Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In het feestnummer van 25 jaar Data News lieten we enkele 25-jarigen aan het woord. Speciaal voor dit duizendste nummer laten we hen nog eens terugkijken én vooruitblikken naar de toekomst. @

Ingrid Steppé, projectleider bij de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten – “Je moet niet met een pc geboren worden”

Toen we Ingrid Steppé vier jaar terug interviewden, was ze aan de slag bij Unisys. Blijven leren en vooruitgang boeken, schoof ze als belangrijkste professionele doelen naar voor. En precies daarom ging ze even na ons interview al aan de slag bij een andere werkgever. Bij Unisys dreigde ze te lang in hetzelfde hokje te moeten blijven. “De job bij de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten (LCM) gaf mij veel meer verantwoordelijkheid. Als functioneel architect fungeerde ik als teamleider van enkele analisten. Ik had er de kans om een volledig stuk analyse uit te werken, en dat sprak mij heel erg aan”, verklaart Ingrid haar keuze.

Zowat anderhalf jaar heeft ze in die functie aan twee grote projecten gewerkt, waarna ze met zwangerschapsverlof ging. Toen Ingrid terugkeerde, lag er een nieuw visitekaartje op haar te wachten: dat van projectleider. Dat betekende meteen nog meer verantwoordelijkheid. “Ik apprecieer het nog steeds enorm dat jonge mensen bij LCM echt de kans krijgen om grote verantwoordelijkheid te dragen”, zegt Ingrid. Op de it-afdeling van LCM werken momenteel 300 mensen waarvan 25 procent vrouwen – ver boven het gemiddelde van een doorsnee it-omgeving. Heeft dat misschien iets met de werkomgeving te maken? “Wij werken in een 36-uren stelsel. Dat maakt dat we naast de professionele bezigheden toch nog voldoende tijd overhouden voor het privé-leven”, legt Ingrid uit. Of ze in haar vrije tijd ook achter een computer kruipt? “Nee, bedankt”, klinkt het resoluut. “Met twee kinderen in huis heb ik wel andere dingen te doen. En het is niet omdat je werkt als it’er dat je met een pc moet geboren zijn, toch?”

Meer volwassen

Ook al zijn het ‘maar’ vier jaar sinds we haar het laatst spraken: de it-wereld is sindsdien wel veranderd, denkt Ingrid. “De technologie is veel meer matuur geworden. De ontwikkeling van Java bijvoorbeeld: er zijn nu hopen frameworks, best practices, maar er is vooral veel meer aandacht voor analyse. Waar de ideeën vroeger wel bestonden, worden ze nu gemakkelijker ook in de praktijk omgezet. Bij heel veel bedrijven worden opvallend veel inspanningen geleverd om gestructureerder samen te werken”, klinkt het enthousiast uit de mond van een ambitieuze dame: “Ik doe nu wat ik graag doe. Maar ik wil wel altijd blijven bijleren.” Over de toekomst maakt ze zich alvast geen zorgen. “It’ers zullen er altijd en overal wel nodig zijn.”.

Rebekka Van Acker, partner account manager bij Microsoft – “It is belangrijker dan ooit geworden”

In volle avondspits bereiken we Rebekka Van Acker ergens op de Brusselse buitenring. “Telefoneren is de ideale manier om je tijdens de files toch zinvol bezig te houden”, zegt de 29-jarige partner account manager die nog steeds bij Microsoft werkt. Ondertussen al meer dan zes jaar én bovendien haar eerste werkgever. Wat is het geheim? “Goh, het is gewoon een erg aangenaam bedrijf om voor te werken. Iedereen is erg fier om voor Microsoft te mogen werken en is erg gepassioneerd door de producten”, klinkt het resoluut.

Vorig jaar is haar jobinhoud lichtjes gewijzigd. Voluit is Rebekka nu ‘Partner Account Manager ISVs (Independant Software Vendors)’, een job die haar uitstekend ligt. “Ondanks mijn studies informatica wou ik geen puur technische functie. Precies daarom heb ik nog een business-opleiding van een jaar gevolgd. Toen deze functie bij Microsoft vrijkwam, heb ik dan ook geen seconde geaarzeld.”

Digitale kloof

Toen we Rebekka in het 25-jarige jubileumnummer van Data News spraken, had ze het over het begin van een digitaal avontuur. “Er is ondertussen wel degelijk al een verschil te merken met de manier waarop mijn generatie omgaat met technologie, en hoe de nieuwelingen het aanpakken”, zegt Rebekka die het echter niet over een digitale kloof wil hebben. “Maar toch moeten bedrijven dat in de gaten houden. Microsoft is op dat vlak misschien een uitzondering, maar in heel wat bedrijven moet men echt gaan beseffen dat de jongste generatie opgegroeid is met internet en instant messaging en dat zij bijgevolg heel anders over technologie denken en het anders gebruiken dan de ouderen in dat bedrijf.” Of ze zichzelf bij de ouderen rekent? “Tja, ik heb in ieder geval nog de tijd voor internet meegemaakt”, lacht ze.

Wanneer we vragen of ze de afgelopen jaren de it-wereld heeft zien veranderen, confronteert Rebekka ons met een vraag die we haar vier jaar geleden al stelden: “Jullie vroegen toen of er nog een toekomst weggelegd was voor it. Ik denk dat mijn ja-antwoord nu veel overtuigender klinkt. Overal is men er zich ondertussen van bewust dat it belangrijk is, veel bedrijven zien er ook een echt competitief voordeel in. Daarom worden de uitdagingen voor it ook alsmaar groter.” Zorgen over de toekomst heeft Rebekka dus niet. “Waarom ook? Zolang ik elke dag het gevoel blijf hebben dat er nog zo veel te doen en te veranderen valt, zie ik geen reden”. En met die mooie afsluiter laten we haar verder huiswaarts pendelen richting Gent. “Ik zit ondertussen net voorbij Aalst, dus het gaat weer vlot”, geeft ze ons nog snel mee. @

Kristof Van Der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content