Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Rond de eeuwwende stampen vijf jonge it-wolven het internetbedrijfje Besite uit de grond. Vandaag baten ze samen met zusterbedrijf Enjoy het belangrijkste Europese netwerk van seks-webcams uit. “We verwennen de onlinebezoeker met de laatste technologische snufjes”, klinkt het een beetje dubbelzinnig op de website.

Het in Leuven gevestigde Besite ging van start ten tijde van de liberalisering van de .be domeinnamen in 2000. Op dat moment bood de onderneming een handvol standaarddiensten aan zoals de registratie van domeinnamen en het beheer van netwerken (onder meer dat van Euphony). Erotische ambities waren er allerminst. Betaalsystemen voor onlinediensten (de zogeheten ‘micro-payments’) werd de niche waarop Besite ging focussen, en niet veel later ging de bal aan het rollen.

Intussen haalt Besite negentig procent van zijn omzet uit het betaalplatform dat het ontwikkeld heeft. Internetgebruikers uit maar liefst 19 Europese landen kunnen dankzij de Leuvenaars afrekenen voor webservices, en dit via de telefoon, sms, bancontact of kredietkaart. “Dat we in de adult business terechtgekomen zijn, is eigenlijk puur toeval”, vertelt marketingmanager Frank Vanleeuwen. “Via via waren we bij de Vlaamse pornoproducent Eddy Lipstick terechtgekomen, om een betalingsplatform voor zijn websites te ontwikkelen. Toen we wat later een reportage zagen op Telefacts over het beruchte webcamhuis in Amsterdam, kwamen we op het idee om ons platform te gaan linken aan amateurwebcams.” Enter Enjoy, een deel van Besite dat in 2002 werd afgesplitst, en dat zich volledig zou gaan toeleggen op webcamactiviteiten. “Enjoy is eigenlijk een ontmoetingsplaats tussen meisjes die geld willen verdienen door voor de camera te gaan zitten, en mannen die graag van hun diensten gebruik maken. Wij zorgen voor het technische platform, en voor de betaalmodule.”

Enjoy baat in heel Europa honderden webcamsites uit (waaronder xcams.com), goed voor meer dan 6 miljoen unieke bezoekers per maand. “In vrijwel elk land maken een aantal bekende ‘merken’ gebruik van ons platform”, gaat Vanleeuwen verder. Dat bleef niet onopgemerkt, want in 2007 werd Enjoy/Besite overgenomen door het beursgenoteerde DreamNex. De Franse tegenhanger van Beate Uhse zal zich de overname nog niet beklaagd hebben, want Enjoy kon in 2008 een omzet van om en bij de 38 miljoen euro optekenen, met een bedrijfswinst van ongeveer 5 miljoen euro.

Telefoonlijn

Op welke manier je dan kan betalen voor de diensten van Enjoy, willen we graag weten. “In België gebeurt dat vooral via de betalende telefoonlijnen van Telenet of Bel-gacom”, aldus nog de marketingmanager. “Maar je kan ook via sms een toegangscode opvragen. Bezoekers betalen 1,12 euro per minuut, waarvan 80 procent in de zakken van Besite terecht komt. Het webcammodel krijgt een vast bedrag van 25 cent, en nog eens een kwart wordt er betaald aan de partij die ons de klant heeft bezorgd. Wat er nog overschiet, steken we in de ontwikkeling van onze producten en de connectiekosten.”

Enjoy maakt gebruik van een opensourceplatform met Linux-servers. De webcam streamings verlopen via een Flash Media Server van Adobe. “Klanten hebben enkel Flash nodig op hun pc om van onze diensten gebruik te kunnen maken”, klinkt het, “en ook Mac-gebruikers kunnen meekijken.”

Het betaalplatform staat volledig los van de streamingactiviteiten. “Om de betalingen te kunnen afhandelen, gebruiken we een hele resem gebundelde telefoonlijnen (PRI), die allemaal gelinkt zijn aan een Asterisk opensource telefonieplatform. Asterisk heeft heel wat mogelijkheden en kan op een eenvoudige manier voicecalls afhandelen, of interactief reageren op telefoontoetsen.” De interfaces die de klant en de ‘modellen’ te zien krijgen op hun scherm, werden ontwikkeld in Flash, maar worden nu herschreven in de nieuwe ontwikkelingstaal Flex. “Flex is flexibeler, waardoor we gemakkelijker nieuwe toepassingen aan ons platform kunnen toevoegen, een nieuwe codec voor video bijvoorbeeld, handig, want dan kunnen we in full screen gaan streamen.”

“Voor de bezoekers verandert er niets, zijn krijgen nog steeds een Flashwebsite op hun bord. Maar Flash was oorspronkelijk een omgeving om animaties mee aan te maken. Daardoor had de taal eigenlijk enkele serieuze tekortkomingen wat gebruiksvriendelijkheid voor de ontwikkelaars betreft, wat resulteerde in onleesbare code en hoge onderhoudskosten. Voor onze chat- en messagingsystemen zullen we trouwens overschakelen naar Adobe’s Livecycle Data Services, dat heel gemakkelijk te combineren valt met Flex.” Enjoy beheert ook zijn eigen ip-adressen, waardoor het bedrijf operator-onafhankelijk tewerk kan gaan. “We maken gebruik van verschillende netwerken”, bevestigt Vanleeuwen, “en afhankelijk van waar de klant zich bevindt, kiezen we voor de kortste weg. Besite staat ook zelf in voor de routing naar het centrale platform in België. Iemand in Madrid kan lokaal inbellen, waarna hij of zij meteen naar ons platform wordt doorverwezen.”

www.enjoy.be

www.xcams.com

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content