Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Het peuter- en kleuteronderwijs legt de fundamenten voor de volledige schoolloopbaan. Ook computervaardigheden worden in sommige scholen daarom al heel vroeg aangeleerd. Tijdens een workshop van IBM vertelde Juf Annik hoe zij ict-middelen inzet in het derde kleuterklasje van kleuterschool De Bron in Sint-Gillis.

In het kader van ‘corporate citizenship’ heeft IBM ook in België een KidSmart-project lopen waarbij kleuterscholen een of meerdere KidSmart-pc’s kunnen krijgen: computers met software op maat van kinderen tussen 3 en 7 jaar. “Het enige wat we van de scholen vragen is het engagement om de toestellen ook écht te gebruiken en drie maal per jaar samen te komen om ervaringen uit te wisselen”, legt Aline De Mulder, corporate citizenship manager bij IBM uit.

Tijdens zo’n workshop legde Juf Annik van kleuterschool De Bron in Sint-Gillis uit hoe zij ict en multimedia in de klas gebruikt. De KidSmart-pc wordt er gebruikt om de kleuters muisvaardigheden bij te brengen en de oog-hand coördinatie te oefenen. Dat gebeurt via allerlei eenvoudige spelletjes waarbij bijvoorbeeld ballonnetjes moeten worden stukgeprikt door erop te klikken. Maar Juf Annik heeft ook andere bedoelingen. “Vorig jaar had ik een klasje van 15 kleuters; allemaal anderstalige kindjes. Via ict moet ik hen in de eerste plaats ook de Nederlandse basiswoordenschat bijbrengen”, legt ze uit.

Vier computers in de klas

Juf Annik geeft toe dat het gebruik van multimedia wel ‘haar dada’ is, maar een echte techneut is ze zeker niet. “Eigenlijk haat ik computers”, lacht ze. Al klinkt dat statement wel erg vreemd, als je weet dat in haar kleuterklas ondertussen al vier computers staan. “Allemaal gekregen hoor”, legt ze meteen uit. “Ik gebruik de pc voor een deel noodgedwongen. Ik werk in een containerklasje en heb dus sowieso al met plaatsgebrek te kampen. Stel dat ik alle kindjes wil laten puzzelen, dan heb ik daar gewoonweg geen plaats voor. Door sommige kindjes ‘echt’ te laten puzzelen, en andere kindjes diezelfde puzzel op het computerscherm te laten maken, los ik dat probleem op”, legt Juf Annik enthousiast uit. Maar ze weet haar kleuters ook te enthousiasmeren voor het maken van een heuse film. “Wat foto’s aan elkaar plakken, commentaar inspreken of laten inspreken door de kleuters: lang hoeft dat allemaal niet te duren.” Aan gedrevenheid en creativiteit ontbreekt het Juf Annik dus alvast niet: zelfs eenvoudige spelletjes waarbij kleuters iets moeten aanklikken, steekt zij zelf ineen… met PowerPoint. “Maar ik ben heus geen kenner hoor. Met de vijf functies die ik ken, kom je al een heel eind!”

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content