Na slechte resultaten op de databasemarkt werd Ingres in 1994 ingelijfd door Computer Associates. Niet echt een ideale situatie om het product en de aanwezigheid op de markt nieuw leven in te blazen. Vandaag is het bedrijf weer onafhankelijk (zie kader) en werkt het aan een commerciële terugkeer met nieuwe argumenten: open-sourcedatabases, applicatieve ‘appliances’ (BI, CMS), nieuwe tariefformules…

“Wij komen uit een stabilisatieperiode, met behoud van onze klanten”, klinkt het eufemistisch uit de mond van Rukash Kumar, vice-president Alliances voor Ingres Emea. “Nu willen we aan de markt nieuwe argumenten bieden om verder te gaan, om aan te tonen dat de loyauteit van onze klanten terecht is.” In augustus lanceerde Ingres een BI-appliance, Icebreaker, die server, besturingssysteem (Linux rPath), database (Ingres 2006 ‘open source’) en Jaspersoft-oplossing (BI, dashboard, reporting, analyses, ETL-connectoren) verenigt. Daardoor wordt Ingres meteen ‘single point of contact’ voor de support, updates, onderhoud,… Andere nieuwigheid: de tariefformule. Ingres opteert voor een model met abonnementen, niet volgens het aantal gebruikers maar op basis van het aantal gebruikte cpu’s of servers (tarief: 34.000 euro per jaar voor 2 cppu’s – support en onderhoud inbegrepen).” Voor een klant biedt dat het voordeel van totale transparantie van de kosten. Hij kan ook makkelijker een BI-implementatie uitbreiden zonder daarom noodzakelijk meer te hoeven investeren.” De opslag is niet inbegrepen in het aanbod (hoewel die tendens steeds duidelijker lijkt te worden op de markt voor geïntegreerde BI-oplossingen), maar “als de klanten het vragen, kunnen wij dat luik van de infrastructuur integreren in het aanbod.” Ingres is van plan om zijn ‘appliance’-concept ook op andere gebieden toe te passen, bijvoorbeeld CMS. De certificering van Alfresco staat eraan te komen en er lopen onderhandelingen met andere spelers.

Het doel

Het concept van ‘BI-appliances’ heeft als doel de penetratiegraad van het beslissingsniveau te vergroten, het implementatieparcours te versnellen, en de investeringen te beperken.

Het aanbod van Ingres richt zich voornamelijk tot integratoren en dienstverleners, departementen van grote ondernemingen, of klanten die snel behoefte hebben aan een oplossing zonder dat ze daarvoor, bij gebrek aan tijd of middelen, een nieuwe gepaste infrastructuur kunnen bouwen. Het bedrijf mikt op telecomoperatoren (de nieuwe generatie mobiele operatoren), de publieke sector (overheden, gezondheidszorg,…) en de financiële-dienstensector. Hoewel ze niet tot de prioritaire doelgroep behoren, kunnen middelgrote ondernemingen op termijn ook een potentiële markt worden. Ingres beschikt over een klein commercieel team, en de meeste activiteiten verlopen via partners. Zo zijn er akkoorden met het Amerikaanse OptWize, leverancier van een BI-oplossing voor financiële dienstverleners, en met de drie voornaamste Indiase dienstenbedrijven (Tata, Wipro, Satyam). De eerste twee hebben sectorale oplossingen ontwikkeld op basis van de BI-appliance van Ingres (prestatiebeheer bij Tata, ‘enterprise manufacturing intelligence’ bij Wipro). Waarom wordt er prioriteit gegeven aan Indiase bedrijven? “Ze waren vragende partij. Die bedrijven zijn actief op een zeer competitieve markt en differentiatie is voor hen cruciaal. De Aziatische markt vormt bovendien een mooie kans voor open source, de infrastructuur is er nog recent en de kosten voor het opstarten van activiteiten liggen hoog. ” Overigens zullen deze Indiase dienstenleveranciers in de toekomst diezelfde open-sourceoplossingen (dus op basis van Ingres) aanbieden op de westerse markten. Andere partner: DATallegro, leverancier van ‘datawarehouse appliances’, die de Ingres-basis combineert met Dell-servers en opslag van EMC. In België is Advanced Projects & Products al sinds 1995 partner. Het heeft als opdracht nieuwe partners te rekruteren, “integratoren, dienstverleners of bedrijven die in staat zijn om verticale BI-oplossingen te bouwen op basis van onze ‘appliance’. ”

Ook in België gaat de prioriteit naar de publieke sector, de telco’s, gezondheidszorg én de Europese Commissie natuurlijk. “Naarmate we nieuwe partners vinden, zullen we in staat zijn om verdere expertise te ontwikkelen in bijkomende specifieke verticale segmenten”, aldus nog Rukash Kumar.

Brigitte Doucet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content