorig jaar een nieuwe investeringsronde een expliciet doel. “Dat is het nog steeds. In onze ‘Series A’-ronde – verspreid over verschillende kleinere rondes – hebben we zo’n 10 miljoen euro opgehaald. Eind dit jaar zou een ‘Series B’ moeten volgen van nog eens 10 miljoen euro.”

Omzetcijfers wil Links niet kwijt. “Het voordeel van een privaat bedrijf te zijn”, lacht hij. Waarop we hem natuurlijk de vraag voorschotelen wanneer er dan een beursgang gepland is. “Wij willen gewoon klanten binnenhalen en mooie technologie bouwen. Maar investeerders willen hun geld terugverdienen, bijvoorbeeld via een overname of een beursgang. Ik heb het voorbije jaar al veel geïnteresseerde bedrijven ontmoet, dus mij lijkt het dat een overname meer in het verschiet ligt. Maar alles is nog mogelijk natuurlijk.”

[STG]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content