Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het oude HP is (bijna) niet meer. Lang leve HP Inc en Hewlett-Packard Enterprise, die allebei de kaart van innovatie trekken. “Tijd om de ‘invent’ weer achter HP te plaatsen”, zegt topvrouw Meg Whitman.

Het moet gezegd: topvrouw Meg Whitman blaakte op het HP Discover event in Barcelona van zelfvertrouwen en was duidelijk van plan om een streep onder het verleden te trekken. “HP is ooit gestart in een garage. Vandaag is het moment gekomen om naar een garage met 2 auto’s over te stappen”, klonk het in haar keynote waarbij ze duidelijk trachtte te maken dat er aan de strategie van HP niets wijzigt – ook niet na de aangekondigde splitsing van het bedrijf in twee afzonderlijke beursgenoteerde bedrijven, HP Inc voor de pc- en printeractiviteiten en Hewlett-Packard Enterprise voor de datacenter-, diensten- en softwareactiviteiten.

INFRASTRUCTUUR EN STORAGE

Whitman benadrukte dat HP weer financieel gezond is en opnieuw aan belang zal winnen. “HP is weer klaar, we komen terug en really strong“, zei Whitman die het belang van infrastructuur onderstreepte. “Waar anderen daarvan terugkomen, verdubbelen wij net onze inspanningen”, aldus de ceo. Waarna een reeks nieuwe producten voorgesteld werd, in bijvoorbeeld ‘mission criticial’ servers (Integrity Superdome X) en storage (o.a. 3Par StoreServ 7440c).

HP schuwde overigens de vergelijking niet. “De Superdome X is 30 % efficiënter in tco dan IBM, en heeft 2 maal de performantie van Oracle”, aldus Antonio Neri, svp servers & networking business unit bij HP.

Specifiek in storage heeft HP via de 3Par-acquisitie een grote stap voorwaarts gemaakt. “Een cio is niet alleen op zoek naar een lage kost per megabyte, maar kijkt ook breder naar de kostprijs om zijn volledige storage te beheren”, vertelt David Scott die bij HP de storage-divisie leidt. Scott was de ceo van 3par toen het storage-bedrijf ingelijfd werd door HP.

“Er bestaan zoveel storage-technologieën en heel wat bedrijven hebben al verscheidene storage-oplossingen in huis. Het beheer daarvan is dikwijls nog de grootste kost en niet de opslagcapaciteit op zich”, zegt Scott die meent dat HP perfect in staat is om die complexiteit weg te nemen.

“Neem nu EMC. Dat bedrijf heeft 7 verschillende prime storage-architecturen. Dat zijn zeven architecturen die hun klanten moeten beheren en waarvoor ze dus telkens weer ook in opleiding en onderhoud moeten voorzien waardoor de totale operationele kost gigantisch stijgt. Wij gebruiken gewoon één single polymorphic architecture. Onze concurrenten zeggen misschien dat ze dat ook doen maar wat ze in essentie doen is de complexiteit gewoon verbergen via een software control plane“, beweert Scott die beweert dat HP in storage signifant aan marktaandeel gewonnen heeft – ook in de emea-zone. Via nieuwe migratiecomponenten voor de 3par-oplossingen, vergemakkelijkt HP het trouwens om zo geautomatiseerd mogelijk over te stappen van VNX- en VMax-oplossingen van EMC.

“We voelen aan dat heel wat van die EMC-klanten – vooral in de mid range – vatbaar zijn voor een grote architecturale ommezwaai. Zij staan allemaal op het punt om te beslissen of ze al dan niet doorgaan op hun oude, ondertussen inefficiënte architectuur. Via import-tools zonder dat er een extra externe appliance nodig is, nemen we alvast één belangrijke barrière weg”, aldus nog Scott.

BIG DATA

Ook rond het big data platform Haven had HP een aankondiging in petto. Haven wordt nu helemaal naar de cloud getrokken. HP Haven OnDemand steunt op de Helion-cloud van HP en geeft klanten de mogelijkheid om alle soorten data te analyseren: zowel bedrijfsdata, machine data, als ongestructureerde menselijke data. De Haven-technologie zal trouwens in nieuwe software-applicaties van HP mee geïntegreerd worden. Volgens Robert Youngjohns, evp HP Software, staat HP uniek in zijn aanpak van big data. “We zijn echt de enige speler die een big data platform hebben dat álle informatie in een onderneming bevat”, aldus Youngjohns.

THE MACHINE

De ‘natte droom’ van HP is dat Haven op termijn zal draaien op ‘The Machine’: de werktitel van een compleet herdachte pc-architectuur. “Al 60 jaar werken computers op dezelfde manier. Van mainframes tot smartphones, allemaal werken ze met een centrale processor, een stukje storage, een grafische verwerkeenheid en koper en siliconen daartussen. Dat willen we met The Machine helemaal veranderen”, zegt Martin Fink, cto en director van HP Labs. In het researchproject worden ‘special purpose cores’ via photonics gelinkt aan wat HP een ‘massive memory pool’ noemt. Het principe van Moonshot – een ‘dedicated’ servercartridge voor elke workload – wordt in dit project dus ook meegenomen.

“Photonics in plaats van koper zijn essentieel in The Machine, want zo kunnen we bestaande snelheidslimieten doorbreken. Ook het universele geheugen via memristor-technologie is hierin belangrijk. We combineren eigenlijk de voordelen van DRAM met Flash in één type geheugen, waarbij we de nadelen ervan elimineren”, zegt Fink. Als het project slaagt, kan HP “een quantum leap zetten in performantie en efficiëntie, de kosten dramatisch verlagen, security herdenken en een aantal grote problemen als energievoorziening permanent oplossen”, beweert Fink.

GROEIPOTENTIEEL IN EUROPA

Alles bij elkaar genomen kijkt Peter Ryan, emea-hoofd van de afdeling enterprise servers, storage & networking, tevreden terug op het afgelopen boekjaar. De ontwikkelde markten waaronder ook de Benelux zette goede resultaten neer. “Het kan uiteraard altijd beter, maar emea heeft een goede bijdrage geleverd aan het algemene HP-resultaat. We zagen een sterke hardware-afdeling waarin veel van onze concurrenten net problemen zagen”, aldus Ryan die in Europa nog heel wat potentieel ziet. “De economie is nog steeds niet optimaal en daar speelt de fluctuerende olieprijs ook een belangrijke rol in, maar we zien wel dat heel wat markten doorheen transformatie gaan en daar moeten wij kunnen op inspelen”, zegt Ryan.

Die transformatie uit zich aan enterprise-kant vooral in technologie als cloud en software defined networking, “maar ook in nieuwe ‘form factors’, 3D printing, wearables en het internet of things. Dat maakt dat we als bedrijf snelle beslissingen moeten kunnen nemen”, aldus Ryan.

Agility is het toverwoord voor HP om te vermijden dat het bedrijf niet relevant meer is. “‘Don’t design yourself as the mainframe of the future’, is wat we onszelf continu voorspiegelen”, besluit Ryan waarmee hij ook het belang van open standaarden als OpenStack wil onderstrepen.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content