De eerste CIOnet Innovation Award gaat naar Dries Buytaert. De bedenker van Drupal kreeg de prijs tijdens het seminarie over ‘IT Enabled Business Innovation’ van CIOnet. Minister Van Quickenborne herhaalde er in grote lijnen zijn ideeën over innovatie, it-adoptie en mobiel internet.

CIOnet groepeert ruim vierhonderd Belgische cio’s en it-managers. De vereniging – die intussen ook in Nederland, Spanje en Groot-Brittannië actief is – organiseert doorheen het jaar allerhande workshops en seminaries. Eén keer per jaar pakt CIOnet groots uit. De vierde editie van dat evenement kon op de aanwezigheid van zowat zeventig Belgische cio’s rekenen. De jongste en opvallendste spreker van het programma was Dries Buytaert, de bedenker van Drupal. Buytaert, pas 31, zag de opensourcesoftware voor de ontwikkeling van websites sinds 2001 uitgroeien tot een internationaal succes. Iedere maand zijn er 250.000 downloads van de code. Onlangs nog bracht Data News het bericht dat de website WhiteHouse.org op Drupal was overgestapt, met Buytaerts commerciële bedrijf Acquia als één van de onderaannemers. “Voor ons is dat een heel belangrijke referentie. Het gaat om de bekendste e-govsite van de wereld.” En die site vindt Drupal blijkbaar beter schaalbaar en veiliger dan de commerciële platformen.

Bovendien is het Witte Huis lang niet alleen. Wereldwijd zijn er meer dan duizend bedrijven actief die met Drupal sites bouwen, ook voor bekende klanten als FedEx, AOL, Studio Brussel, Mattel en – ironisch genoeg – Java.net. “Het idee achter open source was een belangrijke innovatie in de softwarewereld”, stelt Dries Buytaert. “En iedere innovatie kan doorgroeien tot een utility, dus ook opensourcesoftware. Proprietary software kan dat niveau nooit bereiken. Ze blijft altijd een product van een leverancier.” Onderzoeksbureau Gartner voegde Drupal onlangs toe aan zijn visionaire kwadrant voor social software. Dat geeft volgens Buytaert goed aan waaraan Drupal zijn succes te danken heeft. Open source steunt op mensen die elkaars werk aanvullen en verbeteren. “Daar komt automatisch innovatie uit voort.” Het is een manier van werken die ook Drupal laat evolueren, vergelijkbaar met wat Darwins theorie over de ‘survival of the fittest’ beschrijft. “Binnen Drupal bestaan voor heel wat functionaliteit verschillende modules naast elkaar. Ze concurreren onderling, en uiteindelijk overleeft de beste.” Het blijkt in een notendop ook het verhaal van Drupal zelf, waarop Buytaert uit handen van KBC-cio Carl Tilkin-Franssens de CIOnet Innovation Award in ontvangst mocht nemen.

Geen toevalstreffers

Martin Curley, wereldwijd verantwoordelijk voor it-innovatie bij Intel, omschreef innovatie niet als iets dat een bedrijf zomaar overkomt. “In de komende honderd jaar zal er meer veranderen dan in de voorbije tienduizend jaar”, stelde hij. “De opportuniteiten voor it zijn enorm.” Maar tegelijk vraagt it-innovatie heel wat inspanning. Curley beschouwt het als een nieuwe discipline. Succesvolle it-innovatie is dan niet zomaar een toevalstreffer, maar het resultaat van een nauwkeurig uitgestippeld project waarmee de onderneming het idee stap voor stap richting succes stuurt. Thomas Cook, IRIS en de Bell Labs van Alcatel-Lucent legden de deelnemers van het seminarie uit hoe zij tot innovatie komen. Met name het verhaal van IRIS sprong daarbij in het oog. Het bedrijf ging destijds van start met een strikte productfocus. Alleen bleek voor die producten – hardware voor karakterherkenning – nauwelijks een markt te bestaan. Uiteindelijk redde noodgedwongen innovatie het bedrijf van de ondergang. Vandaag is IRIS een leverancier van ecm-oplos-singen (enterprise content management), waarbij de klanten – wereldwijd veertig miljoen gebruikers – de innovatie van producten en diensten aansturen.

Crimineel

Ook minister Van Quickenborne ging op de uitnodiging van CIOnet in. Hij herhaalde tijdens het evenement in grote lijnen zijn plannen om van België het digitale hart van Europa te maken. De eerste noodzakelijke stap daarbij is de technologie dichter bij de mensen te brengen. “De breedbandpenetratie in België bedraagt vandaag maar 65 procent”, aldus Van Quickenborne, “tegenover 85 procent in Nederland.” Tegen 2015 wil minister Q dat percentage optrekken tot 90 procent. Een ander voorbeeld: over vijf jaar moet de helft van alle facturatie elektronisch verlopen. Met een nieuw Koninklijk Besluit dat de elektronische factuur op alle vlakken gelijkschakelt met de papieren factuur, is daarvoor onlangs een belangrijke stap gezet. Daarnaast is er ook een wetswijziging gepland om het opzetten van e-commerce te vereenvoudigen. “De overheid mag niet in de weg staan van de innovatie die zich daar afspeelt”, aldus de minister. In 2015 zou de helft van alle Belgen over mobiele internettoegang beschikken. Dat lijkt vandaag alvast geen gemakkelijke horde. “Mobiel internet is de toekomst”, stelde Q, “maar tegelijk zijn de huidige tarieven voor mobiele data crimineel. Voor een doorbraak van mobiel internet zijn lagere tarieven nodig.” Van Quickenborne herhaalde daarop zijn wens om een licentie uit te schrijven voor een vierde mobiele operator.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content