Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

“Weet ik veel waar ik binnen tien jaar wil staan. Het belangrijkste is dat ik me nu goed in mijn vel voel, en dat ik de dingen die ik nu doe, graag doe.” Jonge starter Kristof Van Casteren is al twee maanden functioneel analist Sharepoint bij Dolmen. “Je wordt onmiddellijk voor de leeuwen gegooid. Dat is soms intimiderend, ja.”

Kristof (21) is al van kindsbeen af geïnteresseerd in informatica, we schrijven het vaak op deze pagina’s. Toen zijn ouders hun eerste pc in huis haalden (een toestel dat nog draaide op Windows 95!), raakte hij al snel verslingerd aan het apparaat. “Aanvankelijk wilde ik dan ook informatica gaan studeren in Leuven. Maar die opleiding draaide vooral rond programmeren. Terwijl ik niet de hele tijd voor mijn pc wilde zitten.”

Uiteindelijk koos Kristof voor de studierichting ‘Informatie Management en Systemen’ (IMS) aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. “Dat is een erg brede opleiding, waar je niet alleen een degelijke basis programmeren meekrijgt, maar ook heel wat leert over netwerken, business project management, en een hele rist andere dingen.”

Gaandeweg merkte de jonge it’er dat hij vooral geïnteresseerd was in software en webdevelopment. “In mijn laatste jaar heb ik dan voor de specialisatie in webtechnologie gekozen”, klinkt het nog. “Ik sleutel graag aan websites. Maar ook de businesskant van it spreekt me aan. Dat ik een economische achtergrond heb, is daar zeker niet vreemd aan.”

Tijdens zijn stage bij De Lijn kwam Kristof in contact met mensen van it-dienstverlener Dolmen. “Dolmen was op zoek naar functioneel analisten, system engineers en helpdeskmedewerkers. Voor ik het goed en wel besefte kon ik al aan de slag als functioneel analist. Dat ligt me wel, want je leert zowat alle nieuwe softwaretoepassingen kennen, en bovendien kom je voortdurend in contact met klanten. Dat sociale aspect vind ik heel belangrijk, want opnieuw: ik wil niet de hele dag voor een computerscherm zitten.”

Als functioneel analist moet Kristof de noden van zijn klanten ‘vertalen’ naar technologiegerichte oplossingen. “Eenvoudig is dat niet als je pas de schoolbanken verlaten hebt. Ik heb mij altijd afgevraagd of ik het wel zou aankunnen, of ik er al rijp genoeg voor was. Oké, je moet als starter wel een opleiding van zes maanden doorlopen. Je leert dus wel hoe je moet omgaan met moeilijke klanten, en hoe je grote projecten moet organiseren. Maar voor een jonge snaak is het toch altijd even bibberen als je voor het eerst op verplaatsing moet. Toegegeven, dat maakt de job ook boeiend natuurlijk.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content