Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Heel wat scholen testen tablets uit in één of meer klassen of jaren: vaak op kleine schaal. Het gaat dan niet altijd om iPads, maar ook om tablets die met het concurrerende Android-besturingssysteem werken. Die zijn doorgaans goedkoper.

De eerstejaars- en derdejaarsleerlingen van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in Sint-Niklaas zullen met een persoonlijke tablet les volgen. Daar koos de directie evenwel bewust niét voor de voor de hand liggende iPad maar voor een Acer Iconia Tab A510. Ouders kunnen het toestel via de school aanschaffen via maandelijkse afbetaling.

De iPad mag dan wel voor de hand liggen, maar sommige scholen staan net weigerachtig tegenover het toestel van Apple omwille van het hoge hypegehalte, of omwille van de prijs. “Apple geeft scholen ook geen kortingen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de aanpak van Dell”, weet Joris Desseyn, consultant ‘ict in education’ aan de HUBrussel. “De geslotenheid van het Apple-ecosysteem is technisch hinderlijk en ergerlijk maar ook gevaarlijk in het onderwijs. Hoe mooi en hoe goed de producten ook wel mogen zijn”, zegt Desseyn die ook al een aantal alternatieven bekeek waaronder Tabbled. Tabbled (Tablets for Education) is een Belgische start-up die een reeks ‘budget tablets’ op de markt brengt die op maat gemaakt is van het onderwijs. Een instapmodel kost slechts 99 euro. “Mijn ervaringen zijn helaas niet positief. Al van bij de bestelling liep het mis, en het ding is volgens mij echt niet geschikt voor gebruik in een klas. De touchreactie van het scherm is te traag en de batterijduur te beperkt”, zegt Desseyn die zijn bevindingen over de Tabbled Pupil overigens ook neerpende op zijn blog (http://tabletsinhetonderwijs.wordpress.com).

Windows 8 als marktbreker?

Frederiek Berthier, coördinator ict didactiek bij het OLV Groeninge (Kortrijk), is wel tevreden over het Tabbled-alternatief: “Het instapmodel met een scherm van 7 inch is niet goed genoeg, maar het model van 299 euro voldoet zeker. De bouwkwaliteit is top, en het scherm is hetzelfde als dat van de iPad2.”

In dezelfde vijver vist het Oostendse School Tab dat eveneens low-cost tablets op basis van Android verkoopt. “We produceren ze niet zelf, dat gebeurt in China, maar we rusten ze wel uit met functies en software op maat van scholen. Een gps-ontvanger of 3G-chip stoppen we er bewust niet in om de prijs te drukken en omdat scholen die functies toch niet nodig hebben”, zegt medeoprichter Sven Ghesquiere. “Ondertussen zijn we toch al met meer dan 100 scholen in gesprek. Heel wat hebben een beperkt aantal toestellen gekocht om ermee te testen, en een 5-tal scholen hebben al 200 à 250 tablets aangekocht bij ons. Onder meer scholen in Bree en Kruibeke zijn klant bij ons”, zegt Ghequiere nog.

“Maar op zich is het toestel voor mij van ondergeschikt belang. Belangrijker is hoe je het kan inschuiven in de bestaande schoolinfrastructuur”, zegt Berthier. En dan komt Microsoft al snel om de hoek kijken. Heel wat scholen kijken ook uitdrukkelijk naar Windows 8 van Microsoft. “Windows 8 heeft het potentieel om een duidelijk antwoord op Android te zijn en als marktbreker te fungeren”, zegt Berthier die daarin gevolgd wordt door Joris Desseyn. “Puur op papier lijkt het dat Microsoft met de Surface-technologie in combinatie met Windows 8 met een heel knappe oplossing op de proppen gaat komen. Die evolutie houden we zeker goed in het oog, al zal veel afhangen van de uiteindelijke prijzen”, zegt Desseyn.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content