De provincie Waals-Brabant probeert maximaal profijt te halen uit de nabijheid van Brussel waar het iets makkelijker is om als ict-bedrijf internationale uitstraling te bekomen. Maar aan de andere kant bemoeilijkt de hoofdstad ook de creatie van een eigen Waals-Brabantse identiteit.

Vier op de tien werknemers die in Waals-Brabant wonen, pendelen naar Brussel. En als een jong webbedrijf uit de regio bekendheid wil werven, moet het zich wel inschrijven op de maandelijkse bijeenkomsten van BetaGroup… in de hoofdstad. Ja, er zijn wel enkele ‘clubs’zoals het AWT, Cluster TIC, en de CIO Club. En verspreid over Wallonië vinden we wel de competentiecentra Technofutur TIC, behalve in Waals-Brabant.

De zetel van Euro Green IT, dat Waalse projecten rond groene it wil verenigen, is in Bergen gevestigd. De it-kweekvijver bevindt zich elders, op de terreinen van de UCL en in acht verschillende parken met economische activiteiten.

Het is in het bedrijvenpark van Nijvel dat Easi, een specialist in financiële systemen, vorig jaar introk en de vestiging in Zaventem verliet. Salvatore Curaba, Managing Director: ‘De bedrijvenparken in Waterloo en Tubize zaten al vol. Bleven nog over in Waals-Brabant; Nijvel Noord en Waver. Uiteindelijk hebben we voor Nijvel gekozen, omdat het geografisch gezien beter gelegen was voor ons. Het bedrijf is goed bereikbaar, of je nu komt uit Gent, Aalst of Halle.’ Naast Easi vinden we in Waals-Brabant ook zwaargewichten als Thales Communications Belgium (Tubize), Automatic Systems en Mitra E&I (Waver).

UCL, technologische peiler

Een groot voordeel van Waals-Brabant, is zonder twijfel de UCL die ons alvast de twee mooie Belgische ict-iconen Iris en IBA opleverde. Maar we vinden er ook nog het ‘oude’ Adhoc, vandaag in de schoot van de Experian-groep, dat zich na een ontmoeting met Henry Mestdagh terug in geomarketing en distributie gestort heeft.

Dan zijn er nog Reacfin (consultancy aan financiële sector), Cediti (multimedia), Dialog System (telecom) en Babelway (elektronische SaaS-facturatie) : jonge bedrijven die in 2009 door het VBO in de spotlights werden gezet.

Naast de jonge scheuten zijn er de patriarchen. Een uitstap naar Waals-Brabant kan niet zonder een omweg naar Lasnes waar Systemat zijn 25-jarig bestaan viert: een verjaardag die iets of wat overschaduwd werd door de crisis Bernard Lescot, General Manager : ‘We waren met 438 begin 2009, we zijn nu met 430 en klaar voor de heropleving.’

Jean-Luc Manise

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content