Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

2008 was geen grand cru voor de telecomsector. De dominantie van Belgacom en Telenet neemt toe, de concurrentie slaagt er niet in front te vormen.

De Nederlanders beten hun tanden stuk op de dominantie van Belgacom in het bedrijfssegment. KPN nam de it-dienstenleverancier Getronics, contactcenterbedrijf Newtel Essence en videoconferentiespecialist Talk & Vision over, maar sloot Sympac, dat internationale gsm-diensten aanbood. De 9.000 bedrijfsklanten van Versatel werden verpatst aan Mobistar. KPN, dat ook eigenaar is van Base, wees beschuldigend naar de manke regelgeving in ons land. De nieuwe BIPT-top liet dan ook bijzonder lang op zich wachten. Het moest al in april van dit jaar van start gaan, maar het duurde uiteindelijk tot eind november. Niet alleen de regelgever zat in een patsituatie. De in 2008 aangekondigde vierde gsm-licentie is nog steeds niet uitgereikt en over de beloofde vier wimax-licenties is het eveneens windstil. Belgacom slaagde er wel in zijn positie verder te versterken door ondanks veel tegenwind toch nog Scarlet binnen te halen voor zowat 175 miljoen euro. De financiële crisis speelde topman Didier Bellens in de kaarten. Hij moest weliswaar een deel van zijn loon inleveren, maar zit sterker dan ooit in het zadel. De integratie van Proximus en Telindus mag dan geen makkelijke taak zijn, de historische operator is alomtegenwoordig. De grootste tegenstander is Telenet dat zich vooral in de consumentenmarkt bijzonder sterk opstelt met zijn aanbod van breedband, telefonie, digitale televisie en gsm. Het maakt gebruik van het netwerk van Mobistar en steeds vaker duiken er geruchten op over een overname. Het blijft de vraag wie wie zal overnemen. Als dat scenario werkelijkheid wordt, dan krijgt Belgacom inderdaad een geduchte vijand. De andere tegenspelers zoals BT, Verizon Business, Colt Telecom, Easynet en T-Systems mikken vooral op grotere, vaak internationale ondernemingen. De recente uitval van het Colt-netwerk gedurende bijna 60 uur, duidde alleszins op de kwetsbaarheid van de technologie.

In het Waalse landsgedeelte trachten Tecteo en Brutélé het Voo-aanbod van breedband, telefonie en digitale televisie op gang te trekken. Voor de bedrijfsmarkt werd WIN overgenomen van Belgacom, maar veel potten zijn er nog niet gebroken. Te veel politieke belangen drukken op strategische keuzes. In Brussel trekt Numéricable (ex-Coditel) aan de kar, maar er zijn heel wat klachten over de manke dienstverlening. Videoconferentie wordt populairder dankzij diezelfde financiële crisis. Cisco neemt Tandberg over en LifeSize Communications komt in handen van Logitech. Leveranciers zijn duidelijk op zoek naar nieuwe inkomsten. De markt voor telefooncentrales is immers met een kwart geslonken. En dus duiken ook de tarieven. En ook dit keer was het niet ‘het jaar van unified communications’. Er is veel belangstelling maar een ‘nice to have’ moet het nog steeds afleggen van een ‘need to have’. Met de komst van nieuwe smartphones zoals de Apple iPhone en Blackberry’s met touchscreens neemt het gebruik van mobiele data wel fors toe. De openstelling van de markt voor koppelverkoop, kan dit alleen maar versnellen. De eerste gsm-toestellen aan 1 euro zijn nu trouwens ook op de Belgische markt opgedoken. Innovatie is dan ook vandaag vooral in de consumentenmarkt te vinden.

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content