januari

Met z’n allen op vdsl

De dreigementen van Belgacom ten spijt bekrachtigt eurocommissaris Viviane Reding de beslissing van het BIPT om het vdsl-netwerk van Belgacom open te stellen voor concurrenten. “Belgacom moet een juiste vergoeding krijgen voor zijn investeringen en risico’s”, tracht het BIPT nog te zalven.

Cegeka-vinger in RealDolmen-pap

Nauwelijks enkele weken nadat Real en Dolmen elkaar de liefde verklaarden, installeert Cegeka zich in het echtelijke bed. Met een belang van 5,8 procent hoopt het bedrijf gehoord te worden. Maar de aangekondigde fusie kan een morrend Cegeka toch niet verhinderen.

Oracle tussen de lakens met BEA

Van een echtelijk bed gesproken: Oracle wint middlewarespecialist BEA na lang aandringen voor zich. Prijskaartje: 8,5 miljard dollar. Een half jaar eerder had BEA nog een bod van 6,7 miljard afgewezen, waarop Oracle boos uithaalde met ‘laatste kans’.

februari

Weinig reden tot Yahoo!-geroep

44,6 miljard dollar, zoveel biedt Microsoft begin februari op webreus Yahoo. Die zoekt steun bij collega Google. Dat sorteert effect, want in mei zal Microsoft de strijd opgeven. Wanneer enkele maanden later blijkt dat de samenwerking van Yahoo met Google moet worden afgeblazen, klopt Yahoo met hangende pootjes opnieuw bij Microsoft aan. Tevergeefs.

Papierloze afknapper

De papierloze douane moest en zou een feit zijn in februari. Alleen bleek het systeem daar nog niet echt aan toe. Gevolg: pannes, vertragingen en meer papierverbruik dan voorheen. Het regent klachten. “Geduld” is de enige repliek.

Waals ict-contract verscheurd

GIEI kreeg sinds 1989 jaarlijks 25 miljoen euro als ict-dienstverlener van het Waalse Gewest. Maar al een tijdlang doken klachten op over het gebrek aan concurrentie en veel te dure diensten. Na een audit mag GIEI zijn koffers pakken, al heeft het bedrijf daarvoor tijd zat: de opzegtermijn bedraagt 3 jaar.

maart

Belgacom strikt De Coster

Michel De Coster, tot dan toe Benelux-baas van de Britse telecomgroep BT, zwicht voor de verleidingstechnieken van Belgacom. Hij gaat er de Enterprise Business Unit (EBU) leiden en volgt hiermee Bridget Cosgrave op. De Coster krijgt daardoor ook zeggenschap over het overgenomen Telindus.

Een Quickie in ict

De rede heeft bij de aanslepende regeringsvorming dan toch op één vlak gezegevierd: de beleidsdomeinen Economie, Innovatie, Administratieve Vereenvoudiging, ICT en Telecommunicatie vallen voortaan onder één voogdijminister, in casu Vincent Van Quickenborne van Open VLD. Meer concurrentie op de telecommarkt is zijn speerpunt.

Nog geen win-win bij WIN

De verkoop van de Waalse internetdienstenleverancier WIN sleept aan. Kandidaten van dienst zijn onder meer KPN, kabelgroep Tecteo en een trio van Waalse witte ridders. Tussendoor wordt nog wat met modder gegooid tussen het Waalse Gewest en Belgacom over de al dan niet terugbetaling van garantiesommen. De overname is nog steeds niet rond.

april

De Belgische Silicon Valley

…heet Henegouwen. Na Google vestigt nu ook Microsoft zich in de streek, meer bepaald in Bergen. Het bedrijf zal er in partnerschap met het Waalse Gewest en HP een Microsoft Innovation Center (MIC) en een ‘Business Accelerator’ oprichten. Vlaams minister van Innovatie Patricia Ceysens haalt haar neus op. “Het kopen van it-trofeeën is niet houdbaar”, vindt zij.

ISO-erkenning voor OpenXML

De documentstandaard van Microsoft, tegenhanger van het open document format (odf), wint 24 van de 32 landen voor zich en wordt daardoor erkend als ISO-standaard. België onthoudt zich bij de stemming.

Uit Phenix-as verrijst Cheops

Minister van Justitie Jo Vandeurzen herdoopt de ict-inspanningen in zijn departement tot Cheops. De nieuwe strategie is een informatisering van onderen uit. In een eerste fase krijgen de vredegerechten, de politieparketten en de politierechtbanken met ‘Mach’ een gereviseerde en webgebaseerde versie van een 16 jaar oude applicatie, Mammouth.

mei

H(a)P, slik…

HP betaalt 13,9 miljard dollar voor het Texaanse it-dienstenbedrijf EDS. HP’s omzet uit diensten stijgt daardoor van 16,6 naar 38 miljard dollar (op basis van de cijfers van 2007). Samengeteld telt de nieuwe dienstenpoot van HP, met EDS-baas Ronald Rittenmeyer aan het hoofd, 210.000 mensen, maar er zullen nog veel jobs sneuvelen.

Privacytroebelen met eID

Bij Fedict krijgen ze een filmpje toegestuurd waarin de privacyfilter van de elektronische identiteitskaart kinderlijk gemakkelijk wordt omzeild. ‘Potentiële identiteitsdiefstal op grote schaal’ is het doemscenario dat securityspecialisten schetsen. Fedict contacteert onmiddellijk Zetes om aanpassingen aan de middleware te vragen.

Zorgwekkend veel keuze

It’ers, zoek niet verder! Wij hebben 14.250 jobs voor u! Zoveel heeft Agoria er althans geteld. De ict-arbeidsmarkt is gegroeid met 6500 jobs. In totaal telt die nu 147.500 mensen, verspreid over 4 sectoren: overheid, industrie, diensten en de ict-sector zelf.

juni

Interkabel-ontknoping

Al sinds november 2007 sleept dit verhaal aan: Telenet dat de 755.000 tv-klanten van het Vlaamse Interkabel en de bijhorende gebruiksrechten op de kabel wil kopen. Belgacom doet er al die tijd alles aan om de deal te beletten, van rechtszaken tot een eigen bod, maar net voor de zomervakantie verhoogt Telenet alsnog zijn bod tot 427 miljoen euro. Daarmee slaat het zijn slag.

De geest van Siemens-Atea

Investeerder GIMV neemt de Open Transport Network-business (OTN) van Nokia Siemens Net-works over. OTN is een ontwikkeling van het vroegere Siemens-Atea uit Herentals. Het zorgt voor breedbandoplos-singen over glasvezel. OTN wordt zo een start-up met 80 werknemers en grote klanten als Electrabel of Shanghai Metro.

Taaie dag voor Alain De Taeye

Op 10 juni geeft Alain De Taeye, die aan de wieg stond van digitale kaartenbouwer Tele Atlas, zijn ceo-sjerp door aan de Amerikaan Bill Henry. Die dag wordt de overname van Tele Atlas door gps-reus TomTom definitief. De Taeye is voortaan bestuurder bij TomTom.

juli

U stemt voortaan hybride

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael geeft de opdracht om een akkoord met de gewesten te tekenen dat voorziet in de ontwikkeling en invoering van een nieuw elektronisch stemsysteem. Het gaat om hybride stemmen, de combinatie van stemmen op een pc met een papieren controle.

eHealth doorgeduwd

Na amendering raakt het wetsontwerp over eHealth, het systeem waarmee medische gegevens elektronisch kunnen worden uitgewisseld, door Kamer en Senaat. “Het wetsontwerp mist de nodige details en is een blanco cheque”, morren de artsenverenigingen. Minister Onkelinx laat verstaan dat ze de artsen bij de uitvoeringsbesluiten wil betrekken.

E-Leven laat het leven

Internetprovider E-Leven gaat failliet. Via de vennootschap Free Belgian Network neemt Luk Van Daele de adsl-klanten over die via E-Leven aangesloten waren op het Scarlet-netwerk en verkoopt ze later door aan BelCenter. De adsl2-infrastructuur van E-Leven wordt overgenomen door de jonge telecomoperator Destiny nv.

augustus

Uit de lucht in de lucht

Het ISS-ruimtestation krijgt per ongeluk enkele door een worm geïnfecteerde laptops aan boord, maar de besturingssystemen kunnen gevrijwaard worden. En ook het vliegverkeer op aarde krijgt te kampen met ict-bokkensprongen. In een computerafdeling van de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit doet zich een panne voor. Dat zorgt voor honderden vertragingen, maar gelukkig geen incidenten.

Bellens blijft

Na een hetze van 4 maanden over het loon en de ontslagpremie van Belgacom-bons Bellens stemt die uiteindelijk in met een verminderd basissalaris (een peulschil van 775.000 euro) en lagere bonus. De spreekwoordelijke gouden parachute bedraagt nog ‘slechts’ eenmaal zijn jaarsalaris.

Cegeka slaat dubbelslag

Eén van de meer opvallende Belgische overnames van het jaar is die van MSP door Cegeka. En ook IT-Omni belandt in de Cegeka-stal. Daarmee verwacht de Limburgse it-dienstenleverancier een pro forma geconsolideerde omzet van 135 miljoen euro voor 2008 met meer dan 1000 it’ers.

september

Frisse wind van Verwaayen

In juni vertrekken bij BT, in juli Pat Russo en Serge Tchuruk bij Alcatel-Lucent zien buitenvliegen, in augustus nog staalhard een overstap naar Alcatel-Lucent ontkennen om er dan in september een contract te tekenen: dat is het opvallende parcours van de Nederlander Ben Verwaayen dit jaar. In november heeft hij al een hele reorganisatie uitgetekend.

Google Chrome op pijnbank

Kort na het beschikbaar worden van de eerste bèta van Google Chrome wordt de nieuwe, aanvankelijk bejubelde browser genadeloos door duizenden op de rooster gelegd, met de eerste potentiële veiligheidsgaten tot gevolg.

Devoteam, Demoteav?

Het verloop bij Devoteam België is zo groot dat de bonden aan de alarmbel trekken. De problemen vloeien voort uit de moeilijke integratie van verscheidene overgenomen bedrijven. Dirk De Bosscher wordt aangesteld als nieuwe managing director om de boel recht te trekken.

oktober

HP snoeit bij EDS

Zoals verwacht sneuvelen massaal jobs bij HP-EDS, wereldwijd 24.600. In ons land is het vooral EDS dat bloedt. Bij HP België zouden, gespreid over 2 jaar, 24 jobs verdwijnen. Bij EDS België zou het gaan om 300 jobs, eveneens over 2 jaar.

Ict-sores bij financiële crisis

De financiële crisis wordt een economische crisis en dat laat zich ook in de ict-sector voelen. Technologiestart-ups moeten van investeerders de broeksriem aanhalen, IDC verwacht een groeidaling van de West-Europese it-markt in 2009 met 1 tot 3 procent, Gartner ziet de groei in it-uitgaven kelderen en tal van ict-bedrijven moeten plots jobs schrappen. Veelgehoorde, hoopgevende quote: “Het wordt geen tweede internetzeepbel, want de ict-markt is nu volwassen(er).”

Microsoft in de wolken

Niet alleen de eerste testversie van Windows 7 wordt door Microsoft op de wereld losgelaten, ook het voor Microsoft revolutionaire ‘Azure’. Dat is een nieuwe generatie van Windows Server 2008, maar dan ‘in the cloud’: een platform waarop klanten toepassingen kunnen hosten in datacenters van Microsoft.

november

Fujitsu Siemens min Siemens

Fujitsu betaalt Siemens na maandenlange geruchten 450 miljoen euro voor de Duitse helft van de joint venture Fujitsu Siemens Computers. Kai Flore, tot op heden cfo bij het bedrijf, wordt ceo en president bij de firma.

Belgacom mag Scarlet kopen

Sinds het bod in februari sleepte de beslissing van de Raad voor Mededinging aan. Belgacom mag nu Scarlet overnemen, mits een rist voorwaarden. Een van de belangrijkste is dat Scarlet zijn glasvezelnetwerk moet verkopen. Kort nadien vraagt Belgacom om de overnameprijs te herzien.

November carrièremaand

Naast de verkiezing van ‘technology candidate’ Barack Obama zijn er in november ook veel opvallende ict-moves. Zo vertrekt Jan De Schepper bij Telindus Belgacom ICT. Hij wordt vervangen door Kris Verheye. Toplui Jan De Ville, nog maar 2 maanden aan boord, en Patrick Hendrickx worden vriendelijk gevraagd te vertrekken bij het Cegeka van André Knaepen. Ook de ceo’s van Yahoo en Symantec zwaaien af.

december

Helios-IT in Deense handen

Helios-IT uit Tremelo wordt opgeslokt door het Deense Norriq, dat al 6 van dergelijke Microsoft-partners achter de kiezen heeft. Helios-IT zal Norriq Belgium heten. Helios-IT heeft met Drink-IT een opgemerkte oplossing in de dranksector, onder meer bij een klant als…Carlsberg. Toeval bestaat niet.

Een muis van 40

De computermuis is 40 jaar oud. Voor Gartner is dat oud genoeg en het analistenkantoor voorspelt in één klap de dood van het kleinood. Logitech, dat – o zoete serendipiteit – net nu de miljardste muis van de band ziet rollen, noemt dat onzin. Het blijft plaats zien voor de muis, naast aanraakschermen en bewegingssensoren.

En volgend jaar? Noppes…

Begin 2008 sprak Agoria voor 2009 nog van een groei van 2,5 procent voor de Belgische ict-sector. De economische crisis steekt daar een stokje voor. Agoria herziet de eigen vooruitzichten naar een nulgroei. Telecommunicatie gaat 1 procent achteruit, maar dat wordt gecompenseerd door de it-sector, waar vooral software pal blijft staan. Hoe cynisch het ook klinkt: de beste wensen voor het nieuwe jaar!

DOOR STEFAN GROMMEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content