Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Het leuke aan informatica is dat je zelf iets kan creëren, en dat je zelf volledig de touwtjes in handen kan houden.” Jan Van de Poel, field technical specialist bij IBM, probeerde al van in zijn jeugdjaren MS Dos spelletjes naar zijn hand te zetten. Vandaag helpt hij bij IBM het nieuwe Jazz-platform op poten te zetten.

Zijn jongensdroom, piloot worden, heeft hij moeten opbergen. Maar sinds zijn studie handelsingenieur Beleidsinformatica aan de KULeuven, is Jan Van de Poel helemaal into informatica. In die mate zelfs, dat hij nog een diploma burgerlijk ingenieur Computerwetenschappen aan zijn portfolio toevoegde ook.

“Ik had als student al heel wat geleerd over netwerken, en over het management van informaticasystemen”, geeft Jan een woordje uitleg, “en alles welbeschouwd was mijn eerste opleiding ook redelijk technisch. Maar het programmeren zelf werd een beetje stiefmoederlijk behandeld. Dat vond ik toch een gemis. Ik wilde dieper gaan, en ook de ruige details op het niveau van de bits en de bytes leren kennen. Waar kan je dan beter terecht dan in de computerwetenschappen?”

In zijn laatste jaar aan de universiteit kreeg Van de Poel de unieke kans om deel te nemen aan het X-treme Blue programma van IBM. Bedoeling was om samen met enkele collega-studenten een uitdaging van een belangrijke IBM-klant aan te gaan. Die klant heette Belgacom, en de uitdaging bestond er in een ‘innovatieve dienst’ te ontwikkelen voor mensen opgegroeid met computers.

“Ik mag er nog niet veel over zeggen, maar het komt er op neer dat we een gsm-applicatie ontwikkeld hebben die gebruik maakt van servers”, klinkt het. “Oorspronkelijk was het niet meer dan een oefening, maar nu is de kans groot dat Belgacom de toepassingen ook echt te gelde gaat maken.”

Jan is dan ook erg enthousiast over zijn ervaringen met X-treme Blue. “Het is leuk om op twaalf weken tijd een project from scratch op poten te kunnen zetten. Bovendien krijg je al meteen de kans om samen te werken met echte professionals, en kan je je project tonen aan het topmanagement. Zo gaat de bal natuurlijk al snel aan het rollen.”

Jazz-project

Dat is niet gelogen, want Jan kreeg meteen na zijn proclamatie een contract van Big Blue onder de neus geduwd. “In oktober kon ik al aan de slag gaan. Aanvankelijk twijfelde ik nog, want het is natuurlijk een hele uitdaging om voor zo’n groot bedrijf te gaan werken. Maar nu ik enkele maanden bezig ben, kan ik niet anders dan enthousiast zijn. Je krijgt de kans om met de allernieuwste technologie werken, en de collega’s zijn leuk en hulpvaardig.”

Van de Poel, 27, is nu al enkele maanden aan de slag als ‘presales field technical specialist’ voor de Rational softwareafdeling. Een mond vol, maar wat betekent dat precies? “Ik verdiep mij in het Jazz-project, iets waar je in de komende maanden nog veel over gaat horen. Concreet zijn we een nieuw platform aan het bouwen voor mensen die software maken. Het gaat om een open platform, waar door derden kan worden op verder gebouwd. De technologie wordt binnenkort gelanceerd, en ik hoop dat ik in de komende jaren kan meegroeien met het project.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content