Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

VMware is weliswaar de allesoverheersende leider op de markt voor virtualisering, maar bestaan er alternatieven. Zoals VirtualIron, dat in onze contreien door Avnet wordt verdeeld.

“Wij zijn VMware dankbaar dat ze de markt voor virtualisering sinds hun oprichting, nu 9 jaar geleden, op poten gezet hebben. Voor veel ondernemingen is het ongetwijfeld een veiligere optie”, geeft Tim Walsh, director corporate marketing bij Virtual-Iron, meteen toe. Want ook al is VMware absoluut marktleider, “virtualisering is nu een brandend actueel. “En VirtualIron speelt graag de rol van uitdager, want “volgens de laatste cijfers van analisten zijn hooguit 6 tot 8 procent van de servers vandaag gevirtualiseerd. ”

Troeven

In het zog van VMware speelt VirtualIron evenwel eigen troeven uit. Zo werd de architectuur ontworpen om volop te profiteren van Intel- en AMD-chips. “Wij integreren virtualisering op hardwareniveau, daar waar VMware koos voor een omzetting op softwareniveau, wat mindere prestaties oplevert. [Het moet gezegd dat de chipbakkers geen enkele ondersteuning voor virtualisering hadden voorzien in hun proces-soren.nvdr] VMware zal bovendien de architectuur van zijn platform moeten herzien, iets waar wij garen moeten bij spinnen.” Ander groot verschil: VirtualIron installeert niets op het niveau van de host, maar wel binnen een Virtualisation Manager. Een code die kan worden gedownload en makkelijker bij te werken is. Kortom, de eenvoud van de installatie wordt naar voren geschoven als een grote troef. De openheid van het opensourceplatform van VirtualIron staat zodoende haaks op de vaak als bedrijfseigen bestempelde architectuur van VMware. De kostprijs is ook een gigantisch argument in het voordeel van VirtualIron. Die zou slechts een vijfde bedragen van een gelijkaardige VMware-implementatie, met name door de kosten voor licenties en support. Het bedrijf stelt een prijs voor van 999 dollar per ‘socket’ voor VirtualIron 4XEE, tegen 2.875 dollar voor VMware VI3 en 1.250 dollar voor XenEnterprise 4. VirtualIron wil zich niet alleen meten met VMware, het wil ook het verschil maken, onder andere met eigen functionaliteit. Zo is de functie LiveMigrate (ook aangeboden door VMware) niet beperkt tot 32 servers, terwijl de functies LiveCapacity en LiveRecovery niet bestaan bij concurrent XenSource (overgenomen door Citrix). Virtual-Iron zal met de LivePower-technologie binnenkort ook een “groenere IT” aanbieden: als een server ‘s nachts weinig of niet benut wordt, hevelt LivePower de gegevens over naar een andere server over en wordt de eerste stopgezet, wat energie bespaart.

Concurrentie

VMware is uiteraard de grootste rivaal, maar ook XenSource en Microsoft profileren zich op de markt voor virtualisering. XenSource, deze zomer overgenomen door Citrix – “Voor 500 miljoen dollar, terwijl het bedrijf een omzet heeft van amper 1 miljoen dollar”, grapt Paul Charchaflian, directeur Emea van VirtualIron -, biedt aanzienlijk minder functies dan het product van VirtualIron. “Citrix wordt weliswaar een steeds grotere concurrent. Van specialist in terminal servers richt het zich nu op de virtualisering van desktops. De integratie van XenSource wordt een zware dobber. ” Een andere potentiële concurrent op de markt voor virtualisering is Microsoft met zijn Virtual Server. “Vandaag zijn de prestaties van Virtual Server vrij zwak. En Microsoft zal zijn product ten vroegste in het eerste kwartaal van 2008 lanceren. De klanten kunnen inmiddels niet wachten”, aldus nog Tim Walsh.

Evolutie

“De laatste jaren heeft VMware zich ontpopt tot marktleider voor de virtualisering van servers die meestal niet kritiek zijn in grote ondernemingen. Vandaag bestaan er echter alternatieven. Bedrijven willen ook niet langer vastzitten aan één enkele leverancier. VirtualIron richt zich trouwens meer op middelgrote ondernemingen, een zeer belangrijke markt in Europa. VMware is the edge and VirtualIron is mainstream”, besluit Paul Charchaflian. Om zijn aanbod te promoten heeft VirtualIron aan deze kant van de oceaan een distributiestructuur opgezet met Avnet als Europese verdeler. Die verdeler is nu geleidelijk aan een netwerk aan het opbouwen, ook in België, met resellers zoals MSP, Core IT, SIT Group of nog Sylis.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content