Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met de opsplitsing van HP in twee nieuwe bedrijven, is het bedrijf uit Palo Alto niet aan zijn proefstuk toe.

Je zou het haast als een catechismus-achtige vraag kunnenstellen: “is er meer dan één HP?” Immers, doorheen zijn 75-jarige geschiedenis is HP (eertijds Hewlett-Packard, naar de stichters) nooit echt een monolithisch bedrijf geweest. Begonnen met de bouw van (meet)instrumenten in 1939, waaronder ‘audio oscillators’ waarvoor de Walt Disney tekenfilmstudio één der eerste klanten was, sprong het bedrijf doorheen de tijden fluks en met succes op nieuwe markten als (wetenschappelijke en technische) rekenmachines, (mini)computers, printers (zowel laser- als inkjet printers) en scanners. Daarnaast werd ook nog een stevige activiteit inzake software ontwikkeld, zowel rond besturingssystemen, beheersoftware en zelfs (ontwerp) toepassingssoftware. Het bedrijf bouwde een sterke reputatie op in zowel mini-computers (3000 en 9000 series) en later ook pc’s. En het was zelfs snel bij het ‘internet’-tijdperk, met ‘hp.com’ de negende domeinnaam die werd geregistreerd. Kortom, HP was steeds een huis met vele kamers, met nogal wat variëteit en een aantal koninkrijkjes.

EERSTE SPLIT

Met de recent aangekondigde split in twee bedrijven is HP niet aan een proefstuk toe, want al in 1999 werd de oorspronkelijke activiteit – de productie van meetinstrumenten van allerlei aard – afgestoten en onder de naam Agilent naar de beurs gebracht. Dat bedrijf groeide op zijn beurt door overnames uit tot een bedrijf met een positie op de markt van medische diagnosesystemen, zodat eind vorig jaar de instrumenten afdeling eens te meer werd afgestoten, onder de naam Keysight Technologies.

Het toenmalige Hewlett-Packard ging door met de computer-, printer en scanning-activiteiten, en hernam zijn groei met de overname van onder meer Compaq (dat voordien Digital Equipment / DEC had opgeslokt) en EDS (de ict-diensten leverancier, die ontstond als de verzelfstandigde ict-afdeling van General Motors). De vele ‘huizen’ in HP, waaronder de bijzonder succesvolle printeractiviteit, zette wel de focus van het bedrijf onder druk met als gevolg de vraag ‘wat is HP nu wel?’. Perikelen met de ceo’s (Mark Hurd moest vertrekken en opvolger Leo Apotheker was minstens omstreden tijdens zijn kort ceo-schap) zetten ook de bedrijfsresultaten onder druk, onder meer door beslissingen die de wenkbrauwen deden fronsen (de pc-divisie verkopen en dan weer niet, het Britse Autonomy kopen, reorganisaties, afvloeiingen…).

TWEEDE SPLIT

Ceo Meg Whitman werkte in de voorbije drie jaar, na het vertrek van Apotheker, aan het herstel door besparingen en een nadruk op ‘One HP’, inclusief pc’s en hardware. Maar dat lijkt nu geen prioriteit meer. Recent werd immers aangekondigd om het bedrijf in twee, ruwweg gelijke eenheden (ca. 50 miljard+ dollar omzet) op te splitsen.

HP Inc krijgt daarbij de pc en printer-business, en kan daarbij bogen op een nog stevige positie op de pc-markt. En het ‘Inc’ in de naam kan je ook uitspreken als ‘ink’, en dat wijst op de ‘cash cow’ die het bedrijf in zijn verbruiksgoederen heeft (een typisch ‘Gilette’-bedrijf: geef de mesjeshouder weg en verdien aan de mesjes…). Het hoofd van de huidige printer en pc-divisie, Dion Weisler, zal HP Inc leiden.

Meg Whitman zelf blijft aan het hoofd van wat Hewlett Packard Enterprise wordt, een cloud en diensten-gericht bedrijf, conform de overtuiging dat de toekomst in diensten en software ligt. Ze stelt dat de beide bedrijven over voldoende middelen beschikken om hun toekomst verder uit te bouwen.

Maar dat kan een uitdaging worden. Immers, beide bedrijven zijn actief in bijzonder concurrentiële markten, met allicht flinterdunne marges voor HP Inc. Afzonderlijk kunnen de bedrijven sneller reageren op veranderingen, meent Whitman. Of kan Whitman’s deel makkelijker praten met EMC over een overname?

Ondertussen stijgt wel eens te meer het aantal afvloeiingen (+5.000 tot 55.000) met opnieuw onzekerheid voor het HP personeel in onze contreien.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content