Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De explosieve groei van het biofarmaceutisch bedrijf Ablynx leidde tot een evenzeer explosieve (wild)groei van de informatieinfrastructuur. Ict-manager Henk De Jonghe wist de wetenschappers te overtuigen van zijn stroomlijningsaanpak.

Opgericht in 2001 ontwikkelt het Gentse biofarmaceutisch research-bedrijf Ablynx geneesmiddelen op basis van ‘nanobodies’, een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten. Het bedrijf is een spin-off van die VUB en het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Als wereldleider op dit gebied kende het bedrijf een snelle groei, met vandaag meer dan 250 werknemers (en stijgend), waarvan 40 procent heeft gedoctoreerd. Met z’n allen schaften ze in de voorbije jaren het ict-materiaal aan zoals de nood zich aandiende, en dat leidde niet precies tot een uniforme infrastructuur, zoals Henk De Jonghe bij zijn aantreden als ict-manager constateerde.

ICT helpt stroomlijnen

Als researchbedrijf ontwikkelt Ablynx zelf of in samenwerking met partners geneesmiddelen, al dan niet tot het ogenblik waarop die productieklaar zijn. Vandaag heeft het bedrijf zo’n 25 projecten in de pijplijn. Dat alles vereist een strikte conformiteit aan regels van controleorganismen als de Amerikaanse Food and Drug Administration, maar ook een uiterst precies bijhouden van wie wat op welk ogenblik aan onderzoek deed (kwestie van de aanvraag van patenten en octrooien te kunnen onderbouwen).

Voor zijn ‘Gene-ius project’ wist Henk de Jonghe de wetenschappelijke kant van het bedrijf te overtuigen van de noodzaak om de ondersteunende processen en de bijhorende ict aan te pakken. “Er bestond een wirwar van processen en het was voortdurend links en rechts brandjes blussen,” constateerde hij, “maar dat was eigenlijk wel normaal, want de focus lag op de eigen technologie.” Het project ging van start in 2008, waarbij het de ict afdeling was die de ‘scope’, richting en tijdschema van het project uittekende, zegt maar “een architectuur uittekende.”

In een eerste fase werd de basis gelegd door de implementatie van SAP en een gevalideerd documentbeheersysteem (onder meer voor de opvolging van contracten). In een tweede fase (2010) wordt het gebruik ervan uitgebreid tot een betere kijk op projecten, een optimaal inzetten van de werknemers en een uitgebreider gebruik van het documentbeheersysteem. “Zo kunnen we zien hoe de projecten het doen,” klinkt het, naast ook “een duidelijke kostenrapportering.”

Volle medewerking

Dat het initiatief voor dit alles van ict uitging, lag niet meteen voor de hand in dit sterk wetenschapgericht bedrijf. “Een ict-kerel die zegt hoe het wetenschappelijke sneller naar de markt te brengen…” tja, dat “zorgde wat voor strubbelingen.” Maar door de wetenschappers onnuttig werk uit handen te nemen en de processen te optimaliseren, wist De Jonghe hen te overtuigen en hun volle medewerking te verkrijgen. “De wetenschappers zaten aan het stuur en we hielden ons op de achtergrond als begeleiders.” Dat De Jonghe zelf ook de overstap uit een ander biotech farmabedrijf maakte, zal allicht ook hebben geholpen, evenals het feit dat hij rechtstreeks aan de ceo rapporteert.

Goed, maar hoe zit het nu met die lama’s? De ‘nanobodies’ worden in de natuur aangetroffen in een soort haaien, een reptiel en bij kameelachtigen… zoals onder meer de lama’s. Op een boerderij in Vlaanderen ontfermt Ablynx zich dan ook over een kleine kudde van 15 à 20 lama’s die de gewenste nanobodies produceren! #

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content