Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Ik wil de Y-generatie aansporen om wat vaker voor informatica te kiezen”, benadrukt Chantal De Vrieze. De nieuwe voorzitster van het ict-luik van Agoria blijft ook optimistisch. “Er zijn nog heel wat ict-bedrijven die wél goed boeren.”

De ceo van Econocom schuift drie prioriteiten naar voren voor haar legislatuur bij Agoria: business development, het aanpakken van de schaarste op de jobmarkt, en het verbeteren van het imago van de sector. Dat zijn erg ambitieuze doelstellingen. “Gelukkig heeft mijn voorganger Bart Van Den Meersche (IBM) uitstekend werkt verricht”, kaatst De Vrieze al lachend de bal terug. “Met resultaat, want de voorbije drie jaar is het aantal inschrijvingen voor ict-gerelateerde opleidingen met 30 procent gestegen.”

In tegenstelling tot de doemscenario’s in heel wat persberichten van Agoria, wil Chantal De Vrieze vooral een positieve boodschap brengen. “Voor 2010 wordt er een groei voorspeld van 1,5 procent in onze sector. Dat is nog wat anders dan de vijf procent van vóór de crisis, maar het gaat toch de goede kant uit. Er zijn ook nog heel wat mogelijkheden, denk maar aan de steeds verdergaande digitalisering binnen bedrijven.”

“Heel wat ondernemingen kunnen hun processen vloeiender en efficiënter laten lopen”, gaat De Vrieze verder, “Op die manier kunnen ze heel wat kosten besparen. Daarnaast heb je nieuwe groeisectoren, zoals e-health, geolocalisatie en duurzaam ondernemen, waar ict een belangrijke rol te spelen heeft. We zien dat hier zelf bij Econocom. Ook wij focussen meer en meer op patiëntenterminals. ”

“Dat is ook de insteek die ik zou willen gebruiken om jongeren wat meer aan te sporen om de stap naar ict te zetten. Veel te vaak nog worden wij afgeschilderd als vakidioten of techneuten, maar in het gros van de gevallen is dat een foute perceptie. De fameuze Y-generatie wil een boeiende en creatieve job en werkt anytime, anywhere. Is het dan niet vreemd dat er zo weinig interesse is voor informatica?

Dat er 15.000 vacatures open staan, doet De Vrieze af als een natuurlijk gevolg van het steeds groter worden van de markt in ons land. “Probleem is dat er tegelijkertijd ook heel wat it’ers in de werkloosheid zijn beland. Omdat ze het juiste profiel misten, of omdat ze onvoldoende werden bijgeschoold.”

“Informatici zijn vooral technisch onderlegd. Terwijl we mensen nodig hebben die probleemoplossend kunnen werken, zoals architecten en consultants. Pas afgestudeerden komen meestal niet in aanmerking voor de talrijke vacatures.”

Agoria zou heel wat moeite doen om een antwoord te formuleren op dat probleem, “maar er is nog werk aan de winkel. Een mirakeloplossing bestaat immers niet. We gáán naar de hogescholen en naar de universiteiten, en zetelen in de meeste bestuursraden en commissies. Net zoals we er alles aan proberen te doen om er voor te zorgen dat het curriculum wordt aangepast aan de noden van vandaag.”

“Dat de lessenpakketten moeten worden aangepast, staat als een paal boven water. België blijft achter op dat niveau. En wanneer je doelgericht gaat werken, en op zoek gaat naar oplossingen, kom je automatisch weer terecht bij de Y-generatie.”

Man-vrouw

Overigens heeft Chantal De Vrieze het niet zo begrepen op de tegenstelling man-vrouw. “Ik geloof in talent. En in hard werken. There’s no such thing as a free lunch. Dat ik een vrouw ben, heb ik nooit als een nadeel ervaren. Wat niet wil zeggen dat we niet meer meisjes nodig hebben. Het imago dat ict een mannenwereld is, blijft bestaan. Maar opgepast: tien jaar geleden was dat nog veel erger. Er zijn intussen al heel wat dames actief in onze sector. En ben ik zelf niet het beste bewijs dat vrouwen ook kunnen doorstoten naar topfuncties?”

Over de eigen accenten na de twee mandaten van Bart Van Den Meersche, blijft De Vrieze aan de oppervlakte. “Ik ga nu nog geen grote uitspraken doen. Geef me nog wat tijd om me in te werken. Dan zal ik kijken naar wat er haalbaar is, en op welke termijn.”

“Wat ik wel al kan zeggen, is dat ik zeker verder wil met het fameuze Digitaal Plan van Minister Vincent Van Quickenborne. Agoria zetelt bijvoorbeeld in alle werkgroepen over de eID en over e-gov. Gelukkig maar, want er kan nog heel wat gedaan worden met it in de publieke sector. Ooit waren we bijvoorbeeld een echte koploper op breedbandvlak, maar die positie hebben we lang geleden al verloren.”

“Als we niet méér gaan investeren, zullen we sowieso achteruit blijven boeren. Dan zal de situatie nog erger worden, en zullen er nog meer bedrijven herlokaliseren. Het ergste is dat onze jongeren die beweging volgen. Ze hebben nu al de tendens om meer en meer naar het buitenland te trekken. Dat is jammer. België en Europa moeten interessant blijven voor de jeugd. Dàt is de grote uitdaging.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content