1 EMC Favoriet op het podium

ILM staat voor Information Lifecycle Management. Achter deze generische naam schuilt een hele reeks hulpmiddelen om het beheer en gebruik van gegevens te optimaliseren, van bij hun creatie tot hun verwijdering. Omdat de kosten voor opslaginfrastructuur de pan uitswingen, moet de reële waarde van die gegevens worden ingeschat en luidt de vraag: moeten gegevens die niet meer geraadpleegd worden, bewaard blijven op een dure drager? Moet ik gegevens die niet vitaal zijn voor mijn onderneming bewaren? ILM biedt een antwoord op deze vragen.

ILM, nog altijd een modieuze term, is ondertussen op de grenzen van de realiteit gebotst. Algauw rees een meer fundamentele vraag: hoe bepaal je de relevantie van gegevens en hun kriticiteit, met name omdat die factoren variëren in de tijd. Bijgevolg is men ILM niet zozeer gaan beschouwen als één enkele tool dan wel als een verzameling oplossingen.

Opslagspecialist EMC heeft zich – uiteraard – op ILM toegelegd, en is in de loop der jaren meer bouwstenen voor oplossingen gaan aanbieden. Door de overnames van de afgelopen jaren heeft het bedrijf zijn portefeuille kunnen verrijken met bedrijven als Smarts, Legato, Documentum of RSA. Volgens EMC is ILM een iteratief proces in vier stappen: de gegevens en applicaties klasseren op basis van businessregels; ‘policies’ implementeren op basis van tools voor informatiebeheer; de opslagplatformen beheren; en de opslagmiddelen hiërarchisch indelen door ze af te stemmen op de gegevens-klassen. Dat alles in een flexibele en geautomatiseerde omgeving. Volgens EMC maakt inhoudsbeheer deel uit van de kern van een ILM-strategie, een problematiek die wordt aangepakt met CIS (Content Intelligence Services) en CSS (Content Storage Services). Daardoor gaat natuurlijk een aanzienlijk deel van het it-budget naar de opslaginfra-structuur, maar een ILM-platform heeft als bijkomend voordeel dat een bedrijf of organisatie automatisch in orde is met alle nieuwe reglementaire bepalingen en conformiteitsregels, en daarnaast een verhoogde toegang en beschikbaarheid van de informatie biedt.

2 Cisco Van netwerken naar opslag op netwerken

Met zijn MDS 9000-platform biedt Cisco een oplossing voor opslag op netwerken die zowel de dynamische toekenning van middelen als de ondersteuning van applicaties en gevirtualiseerde diensten toelaat. Deze san-infrastructuur biedt nu ook ‘intelligent fabric applications’ aan: opslagfuncties die de waarde van gegevens in de loop der tijd beoordelen, bepalen welke gegevens ter beschikking van gebruikers moeten worden gesteld (en voor hoelang), en de bewaartermijn van gegevens bepalen. Deze applicaties krijgen toegang tot een hiërarchisch gestructureerde opslag en bewaren de gegevens op de verschillende platformen op basis van de bewaarvereisten, de toegangsregels en de ‘business policies’. Intelligent fabric applications vormen dus een aanvulling op een ILM-strategie. Bovendien biedt Cisco met SANTap een protocol aan dat een transparante integratie van applicaties en ‘appliances’ van derden mogelijk maakt. Daarnaast heeft Cisco een ecosysteem opgericht waar we de voornaamste spelers terugvinden op de markt voor opslag… op netwerken.

3 IBM Van platformen naar diensten

IBM bouwt op zijn knowhow inzake dataopslag en beheersoplossingen en biedt een waaier van ILM-oplossingen aan die draaien rond de hiërarchisch gestructureerde TotalStorage-opslagplatformen op schijf en tape. Het aanbod wordt aangevuld met oplossingen voor de bewaring van gegevens gekoppeld aan niet-wisbare/niet-overschrijfbare opslagtechnieken op basis van ‘policies’ om te voldoen aan de wettelijke bepalingen. Om een nauwe integratie met de applicaties te garanderen kan IBM een beroep doen op meerdere middleware-oplossingen en tegelijk toegang verlenen aan applicaties van derden.

IBM deelt zijn ILM-oplossingen onder in vijf categorieën: archivering van e-mails, archivering van applicaties en databases, lifecycle management van gegevens, inhoudsbeheer en opslagbeheer. IBM Global Services stelt trouwens zijn ervaring ten dienste van de klant om hem bij te staan in de verschillende fasen van een ILM-project, zowel tijdens de evaluatie, de migratie, de integratie als de volledige implementatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content