Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De voorbije 20 jaar voerde het x86-platform de boventoon in de serverwereld, maar met Moonshot biedt HP nu een server die ontworpen wordt in functie van de onderliggende applicatie. En laat het zich meevoeren met de ‘software defined’-golf.

De x86-architectuur was de afgelopen 2 decennia niet weg te denken in de datacenters (de markt wordt nu geraamd op 40 miljard dollar). HP meent echter dat deze infrastructuur in de toekomst niet behouden kan blijven, gezien de uitdagingen op het vlak van energieverbruik, fysieke ruimte, kosten en complexiteit. Zeker omdat ‘het internet der dingen’ voor de deur staat, met miljarden devices die onderling verbonden moeten worden in de toekomst. Om nog maar te zwijgen van de sociale en mobiele applicaties, big data en cloud. HP schrikt er trouwens niet voor terug om het te hebben over brontobytes aan gegevens, terwijl velen nog in het stadium van de terabytes en petabytes zitten.

SDS

Kortom, HP is van mening dat de generieke server dood is en dat de toekomst is weggelegd voor een server die meer ontworpen wordt in functie van de onderliggende applicatie, ook wel ‘software defined server’ (sds) genoemd, en speelt daarmee in op het huidige mode-effect.

Deze Moonshot 1500 sds is gebouwd op basis van cartridges in 4,3 U-formaat en biedt plaats aan maar liefst 45 ProLiant-servers in een chassis, met maximaal 1.800 servers. In eerste instantie is het systeem gebaseerd op een Intel Atom S1200 processor, maar in de toekomst zullen er ook andere chips beschikbaar zijn, zoals Intel Xeon, AMD Opteron, ARM, AppliedMicro of Texas Instruments, en ook specifieke componenten. De cartridge zal ook de opslag en onderlinge verbinding met het interne (tot 1 Terabit/s) en externe netwerk integreren, de basis van in-house converged infra- structure.

HP gelooft dat Moonshot geen vervanging zal vormen – althans niet in het begin – voor de huidige x86-servers, maar eerder zal worden ingezet in datacenters die grote workloads ondersteunen, zoals web, cloud en massale parallelle verwerking, en ontplooid zal worden voor applicaties zoals analytics, gaming, financiële diensten, telecom, life sciences, gezichtsherkenning, video, enz.

Om het platform nog meer aan te passen aan de specifieke behoeften van zijn klanten heeft HP een Pathfinder Innovation ecosysteem ingevoerd dat zowat 25 technologieproviders en de Moon-shot Concierge Services samenbrengt om samen met HP Labs en de divisie ‘services & support’ de applicaties te testen en de migratie en optimalisatie van de applicaties en systemen te plannen.

Server as a cartridge

Deze Moonshot 1500 server zou volgens HP, dat de server vergelijkt met de bestaande architectuur, 89 % meer energie besparen, 80 % minder ruimte innemen, 97 % minder complex en 77 % goedkoper zijn dan een huidige U1- of U2-server.

De basisprijs van Moonshot bedraagt 50.605 euro voor een box van 45 cartridges, en het eerste systeem zal worden geoptimaliseerd voor webservices. HP zegt wel dat er elk kwartaal nieuwe cartridges beschikbaar zullen zijn in functie van de vraag van de klanten en de te ondersteunen applicaties.

“Dit is een compleet nieuwe benadering van de servermarkt”, aldus Angus Reid, marketing manager emea van HP ISS, die van mening is dat Moonshot een nieuwe markt opent en het heeft over ‘server as a cartridge’.

Het valt natuurlijk af te wachten of men in het datacenter geen eilanden gaat creëren die men juist wilde – en nog altijd wilt – vermijden via virtualisatie….

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content