Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

2007 zal de geschiedenis niet ingaan als een sterk telecomjaar. Het was wel de aanzet van het triple play aanbod in de consumentenmarkt.

Even zag het er naar uit dat Belgacom dan toch sterke tegenwind zou krijgen met de terugkeer van de Nederlandse operator KPN. Die nam immers Tele2 en Getronics over, en was al op de Belgische markt aanwezig met Base, Sympac en Newtel Essence. De integratie is echter niet zo evident. De Hollanders houden nu een en ander tegen het licht om na te gaan hoe ze business kunnen pakken en tegelijk ook kosten kunnen besparen. In Vlaanderen kan Telenet vooral in de consumentenmarkt met breedband en digitale televisie Belgacom het vuur aan de schenen leggen. Het palmde de gebruikers van UPC en Interkabel in, waardoor het 2,7 miljoen tv-abonnees telt. Met zijn triple play aanbod, in samenwerking met de gsm-diensten van Mobistar, zet het zijn opmars verder.

In Wallonië leidde de jarenlange soap over wie nu de leiding zou krijgen over de nieuwe verenigde kabelmaatschappij eindelijk tot een concreet aanbod. Tecteo en Brutelé fuseren en bieden met Voo een triple play aanbod van breedband, televisie en telefonie. Onlangs kondigde de Brusselse kabelmaatschappij Coditel aan dat het eveneens met een triple play aanbod op de markt komt. Het krijgt de nieuwe naam Numericable, dat in Frankrijk ook al enige tijd aan de kar trekt. Belgacom heeft met zijn bundels van vaste telefonie, gsm, breedband en digitale televisie eveneens een sterk aanbod. Ondanks alles versterkt het bovendien zijn marktpositie. Telefonie-inkomsten blijven echter dalen, de integratie met Proximus verloopt stroever dan gedacht en het verloop bij Telindus is amper te stoppen.

Bellens onder vuur

Bovendien komt topman Didier Bellens steeds meer onder vuur te liggen wegens falend buitenlands beleid en hoge ontslagpremies. Zijn tweede mandaat komt echter slechts even in het gedrang en wordt gered door de de financiële crisis. Hij slaagt er wel alweer in om de concurrentie een hak te zetten. Grégoire Dallemagne (Tele2), voorzitter van de alternatieve operatoren, kan bij Belgacom aan de slag. Net als topman Michel De Coster van BT Benelux.

De tegenspelers, waaronder ook Verizon Business, Colt Telecom, Orange Business Services, Easynet, T-Systems, AT&T en dus KPN en BT, hebben hun marktaandeel amper kunnen vergroten. De regelgever, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie krijgt heel wat verwijten dat het geen vuist kan maken.

Base blijft aan de consumermarkt peuzelen, terwijl Mobistar, dat al jaren op een derde van de markt hangt, aan de weg timmert. De nieuwe ceo Benoit Scheen zegt en public dat het groter wil worden dan Proximus. De introductie van de Apple iPhone zorgt alvast voor de nodige mediahype, maar het succes blijft vooralsnog beperkt. De Belgische gsm-markt gaat wel stilaan tot een penetratie van 100 procent, maar in tegenstelling tot sommige buurlanden staan mobiele 3G-datatoepassingen nog steeds in de kinderschoenen. De landelijke dekking blijft een probleem voor doorgedreven businesstoepassingen.

‘Nice to have’ versus ‘need to have’

Netwerkintegratoren zoals Telindus en Didata doen het niet slecht. Het getouwtrek over WIN, de Waalse integratietak van Belgacom, is potsierlijk. WIN voldoet niet aan de verwachtingen van de Waalse politici, maar ze slagen er niet in om met Belgacom tot een vergelijk te komen. Ook hier beheerst topman Bellens het spel.

Nogal wat infrastructuur moet met de komst van voice over ip en breedbandcommunicatie aangepast worden. Leveranciers zetten heel wat in op unified communications, maar in de prioriteitslijst van de ict-managers prijkt het onderaan. ‘Nice to have’ toepassingen moeten plaats ruimen voor ‘need to have’. Wat meteen ook betekent dat er minder ruimte is voor innovatie. Cisco pakt uit met telepresence, net zoals Polycom, Tandberg en HP. Alcatel-Lucent blijft het moeilijk hebben om de fusie in goede banen te leiden. Uiteindelijk wordt topvrouw Pat Russo de laan uitgestuurd en vervangen door de Nederlander Ben Verwaayen. Ook Nokia Siemens Networks heeft het niet onder de markt. Het eens zo machtige Siemens verkoopt trouwens al zijn telecomdivisies. Siemens Enterprise gaat naar venturekapitalist Gores, dat nagaat welke synergieën er kunnen zijn met RealDolmen. Het Herentalse R&D centrum is voor Devoteam. De OTN-netwerkactiviteiten worden door de kapitaalinvesteerder GIMV bestierd. Er zal in de komende twaalf maanden ongetwijfeld nog een verdere consolidatie plaats vinden.

Een nieuwe wind?

Kan ict-minister Vincent Van Quickenborne voor enige verandering zorgen? Hij kondigt alvast aan dat er een nieuwe 3G-licentie uitgereikt wordt en dat er nog voor de zomer van 2009 vier wimax-vergunningen vrijgegeven worden op basis van een schoonheidswedstrijd. Het wordt uitkijken hoe de financiële crisis daarop invloed zal hebben. Hij heeft de verdienste dat hij een en ander op het spoor zet. Nu moet de trein nog rijden.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content