Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

“Een it- of hr-manager zit te veel vast aan zijn eigen agenda. Dat is waarom ons eerste aanspreekpunt de ceo zelf is.” Aan het woord is Benny Corvers, medeoprichter van Prepared Mind dat inzet op integrale werkplekinnovatie.

Dat Benny Corvers midden januari aankondigde dat hij Getronics verlaat om samen met drie anderen het bedrijf ‘Prepared Mind’ op te richten, kwam toch wat als een verrassing. De afgelopen zes jaar was Corvers immers ‘director consulting en business development’ bij Getronics Belux en een van de evangelisten rond ‘het nieuwe werken’. Toch zijn beide partijen in vrede uiteengegaan, benadrukt Corvers. “We waren al enkele maanden aan het brainstormen rond een start-up. Uiteindelijk hebben we met z’n vieren de stap gezet om het bedrijf Prepared Mind op te richten omdat we er van overtuigd zijn dat er rond het nieuwe werken echt nog een gat in de markt zit dat door geen enkele partij ingevuld wordt.”

Op papier lijkt het team alvast een ‘perfect match’. Benny Corvers heeft met Getronics en Microsoft (waar hij overigens bijna twee jaar ‘director global Microsoft alliance’ was in Seattle) een hoop it-ervaring. Mede-oprichter Ivan Cols die eveneens Getronics verlaat, brengt de nodige marketing-ervaring in. De afgelopen vijf jaar was hij marketing manager bij Getronics Belux en eveneens een stevige evangelist rond het nieuwe werken.

Maar de ambities van Prepared Mind reiken verder dan enkel het it-gedeelte. Precies daarom dat ook Jan Lecompte eveneens instapt in het project. De afgelopen zes jaar was hij managing director van AOS Studley: een zelfstandige adviesorganisatie die zich volledig richt op de eindgebruikers. AOS Studley geeft advies op het gebied van vastgoedstrategie, innovatieve werkomgevingen, duurzaamheidsontwikkeling, facility management en change management; ervaring die Lecompte perfect kan aanwenden voor de totale werkplekinnovatie die Prepared Mind ambieert.

Professor Geert Van Hootegem tenslotte vervoegt eveneens het bedrijf. Van Hootegem voerde niet alleen al tal van studies rond ‘het nieuwe werken’, maar begeleidde al tal van bedrijven en overheden in hun overstap naar de nieuwe manier van werken: van keuze van middelen tot het aspect ‘change management’.

“Daarnaast hebben we ook al wat freelancers verzameld zodat we ondertussen met een tiental medewerkers zijn”, zegt Benny Corvers.

Gat in de markt

Bij Prepared Mind zijn ze er van overtuigd dat er nog een groot gat in de markt is rond ‘het nieuwe werken’. “Er bestaan weliswaar heel wat bedrijven die er mee bezig zijn en er advies rond geven, maar telkens met een eigen insteek. De ene vertrekt vanuit de it-kant, terwijl een andere speler juist vanuit hr vertrekt en nog een andere begint bij de ‘facility’-kant”, zegt Corvers. “Ja, er zijn natuurlijk nog de ‘big 4’ maar los daarvan biedt geen enkel consultancybedrijf advies rond het totaalplaatje. En dat is net zo belangrijk bij het nieuwe werken: als de puzzel niet helemaal gelegd wordt, dan lukt het niet. Een volledig veranderingsprogramma opzetten is echt ontzettend belangrijk”, weet Corvers. Is dat dan iets wat hij bij Getronics geleerd heeft?

“Kijk, Getronics heeft drie jaar geleden het nieuwe werken ingevoerd”, pikt Ivan Cols in. “In al die tijd zijn een honderdtal bedrijven op bezoek geweest om te kijken hoe Getronics het aanpakt. Daaruit leer je wel iets. Bijvoorbeeld dat de meeste bedrijven nog steeds in de ontdekkingfase zijn. Ze vragen zich of het nieuwe werken wel echt iets voor hen is. En dan merk je toch al snel dat it op dat moment helemaal niet ‘top of mind’ is voor hen.”, zegt Cols. “Het is precies die end-to-end begeleiding inclusief de hele organisatiestructuur van het bedrijf waar wij op willen inzetten”, voegt Corvers daar nog aan toe. Wat betreft het it-gedeelte heeft Prepared Mind overigens al een akkoord met Getronics op zak.

Economische druk

Maar in hoeverre zorgt het economische klimaat niet net voor een verminderde aandacht voor het nieuwe werken? “Goh, die crisis is natuurlijk een realiteit. Maar aan de andere kant kan het nieuwe werken net een oplossing vormen voor de toenemende druk. Zowel wat tools, tijd, als talent betreft is er overigens nog steeds vet te vinden in heel wat bedrijven. Het is gewoon zaak van die verspilling of die kosten te kunnen vinden”, zegt Corvers. “Maar nog belangrijker is dat het vrijgekomen geld dan ook geïnvesteerd wordt in het change management. Ja, de verleiding is er om bijvoorbeeld voor kantoorruimte een platte kostenbesparing te realiseren. De druk op de facility manager is nu eenmaal hoog. Maar wil je dat als bedrijf wel doen als je weet dat heel wat werknemers nadien zullen reageren en zich beknot voelen? Wil je wel die negatieve energie die mogelijk voor meer schade aan het bedrijf zorgt? Dit zijn allemaal vragen die er mee voor zorgen dat wij in eerste instantie altijd met de ceo willen praten. Het is zo belangrijk dat de ceo er zijn schouders onder zet en meteen voor een heel draagvlak kan zorgen binnen de organisatie”, aldus nog Corvers.

Ambitie

Op korte termijn wil Prepared Mind zich duidelijk in de markt gaan positioneren als een end-to-end consultancybedrijf en werken aan de eerste belangrijke referenties. Op middellange termijn is de ambitie om verder door te groeien tot een adviesbureau van 20 à 30 man binnen 2 à 3 jaar. “We willen ook breder gaan dan alleen maar Vlaanderen of België. We willen het meteen op Europees vlak zien”, zegt Corvers.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content