Hartmonitoring op afstand

De techniek staat niet stil, ook niet op het vlak van pacemakers. Mooi dus dat die hartimplantaten tegenwoordig van op afstand gemonitord kunnen worden. Dat elke fabrikant zijn eigen standaarden hanteert, maakt het voor verpleegkundigen echter nogal vervelend. De Leuvense start-up LindaCare lost dat probleem op.

Hartziekten blijven de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld en daarbinnen is één van de grootste categorieën een hartfalen. “Zo’n dertig miljoen mensen wereldwijd lopen op dat vlak risico”, zegt ceo Shahram Sharif van LindaCare. “Een hartimplantaat als een pacemaker of een defibrillator helpt dan om de kans op ongelukken te verminderen.”

Toch is nog niet alles ideaal in de wereld van de hartimplantaten. Wie er één heeft moet drie keer per jaar terug naar het hospitaal voor een check-up waarbij meestal niets aan de hand is. “Dat is vervelend voor ouderen,” zegt Sharif, “en eigenlijk zegt zo’n momentopname ook niet zoveel. Daarom hebben de ontwerpers van de implantaten de laatste jaren ingezet op remote monitoring, waarbij de info van een hele dag ‘s nachts door het apparaat wordt doorgestuurd naar de fabrikant, die de gegevens beschikbaar maakt voor behandelende verpleegkundigen en dokters.”

En daar komt de kat op de koord. “Elke fabrikant – en er zijn er vijf – heeft zijn eigen manier om de data te presenteren en te analyseren. Er is geen overeenkomst in de manier waarop ze gaan classificeren. Daar wordt men bij een ziekenhuis met duizend patiënten horendol van”, klinkt het. “Elke dag moeten hun verpleegkundigen op vijf verschillende portalen inloggen en moeten ze een andere manier van interpreteren hanteren. Dat zorgt er voor dat het monitoren van hartpatiënten van op afstand nog altijd niet op grote schaal is uitgerold.”

“En dat terwijl klinisch bewezen is dat telemonitoring effect heeft”, houdt Sharif voor. “Daarom hebben we met LindaCare een vendor neutral software solution bedacht ; één dashboard waarop de data van de verschillende fabrikanten op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd. Op die manier kan één verpleegkundige twee- tot driemaal hetzelfde aantal patiënten opvolgen.”

IN DE CLOUD OF IN HET ZIEKENHUIS

De OnePulse-software van LindaCare werd ontwikkeld, getest en gevalideerd in samenwerking met het UZ Leuven. Sinds juli zijn de tests afgelopen en wordt het product langzamerhand uitgerold via een Software-as-a-Servicebenadering. “Het vertrouwen in the cloud is nog niet erg groot in de medische wereld, dus we verkopen ook on-premiseoplossingen op licentie”, zegt Sharif die in deze eerste fase zelf nog de direct sales voor zijn rekening neemt. “Op termijn wil ik daar echter partnerschappen voor aangaan, en ook distributiedeals sluiten. In vijf landen hebben we ook al aparte salesmensen zitten, om specifiek op die markten te werken.”

Sharif legde het geld voor LindaCare in eerste instantie zelf op tafel en kreeg al snel een eerste steun van iMinds voor 50.000 euro. Daarna ging het snel en wist de ceo meteen een investering van 1.5 miljoen binnen te halen bij Capricorn Ventures. “Nu bereiden we een volgende ronde voor zodat we kunnen accelereren en bijkomende markten kunnen aanboren. Daarbij kijk ik zeker naar de VS. Nu men er beslist heeft om dergelijke hartmonitoring terugbetaalbaar te maken, doet zich daar een gigantische opportuniteit voor. Het is het moment om daar in te springen, want er zijn nog bedrijven die dergelijke oplossingen voorstellen, al bieden wij meer functionaliteiten. Er is dus zeker een markt”, lacht hij.

Matthieu Van Steenkiste

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content