De persen van Data News lagen de voorbije weken stil. Nieuws viel er, via datanews.be, dagelijks met bakken te rapen. Een alles behalve exhaustief overzicht…

– Begin juli beheerst de Apple iPhone alweer het nieuws, ditmaal met een 3G-hemdje aan. Mobistar wordt de exclusieve verdeler, maar het toestel kan wel op elk netwerk gebruikt worden. De smartphone wordt verkocht zonder tariefplan – geen koppelverkoop dus – in twee verschillende versies: eentje met 8 GB voor 525 euro (inclusief btw) en een topmodel met 16 GB geheugen. Voor die laatste moet een stevige prijs worden betaald van 615 euro. Over die wet tegen de koppelverkoop is minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne, iPhone-apostel van het eerste uur, echter niet te spreken. Hij zegt aan wie het horen wil dat hij het verbod wil laten opheffen. Maar het is niet alleen Van Quickenborne die met enig opportunisme op de iPhone-manie surft, zelfs Goo-gle heeft er een handje van weg. In een gesprek met het filmblad Hollywood Reporter laten Google toplui immers optekenen dat “Goo-gle makes inroads with its own branded mobile phone as a replacement for the iPhone”. Voor de slechte verstaander: weg met de iPhone, hier komt de gPhone!

– Van Quickenbornes collega’s zijn – naast het bedroevende, communautaire gehakketak – in juli vooral druk in de weer met de dossiers rond eHealth en elektronisch stemmen. Eerst de Kamer en vervolgens de Senaat keuren het nieuwe wetsvoorstel goed. ‘Nieuw’, want het was al eens geamendeerd na giftige kritiek van de artsenverenigingen. Niet dat ze nu tevreden zijn: “Het wetsontwerp mist de nodige details en is een blanco cheque”, klinkt het. Voor de discussie rond elektronisch stemmen is de zomer een heilzame periode. De Kamer maakt de weg vrij voor de vrije keuze om toch elektronisch te stemmen bij de volgende verkiezingen. Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael geeft de opdracht een samenwerkingsakkoord te tekenen met de gewesten om een nieuw elektronisch stemsysteem te ontwikkelen en in te voeren. Het gaat om ‘hybride’ stemmen, waarbij stemmen op de computer gecombineerd wordt met een papieren controle.

– Op Europees niveau laat commissaris Viviane Reding zich geenszins onbetuigd met de regulering van de grensoverschrijdende sms-tarieven. De Europese Commissie drong er bij de industrie al een tijdje op aan om de tarieven voor grensoverschrijdende tekstberichten te verlagen. De operatoren gaven – op één exploitant in Oostenrijk na – echter geen gehoor aan deze oproepen en daarom gaat het dagelijks bestuur van de Europese Unie zelf een wetgevend voorstel voorleggen aan het Europese Parlement en de lidstaten. De Europese Groep van Regulatoren (ERG) adviseert – op basis van de bevindingen van een openbare raadpleging die op 2 juli afliep – een gemiddelde kostprijs van 0,11 tot 0,15 euro. Zeker in België kan dat voor operatoren een flinke aderlating bekenen, gezien de prijzen oplopen tot 0,80 cent per sms.

– Onze landgenoot Pol Robeys heeft een gratis navigatiesysteem voor mobiele telefoons ontwikkeld op basis van opensourcekaarten. Hoezo, Belgen nemen geen initiatief?

– Een hardwarenieuwtje van chipbakker Intel: ‘Core’ wordt de officiële productnaam van de nieuwe en state of the art processoren op basis van de Nehalem-microarchitectuur.

Belgacomsores

– In eigen land krijgt Belgacom een paar stevige klappen te verwerken. De Raad voor de Mededinging vindt dat bij de overname van Scarlet door Belgacom onvoldoende garanties zijn dat de concurrentie gevrijwaard blijft. Geen groen licht voor de overname dus. De zaak is nu opnieuw in handen van de kamer van de Raad voor de Mededinging. Het datacenter van Scarlet krijgt er prompt een appelflauwte van: de stroom valt uit, waar alle colocation- én de 185.000 adsl-klanten van Scarlet hinder van ondervinden. Scarlet minimaliseert, maar onze lezers corrigeren dat verontwaardigd in talloze reacties. Nog een klap voor Belgacom is de boete van 3 miljoen euro die het bedrijf eind juli krijgt van het BIPT, een unicum in de Belgische telecomsector. Het BIPT had alle mobiele operatoren verplicht de terminatietarieven naar een gsm-nummer te verlagen. Volgens het BIPT rekent Belgacom deze verlaging met 50 procent onvoldoende door in zijn eindprijzen en zijn deze laatste buitensporig. Evenmin leuk voor Belgacom, noch voor Telenet trouwens, zijn de berichten over het sluimerverbruik van de apparatuur voor digitale televisie. De Bond Beter Leefmilieu (BBL) spreekt van 24 tot 44 euro extra op de elektriciteitsfactuur.

– Enig leedvermaak zal Belgacom niet vreemd geweest zijn bij het faillissement van de kleine internetprovider E-Leven. E-Leven profileerde zich als een prijsbreker op de breedbandmarkt. Het bedrijf kwam eind juli in het nieuws, toen Belgacom de stekker uit de door E-Leven gehuurde ADSL2+ infra-structuur trok. Daardoor kwamen meer dan 5.000 klanten van E-Leven een tijd lang zonder internet te zitten. Het bedrijf komt uiteindelijk in handen van twee kopers. Luk Van Daele – een van de oprichters van E-Leven – zal via de vennootschap Free Belgian Network de adsl-klanten overnemen die via E-Leven aangesloten waren op het Scarlet-netwerk. De eigen adsl2-infrastructuur van E-Leven gaat naar overnemer Destiny nv, een nog erg jonge Belgische telecomoperator en een dochterbedrijf van Belgian Network Solutions (Benesol).

– Voor Belgacomtopman Didier Bellens zijn het moeilijke tijden. Maar het kernkabinet durft het uiteindelijk niet aan de ceo de laan uit te sturen. Het geeft de raad van bestuur van Belgacom de opdracht, samen met headhuntersbureau Russell Reynolds, te onderhandelen met Bellens over “een belangrijke vermindering van het bezoldigingspakket in de overeenkomst voor de periode 2009-2015”. Daarnaast moeten de twee partijen ook duidelijke afspraken maken om “een goede samenwerking te maximaliseren”. En terwijl Didier Bellens halverwege augustus geniet van de openingsceremonie in Peking, dreigen de Bel-gacom-werknemers met acties. De vakbonden laten weten dat ze tijdens de nakende salarisonderhandelingen niet minder dan 100 euro netto per maand opslag zullen vragen.

Banenverlies

– En niet alleen Bellens krijgt van jetje. VMware-ceo Diane Greene wordt aan de kant geschoven. Analisten melden dat er een hoop onenigheid bestond tussen haar en de andere aandeelhouders over bedrijfskosten, over onafhankelijkheid van VMware binnen de EMC-groep en over de mogelijkheden om deals te sluiten met concurrenten van EMC, zoals IBM en HP. Greene is vervangen door Paul Maritz die voorheen bij Microsoft werkte. Die zat al samen met Tucci in de directie van EMC.

– Ook Océ en Siemens schrappen banen, maar dan op iets grotere schaal. Bij Océ gaat het om 600 jobs na tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal. Het bedrijf bespaart hiermee vanaf volgend jaar 50 miljoen euro. Siemens plaatst Océ echter helemaal in de schaduw want daar staan 16.750 jobs op de tocht. Ook hier maken afvloeiingen deel uit van plannen om tegen 2010 de kosten met 1,2 miljard euro te verminderen.

– Nog meer nieuws over Siemens, meer bepaald over de afdeling Enterprise Communications. Gores neemt 51 procent en investeert ongeveer 175 miljoen euro in de joint venture. Ook Siemens legt een gelijkaardig bedrag op tafel. Gores brengt tevens de netwerkgroep Enterasys en SER Solutions in de joint venture.

Internet

– Het belangrijkste nieuws kwam allicht van de Amerikaanse internetspecialist Dan Kaminsky. Internetcriminelen kunnen het Domain Name System zo om de tuin leiden, dat mails in verkeerde handen terecht komen, en de kans bestaat dat u niet op de website terecht komt die u intikte, maar op een andere. Na het wereldkundig maken van het lek, werden tal van aanvallen op DNS-servers gemeld. Grote sites als Google, MySpace en YouTube zijn intussen ‘gepatcht’, maar de websites van kleinere organisaties zijn nog steeds kwetsbaar.

– Een maand zonder nieuws uit de Google-stal? Onmogelijk. Maar dit keer kwam de internetgigant op een ietwat onverwachte manier in het nieuws. Zo plant het bedrijf de oprichting van een ‘durfkapitaalafdeling’. Voormalige medewerkers van Google lanceerden dan weer ‘Cuil’, een nieuwe zoekmachine die volgens oprichtster Anna Patterson de grootste op aarde is.

– Internetpionier Vint Cerf deed stof opwaaien door te zeggen wat velen denken: volledige netneutraliteit is onhoudbaar. Wie veel bandbreedte verbruikt, gaat daar in de nabije toekomst voor moeten opdraaien.

– Het aantal datingsites in ons land is op vijf jaar tijd verdubbeld. De kans dat u zich al eens lid gemaakt heeft, is dus reëel. Weet wel dat de motieven van datingsites alles behalve zuiver zijn. Gesjoemel met ledenaantallen is schering en inslag, ‘wetenschappelijk tests’ om u aan de juiste partner te helpen zijn een klucht.

– Combell vond het tijd om nog eens in de boekjes te staan, en slaagde daar nog in ook. Maar het bericht dat de webhoster start met preregistraties voor domeinextensies, was een klucht. Omdat het nog niet geweten is welke extensies tot de mogelijkheden gaan behoren, is het immers zinloos om te preregistreren.

Einde

– In de schuif ‘onbevestigde geruchten’ vinden we nog het verhaal van een scheidingsscenario bij Fujitsu Siemens. Het joint venture-contract tussen beide bedrijven loopt in de herfst van 2009 af, maar als het niet wordt opgezegd in de komende maanden, wordt het automatisch verlengd. In die context zouden toplui van Siemens al in Japan vertoeven om het einde van het contract te bespreken. Analisten noemen het onwaarschijnlijk dat één van beide partijen de 50 procent aandelen overneemt van de andere.

– Juli was evenmin een fijne periode voor Gemidis, de Gentse start-up die zich bezighoudt met liquid crystal on silicon (LCoS). Het bedrijf legt de boeken neer. Ook de Zaventemse bedrijven Computer Services Solutions en Telco Consultants gaan failliet en worden overgenomen. TomorrowNow, het Amerikaanse supportfiliaal van SAP, wordt door het moederbedrijf opgedoekt.

Stefan Grommmen Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content