Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met zijn infrastructuren voor extreme computing en opslag (in partnerschap met EMC en sinds kort NetApp) wil Bull Grenoble aan zijn prospects en klanten infrastructuren aanbieden waarmee ze de evolutie van hun rekenbehoeften kunnen simuleren.

Sinds begin dit jaar is de nieuwe structuur van Bull volgens 4 vakgebieden van kracht: vernieuwende producten (met Extreme Computing), veiligheid (gaande van het opvangen van info tot de codering en verwerking ervan), integratieoplossingen (beroepsgebonden applicaties) en it-oplossingen (outsourcing, infrastructuren, cloud, enz.). Hierbij is er sprake van een vaste traditie van partnerschappen en een volledige technologische beheersing, gaande van processors via servers en opslag tot supercomputers. Bull bezit een leiderspositie in Europa, vandaar dat het bedrijf dicht bij de klant staat en bijzondere nadruk legt op sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Grenoble

Grenoble ligt in het hartje van de regio Rhône-Alpes en is zo’n beetje het Silicon Valley van de Alpen, met 60.000 studenten (waarvan 4.000 in ict) en 21.000 onderzoekers voor meer dan 14.000 informaticajobs en 24.000 jobs in micro/nano-elektronica. En Bull beschikt er sedert lange tijd over een site die indertijd een productie-eenheid voor pc’s was, maar die intussen geëvolueerd is naar de wereld van Unix, Linux en open source. “Het centrum heeft een drievoudige missie, vat directeur operations Michel Bracquemond samen. Het staat in voor het technologisch toezicht, biedt zeer geavanceerde deskundigheid en bevat een dienstencentrum.” Personeel uit de voorverkoop werkt samen met echte onderzoekers, wat crossverrijking en contact tussen onderzoek en terrein bevordert. Zo kan het democenter zowel voor technologische presentaties als voor demo’s zorgen (desgevallend in de specifieke context van de klant), maar ook een pilootproject ontwikkelen voor een klant of een ontmoeting met experts organiseren.

HPC

Met meer dan 600 onderzoekers en high-performance computing – “het grootste toegewijde team in Europa”, aldus hpc-operations verantwoordelijke Jean-Marc Denis kan Bull de hele engineering aanbieden in verband met supercomputers, zowel hardware als software, meer bepaald voor beheer en veiligheid. De nadruk wordt gelegd op de opening van zijn architectuur (dankzij het gebruik van standaard technologische bouwstenen, en meer bepaald de x86-processor, Infiniband-connectiviteit of opslag) en de integratie van open source piles (meer bepaald de Linux-kernel, het bestuurplatform of de numa-architectuur). “Onze ontwikkelingen in open source zijn immers voorbehouden voor de gemeenschap.”

De hpc-activiteit is goed voor meer dan 10% van zijn omzet en kent een explosieve groei (+ 50% op een jaar tijd en zelfs + 109% voor het 1ste kwartaal van 2011), vooral in de openbare sector in de ruime zin (onderzoek, onderwijs, labo’s, defensie, enz.), maar ook de banken, de luchtvaart en bioscopen bijvoorbeeld zijn zeker vragende partij. Onder zijn recente referenties legt Bull vooral de nadruk op de Curie-supercomputer van 1,6 petaflops voor GENCI (Grand Equipement National de Calcul Intensif), de Tera 100 van 1,25 petaflops voor CEA (Commissariat à l’Energie Atomique) en de Japanse Rokkasho van 1,3 teraflops voor IFERC (International Fusion Energy Research Center).

“Hpc is eigenlijk voor de informatica wat Formule 1 is voor de automobielsector”, aldus Jean-Marc Denis, die eraan toevoegt dat Bull, naast het hpc-aanbod, ook supercalculators kan exploiteren en beheren voor rekening van zijn klanten.

Gezien de opkomst van China in de sector van de supercalculators (die met zijn Tianhe-1A een brutovermogen van 4,7 petaflops kent), is Bull ook van mening dat “Europa een duidelijke politieke wil zou moeten tonen, een beetje zoals in de luchtvaart”, ook al wordt China “niet zozeer beschouwd als een concurrent, maar eerder als een alternatieve technologische bron, meer bepaald op het vlak van processors.”

Opslag

Naast dit centrum voor supercomputing bevat de site van Grenoble (meer bepaald) een centrum dat zich bezighoudt met 4 opslagdomeinen: gegevensbescherming, virtualisatie, business continuity en recovery na schade, en archivering. Het accent ligt zeer sterk op de onafhankelijkheid tegenover leveranciers en op langdurige partnerschappen.

Daarnaast werden er twee solutions centers opgericht. Enerzijds is er het StoreWay Solution Center for EMC dat in 2008 zijn deuren opende en klanten in staat stelt om de beschikbare opslagoplossingen te begrijpen en te evalueren, en zo de latere ontplooiing ervan in hun organisatie te vergemakkelijken. Het centrum bevat een hoofdsite van 143 TB met Bull-servers en Symmetrix, Centera, Cellera en Clarriion opslag, naast netwerkoplossingen, en een noodsite van 42 TB.

Maar sinds begin april biedt Bull ook het NetApp Solution Center aan, een uitstalraam van de nieuwste oplossingen en infrastructuren voor opslag in partnerschap met NetApp. Aan de hand van presentaties, workshops en live demo’s kan de klant de problemen aankaarten inzake virtualisatie, back-ups van gevirtualiseerde omgevingen en hiërarchische indeling van de opslag van e-mail- en bestandapplicaties. In dit geval bevat de infrastructuur een NetApp FAS 2040 bay en een FAS 3240 die verbonden zijn met Bull-servers.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content