Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Ook in België groeit de belangstelling voor ‘hybride’ clouds – mengvormen van clouddiensten op eigen systemen en in de publieke cloud.

Meten is weten’, en zowel Computer Profile als Aspex bevroegen Belgische bedrijven – inclusief erg kleine bedrijven – naar hun gebruik van clouddiensten.

Bij Computer Profile is het duidelijk dat nu iets meer dan 50 procent van alle bedrijfsvestigingen (met 50 of meer medewerkers) gebruik maken van één of meerdere cloudoplossingen. De sterkste groei werd bij dienstverleners, evenals bedrijven in de transport- en industriële sectoren te worden genoteerd. Een ogenschijnlijke stagnatie in de overheidssector, de onderwijs- en gezondheidswerelden, schrijft cloud broker Peter Witsenburg dan weer toe aan de besluiteloosheid van de Belgische regering en alweer de impact van een regeringsvorming. En voorts ziet hij daar ook nog een ‘Snowden’-effect, zij het dat hier meer perceptie dan realiteit speelt. Gevoelige gegevens zoals bankrekening- (e-banking) en looninfo (hr) vormen samen al meer dan 70 procent van de oplossingen in de cloud. De top-5 van cloudapplicaties omvat overigens Isabel, SD Worx, Microsoft (overwegend Office 365), Salesforce.com en Acerta. Wel draait nog altijd een kleine 63 procent op systemen op de eigen locatie (en 19 procent in een moeder/dochter bedrijfsomgeving). Maar er is wel duidelijk een verschuiving naar een hybride omgeving – mix van privaat en publieke cloud aan de gang.

Wat technologie betreft, wordt nog steeds uitgebreid beroep gedaan op virtualisatiesoftware, met nu al 72 procent van de 50+ medewerkers bedrijven die gebruik maakt van servervirtualisatie. Slechts de onderwijssector en de transportwereld scoren nog lager dan 70 procent. Koploper inzake virtualisatie blijft VMware, gevolgd door Microsoft en Citrix. Overigens blijkt de groei zich vooral in de servermarkt te situeren, zonder duidelijke groeicijfers in de desktopvirtualisatie.

NOG ONBEKEND

Saas-hoster Aspex mikte dan weer met zijn ‘KMO en de cloud’-studie uitdrukkelijk op Belgische bedrijven met 50 en minder werknemers. Dit segment lijkt nog steeds behoudsgezind tegen cloud aan te kijken, met 46 procent bedrijven die enkel van eigen, interne infrastructuur gebruik maken, tegen 28 procent met een ‘in huis/gehoste’ mix, en slechts 5 procent die uitsluitend van gehoste systemen gebruik maakt. Ook inzake software heerst een terughoudendheid, met slechts 25 procent die een toepassing van het type crm/erp/bi/cms in huis heeft. Crm is hierbij koploper, maar in bedrijven met meer dan 20 werknemers is dat wel erp.

De huidige prioriteiten in deze bedrijven betreffen in eerste instantie een update van het computerpark, gevolgd door de modernisering van de beveiliging en de infrastructuur, en het uitbreiden van de infrastructuur. Cloud is daarbij blijkbaar nog steeds “een vaag en onbekend begrip”, want slechts 5 procent van de bedrijven geeft aan dat de cloud een prioriteit is. Ongeveer 40 procent van de kmo’s verwacht wel een concurrentieel voordeel door in de cloud te werken, maar het zijn wel vooral de bedrijven die er nu al gebruik van maken die de meeste voordelen verwachten.

De verwachtingen zijn dan ook dat zowel Iaas als Saas veeleer in waarde dan in aantal zal stijgen. Wat Iaas betreft wordt vooral gekeken naar toepassingen als back-up, security en databeses, en niet zozeer naar ‘elastic computing’, ‘ontwikkelingsplatformen’ en ‘managementoplossingen’. De bedrijven kijken voorts ook niet echt naar de cloud in functie van meer mobiliteit voor hun werknemers. Meer dan de helft van de kmo’s verkiest wel samen te werken met een Belgische speler. Wat Saas betreft is er niet een specifieke softwaretoepassing die er wat groei boven uit springt. Kortom, de kmo-markt, en in het bijzonder deze van de pico-bedrijven, biedt nog heel wat groeikansen… maar het zal wel nog een stevige dosis missioneringswerk vereisen. In het bijzonder met concrete voorbeelden in de hand, want die – inclusief cijfers – zullen nodig zijn om de blijkbaar erg pragmatische kmo’s over de brug te trekken.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content