Januari 2007 – 5 Opensource loont

Als bij de software-investeringen het aandeel voor opensource wordt opgetrokken van 20 naar 40 procent, dan zou het bruto binnenlands product (bbp) van de EU met 0,1 procent groeien, zo leert een grootschalig Europees onderzoek. Dat betekent jaarlijks 10 miljard euro extra voor de economie.

Versatel en Tele2 Benelux (eindelijk) één

Na een soap van anderhalf jaar wordt Tele2 Benelux overgenomen door Versatel. Het blijkt de enige mogelijke constructie na het afketsen door de Benelux-aandeelhouders van de omgekeerde overname: die van Versatel door Tele2.

Ict voor chemici

De Leuvense chemicus Koen Clays vindt een organische stof die in theorie dataverkeer tot 150 gigabyte per seconde mogelijk maakt. Enkele Amerikaanse chemici ontwikkelen op hun beurt een nieuw soort geheugencircuit. Via moleculaire schakelingen bereiken ze een opslagcapaciteit van 100 gigabit per vierkante centimeter.

Februari 2007 – 5 KBC ICT gaat extern

De ict-poot van KBC wil zijn kunde te gelde maken bij grote, externe klanten. Daarvoor sluit het eerst een samenwerkingsdeal met de it-afdeling van chemiereus BASF. Later volgt ook een partnerschap met BT.

Zuiderse zon voor eID

Portugal lanceert een eigen elektronische identiteitskaart met de hulp van de Belgische overheid. Zetes kan ook hier aan de slag. Fedict en zijn Portugese tegenhanger gaan hun ervaringen in de toekomst delen.

Michael Dell schudt aan de boom

Michael Dell neemt bij Dell de ceo-stoel over van Kevin Rollins en kondigt onmiddellijk maatregelen aan: bonusstelsels worden aangepast, toplui moeten vertrekken. Eind februari spreekt Dell al luidop over pc’s met Linux.

Maart 2007 – 5 Phenix opgebrand

Het miljoenencontract met Unisys rond het geplaagde Phenix-project bij Justitie wordt door de federale overheid opgezegd. De nasleep is voor de rechter.

Californisch mysterie

Crystal Computing, een Californisch bedrijf, heeft besloten om zich te vestigen in Henegouwen, Baudour met name. Het bedrijf spreekt van een investeringsronde van maar liefst 200 miljoen euro om in totaal 120 jobs te creëren. Research van de redactie stoot op ‘vertrouwelijkheidsovereenkomsten’. In april blijkt dat ‘Crystal Computing’ een schuilnaam is voor Goo-gle, dat in Henegouwen een datacenter wil bouwen.

Oracle koopt Hyperion

Oracle trekt z’n portefeuille wijd open en legt 3,3 miljard dollar op tafel voor BI-specialist Hyperion.

Gsm als bankkaart

Banksys maakt betalingen van gsm naar gsm mogelijk. Doelwit is naar eigen zeggen “elke transactie van een handelaar of zelfstandige die nog in contanten gebeurt”. Later op het jaar blijkt dat de Belgen amper interesse tonen voor het aanbod.

April 2007 – 5 Geen groene Apple

Het megasucces van de iPod wordt bekrachtigd door de verkoop van de 100 miljoenste iPod op 5,5 jaar tijd. Jammer genoeg slaagt producent Apple er – aldus Greenpeace – niet in om milieuonvriendelijke stoffen in het productieproces te weren. Steve Jobs slaat mea culpa.

Opvolging voor Bruno Segers

Ruim een half jaar na het vertrek van Bruno Segers wordt Philip Vandervoort general manager van Microsoft Belux, een ervaren rot met een business- én een it-verleden.

Data News-award voor directeur Imec

Gilbert Declerck, algemeen directeur van onderzoeksinstituut Imec, wordt door Data News verkozen tot ICT Persoonlijkheid van het Jaar. In totaal krijgen 38 ict-bedrijven in 13 categorieën een award voor hun prestaties.

E-facturatie onder vuur

De privacycommissie plaatst grote vraagtekens bij de bescherming van de privacy bij e-facturatieoplossingen en pleit voor een onafhankelijk platform. De geviseerde bedrijven Certipost en Isabel gaan in het verweer.

6 – Mai 2007 Arinso in Britse handen

De Belgische specialist in hr-oplossingen en -diensten Arinso wordt voor 375 miljoen euro overgenomen door zijn Britse sectorgenoot Northgate. De overname creëert een mastodont op de hr-markt met bijna 6000 werknemers en een omzet van zo’n 700 miljoen euro.

België wint Franse verkiezingen

Omdat de Franse wetgeving de verspreiding van de verkiezingsresultaten voor 20 u. verbiedt, zijn de Belgische nieuwswebsites het snelste met het verkiezingsnieuws. Bovendien blijken de cijfers verbazingwekkend precies te zijn.

Java geopend

Sun Microsystems trapt zijn ontwikkelaarsconferentie JavaOne in San Francisco op gang met de melding dat Java volledig opensource is. Het Java Community Process (JCP) en de opensourcegemeenschap zullen gaan samenwerken. Een sleutelstuk hierbij zal de ‘technology compatibility kit’ (TCK) zijn, voor het testen van de compatibiliteit van een specifieke implementatie met de Java-specificaties.

6 – Juin 2007 Google, de hardwarefabrikant

Google heeft gigantische serverbehoeften en vult die blijkbaar zelf in. Sommige analisten dichten de internetreus qua productie zelfs de eerste plaats toe, boven reuzen als HP, IBM en Dell. Ook 10 Gb switches blijkt Google zelf te produceren.

Dood van stemcomputer?

De Belgische universiteiten bestuderen in opdracht van de overheid de vraag “wat is het meest geschikte stemsysteem?”. De aftandse stemcomputers die nog dienden voor de federale verkiezingen verdwijnen waarschijnlijk in de afvalcontainer.

Moeder Freya bij IBBT

Lieve Bracke, de moeder Freya Van Den Bossche, gaat zetelen in de raad van bestuur van het Vlaamse onderzoeksinstituut IBBT. Waarnemers hebben bedenkingen bij het politieke karakter van haar mandaat en vrezen dat Bracke weinig of geen voeling heeft met de technologische omgeving waarin het IBBT actief is.

Demotivatie bij Proximus-personeel

De reorganisatie met het oog op de integratie in Belgacom en een sourcingstudie irriteren en demotiveren het vaste en freelance personeel van Proximus. Dagelijks zouden er mensen andere oorden opzoeken.

6 – Juli 2007 Nachtmerrie voor Apem

Na het faillissement van it-dienstenleverancier Apem en de overname van het bedrijf door Centric belandt het Apem-personeel in een ware nachtmerrie. De ‘A-pem-saga’, die in se draait rond een discussie over jobs, verwordt tot een juridisch kluwen met als hoofdrolspelers de curatoren, de vakbonden en de Centric-directie.

De p2p-zaak

Sabam krijgt gelijk in een proces tegen internetprovider Scarlet. De auteursrechtenorganisatie wilt dat Scarlet meer doet tegen het illegaal uitwisselen van bestanden via peer-to-peer (p2p) websites. Sabam wil met de uitspraak ook andere internetproviders op de knieën dwingen, maar Scarlet gaat in beroep.

Nederlands overnamefestijn

Het Nederlandse gps-bedrijf TomTom biedt 1,8 miljard euro voor de Belgisch-Nederlandse digitale kaartenspecialist Tele Atlas. De biedstrijd met rivaal Garmin drijft de prijs op tot 2,9 miljard euro, maar Tom-Tom haalt het. Telecomreus KPN slokt op zijn beurt ict-dienstenbedrijf Getronics op voor 766 miljoen euro.

6 Augustus 2007 Hoog opgeleid

België heeft volgens een onderzoek van Eurostat gemiddeld het hoogst opgeleide it-personeel van Europa rondlopen. Desondanks, of net daardoor, blijken Belgische it’ers van alle Europeanen wel het minste kans te hebben om nadien in hun job verder opgeleid te worden.

Man bijt Monster

Een ‘monsterkraak’: de internationale jobwebsite Monster. com wordt gehackt. 1,3 miljoen profielen van gebruikers (volgens het bedrijf zelf alleen namen en contactgegevens) komen in handen van de hacker(s). Zo’n 5000 profielen zouden van mensen buiten de Verenigde Staten zijn.

Geen schoolpc’s

Net voor de start van het nieuwe schooljaar raakt bekend dat de nieuwe pc’s voor de Franstalige scholen in ons land nog enkele maanden op zich zullen laten wachten. Het project CyberClasse van de Franse Gemeenschap moest zorgen voor de aankoop van 40.000 nieuwe Mac’s en pc’s. Maar de gunning blijkt een parcours vol (juridische) hindernissen, waardoor alles moet worden overgedaan.

September 2007 – 5 Outsourcing terug naar af?

De nieuwe it-baas van Brussels Airlines, Eric Wilmot, neemt de ict-strategie van het bedrijf onder de loep. Het luchtvaartbedrijf besteedt 80 procent van zijn it-behoeften uit aan partners zoals EDS, Atos en Getronics. “Het is niet uitgesloten dat we sommige activiteiten opnieuw intern laten uitvoeren”, orakelt hij.

Europese knieval van Microsoft

Het Europese Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg bevestigt de veroordeling voor misbruik van de concurrentiepositie van Microsoft. Het bedrijf gaat niet meer in beroep, maar besluit een maand later om zich te schikken naar de grieven van de Europese Commissie.

Héél snel surfen

Thalys komt dan toch met draadloos internet aan boord van z’n hogesnelheidstreinen. Daarvoor dokterden drie partners, Telenet, Nokia Siemens Networks en 21Net, een oplossing uit die satelliet-, gprs- en umts-technologie combineert. Telenet zal vooral instaan voor de internetdiensten en de multimediacontent (games, video-on-demand,….).

Oktober 2007 – 5 VDSL2 lonkt

In de lente van 2008 zou de netwerkupgrade van Belgacom beschikbaar moeten zijn voor 60 procent van de Belgische bevolking. Dankzij de upgrade zal de telecomoperator volledige tripleplay-diensten kunnen aanbieden, waaronder meerdere iptv-kanalen op een aantal televisietoestellen tegelijk, sneller internet én hoge definitietelevisie.

Nico krijgt de bons

Na zo’n 5 jaar worstelen met Nico, de registratietoepassing bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), beslist de Vlaamse overheid om het systeem toch ten grave te dragen. Het consortium EDS-Te-lindus moet een betere versie bouwen. Een investering van minstens 6 miljoen euro wordt zo overboord gegooid.

Ict-besparingen door ABN Amro

Fortis-ceo Jean-Paul Votron zegt 400 tot 450 miljoen te willen besparen op het vlak van technologie, na de overname van de Nederlandse bank ABN Amro. Dat op een totale geschatte som van synergieën van 1,3 miljard euro. Het koperstrio overweegt ook een gemeenschappelijk technologisch platform op poten te zetten.

6 – November 2007 Bellens is boos

Het BIPT overweegt Belgacom te verplichten zijn nieuwe vdsl-breedbandnetwerk open te stellen voor andere spelers. Over mijn lijk, reageert Belgacom-ceo Didier Bellens: “Als het BIPT een beslissing neemt in ons nadeel, denk ik niet dat we nog geld blijven pompen in infrastructuur.”

Microsoft dumpt cio

Stuart Scott, de cio van Microsoft, krijgt z’n C4. “Overtreding van de bedrijfspolicies”, klinkt het. Een Google-toolbar geïnstalleerd?

Duits-Amerikaanse liefde

Deutsche Telekom zou, aldus The Financial Times, gesprekken voeren rond een overname van het Amerikaanse EDS. Beide bedrijven tellen samen 187.000 werknemers en draaien met z’n tweeën een omzet van bijna 34 miljard euro.

IBM en SAP gaan Oracle achterna

Nadat SAP in oktober Business Objects kocht voor 4,8 miljard euro, biedt IBM in november 3,3 miljard euro voor Cognos. De BI-markt ziet er op nog geen jaar tijd compleet anders uit.

6 – December 2007 Tv-slokop Telenet

Telenet koopt de digitale (Indi) en analoge televisieactiviteiten van Interkabel en enkele zuivere intercommunales. Daardoor overspant het tv-aanbod van het kabelbedrijf heel Vlaanderen. Het duurt even voor er politieke vragen worden gesteld bij het ‘Amerikaanse monopolie’ over het Vlaamse tv-landschap.

eID slabakt

Op het e-Government Congres valt te horen dat de eID-hype op zijn retour is. Er komen nog amper nieuwe toepassingen op de markt die van de technologie gebruik maken. “Terwijl er nochtans nog heel wat mogelijkheden te bedenken zijn, zowel door de overheid als door de private sector”, klinkt het. “Hoog tijd om de draad weer op te pikken.”

Vaarwel, besmet 2007!

Het afgelopen jaar is de hoeveelheid malware exponentieel toegenomen, zo blijkt uit cijfers van F-Secure. Het bedrijf verzamelde dit jaar 250.000 verschillende samples van kwaadaardige software. 250.000 was eind vorig jaar nog de totale optelsom van alle malware-samples die het bedrijf verzamelde in de afgelopen 20 (!) jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content