Het aantal vrouwelijke generatiestudenten in ict-georiënteerde richtingen ligt ook dit jaar weer bedroevend laag. Toch kunnen vrouwen écht het verschil maken in de sector. Drie topmanagers getuigen.

Frederik Tibau

Frederik Tibau

Zijn Chantal De Vrieze (46), Pascale Van Damme (39) en Isabelle De Meyer (34) witte raven in ict-land? Stuk voor stuk ambitieuze vrouwen die al heel wat bereikt hebben in de sector. Doe zelf de test en zet alle vrouwelijke ceo’s, country managers en directeurs in ons land maar eens op een rijtje. Het resultaat zal ontnuchterend zijn.

Over het waarom zijn al bibliotheken volgeschreven. Al leeft de consensus dat er meerdere, diep verankerde obstakels zijn: van rolbevestigende opvoeding en scholing tot de perceptie van de ‘hackende nerd’. En ook: wie als meisje voor technologie kiest, komt sowieso tussen de jongens terecht. En neen, dat is niet altijd even leuk.

Het is moeilijk vechten tegen de vooroordelen, beseffen onze bevoorrechte getuigen. Te meer omdat ook zij veeleer toevallig de sector zijn ingerold. Een geluk bij een ongeluk bijna, en zeker niet vooraf gepland. Een informatica-achtergrond is misschien wel handig om het te maken in de ict, een conditio sine qua non is het zeker niet.

“Moet je mecanicien zijn om aan het hoofd te staan van Renault”, pareert Chantal De Vrieze , ceo van Econocom? “Of moet je een technicus zijn om iPhones te verkopen?” De Vrieze heeft een klassieke rechtenstudie achter de kiezen, met de uitdrukkelijke bedoeling van meet af aan in de bedrijfswereld terecht te komen. Isabelle De Meyer is behalve directeur van de Trends Gazelle ‘Imalink’ ook schepen van administratieve vereenvoudiging, energiebeleid en milieu in Lochistri, en country manager Pascale Van Damme van Dell kliefde ooit de riemen door het water als Belgisch kampioene roeien. Hoezo, ict’ers zijn saai?

Nerdy

Dat Agoria onlangs nog uitpakte met de campagne ‘How nerdy are you?’ om de sector te promoten, ervaart ons trio als een regelrechte kaakslag. “We proberen er alles aan te doen om de vooroordelen die leven rond het beroep uit te vlakken, en dan pakt onze sectorfederatie uit met een website waarop je je nerd-gehalte kan testen. Kan het nog fouter? En bovendien: bedrijven willen geen nerds, maar mensen die de noden van de klanten snappen.”

Onze topmanagers ontkennen niet dat de ict-sector een mannenwereld is, “maar dat is met de finance toch niet anders?”, aldus nog De Vrieze. “Heel wat vrouwen zullen afgeschrikt worden door het technologische aspect, maar hetzelfde zie je bij de mannen. Het aantal inschrijvingen blijft ook bij hen erg laag. Maar goed, uiteindelijk kan je zelfs met een opleiding talen aan de slag in de ict. Voor het geven van functionele opleidingen in het buitenland bijvoorbeeld.”

Pascale Van Damme ziet nog heel wat mogelijkheden voor haar sekse. “Ict is een creatieve industrie waarin vrouwen zich nog kunnen onderscheiden”, klinkt het overtuigd. “Het groepsgevoel is belangrijk, teamwork en een vlotte communicatie zijn onontbeerlijk. Zijn dat geen vrouwelijke eigenschappen?”

“Bedrijven waar alleen mannen werken, hebben een veel beperktere kijk op de zaak”, gaat de country manager verder. “Je zal het altijd zien: ondernemingen met een gezonde man/vrouw verhouding noteren betere resultaten. Ik verzin dit niet hoor, daar bestaan statistieken over. Dat is een realiteit waar je beter rekening mee houdt.”

“Vooral de wisselwerking tussen beide geslachten is interessant”, knikt De Vrieze. “Vrouwen mogen dan gelijkwaardig zijn, ze zijn niet gelijkaardig. Ik geloof sterk in een ‘gemixte’ omgeving, waar iedereen volgens zijn capaciteiten wordt ingezet. Ik voel me dan ook niet eenzaam. Bij Econocom is intussen 20 procent van de werknemers van het sterke geslacht. Onder de kaderleden zitten nu al acht vrouwen.”

Evenwicht

Gevraagd naar de gevolgen van de ‘harde’ cultuur binnen de sector, zijn onze respondenten al iets meer op hun hoede. Want hoe je het ook draait of keert: wie echt carrière wil maken in ict, moet daar veel voor over hebben. Heel wat vrouwelijke topmanagers en cio’s bevestigden in het verleden al aan Data News dat ze continu fulltime moeten werken. En dat vrouwen nu eenmaal een plaats verkiezen waar ze af en toe eens wat gas kunnen terugnemen, als er kinderen komen bijvoorbeeld.

“Een gezond evenwicht vinden is zeker niet gemakkelijk”, bevestigt Chantal De Vrieze, “te meer omdat er nog zoveel vooroordelen leven. Als een man die carrière wil maken de kinderen van school haalt om zes uur ‘s avonds, is dat een moderne en flexibele vent. Als een vrouw hetzelfde doet, wordt er meteen geroddeld.”

“Maar je weet op voorhand dat je moeilijke keuzes gaat moeten maken. Ik heb twee kinderen, maar ik ben intussen wel gescheiden. Je kan niet overal aanwezig zijn, dat is het grote probleem. Als je carrière wil maken, moet je hoe dan ook erg goed georganiseerd zijn.”

“Wanneer ik thuis ben, breng ik tijd door met mijn kinderen”, aldus nog de ceo. “Het is niet het aantal uren die je met je gezin doorbrengt die belangrijk zijn, het is de kwaliteit die telt. Wat tot gevolg heeft dat de minder leuke dingen in het huishouden ge-outsourcet worden. Dat durf ik grif toegeven. Ik héb iemand in huis die kuist, de was doet en kookt wanneer dat nodig blijkt.”

Focus

“Kijk, ofwel doe je iets goed, ofwel doe je het niet”, zegt ook Van Damme. De country manager van Dell diende een punt te zetten achter haar sportcarrière toen ze midden jaren ’90 van start ging bij de mobiele operator Proximus.

“Wie iets wil bereiken, moet gefocust zijn. Hoe moet je anders concurreren met al dat mannelijke testosteron? Anderzijds vind ik het erg belangrijk dat mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen. Ook wanneer ze een gezin hebben. Bij Dell hebben we een tijdje geleden het ‘European Women’s Network’ opgericht, dat vrouwen begeleidt naar een betere work/life balans. Flexibele uren, meer van thuis uit werken: voor ons is het belangrijk dat vrouwen zich goed voelen in het bedrijf. En kijk: hoe meer van mijn collega’s er opkomen voor een menselijkere behandeling, hoe meer mannen er volgen. Ook de papa’s vragen intussen al wat vaker om ouderschapsverlof.”

Isabelle De Meyer is een beetje de vreemde eend in onze bijt. Zij combineert een job als directeur met een bevredigend gezinsleven én een schepenfunctie in Lochristi. Een goede planning is ook hier het succesrecept. “Typisch vrouwelijk zeker, dat je je goed kan organiseren en je tijd goed besteedt?.”

“Uiteindelijk is het leuk en interessant om ook bezigheden te hebben buiten de ict. Als schepen sta ik aan de andere kant, en kan ik met een andere blik naar de sector kijken. Dat is op zijn minst erg leerrijk. Ik kom uit een blauwe familie, waardoor ik al op vrij jonge leeftijd interesse had in politiek. Maar door mijn ervaring bij het dienstenbedrijf Harvey Nash, kreeg ik ook de ict-microbe te pakken. In 2000 heb ik dan met mijn man Imalink uit de grond gestampt.”

“Natuurlijk ben ik een druk bezette vrouw”, besluit de directeur. “Je moet je dag in dag uit bewijzen, en vrouwen spelen vaak nog sneller op de bal dan mannen. Maar de ict-sector is een mooie en interessante habitat die volop in beweging is. De uitdagingen zijn groot, dus meisjes: laat van jullie horen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content