NotebookSecurity 2009 van G Data beveiligt draagbare pc’s tegen diefstal, malware, hackers en spam. Wij onderzochten hoe goed die beveiliging in de praktijk werkt.

NotebookSecurity 2009 van het Duitse G Data is in feite de G Data InternetSecurity 2009 voor gewone desktop-pc’s, aangevuld met G Data Backup, G Data Tuning, G Data TopSecret en G Data SecurityLock. De suite beveiligt draagbare pc’s tegen malware en ongewenste e-mail. Ook een firewall is van de partij. Verder is er nog een back-upprogramma, een beveiligings- en systeemtuningprogramma en encryptiesoftware. Alle moderne notebooks hebben tegenwoordig achteraan een vergrendelingssleuf voor een notebookslot tegen diefstal. Koopt u het pakket, dan krijgt u een met die sleuf compatibel slot inclusief staalkabel en lus. Bij de iets goedkopere internetdownload ontbreekt die kabel. Het meegeleverde slot is van prima kwaliteit. De staalkabel is dik genoeg om de gelegenheidsdief tegen te houden.

Goed begonnen…

De handleiding raadt aan om de notebook eerst te herstarten vanaf de installatie-cd. Dan start een noodsysteem dat bestaat uit een compacte Linux met grafische XFCE-desktop. Die koppelt zich aan alle Windows-volumes op de harde schijf. Alles wordt daarna gescand op malware. Het noodsysteem kan zichzelf via het internet bijwerken als u een Ethernet-kabel aansluit (dus niet via de draadloze netwerkkaart). De scanner gebruikt de Linux-notering van volumes en directory’s. Dat is verwarrend voor gebruikers die alleen Windows kennen. Bovendien kan de compacte Linux vanaf de statusbalk een bestandsbeheerder en een opdrachtregelsessie starten, allebei met root-toegang. Dat lijkt ons geen goed idee, vermits een onwetende gebruiker hiermee heel wat schade kan aanrichten op zijn systeem. We zouden liever zien dat G Data deze opties niet weghaalt, maar ze iets moeilijker bereikbaar maakt.

Na de scan kunt u Windows herstarten en dan de Windows-software gewoon vanaf de cd installeren. Dat gaat zoals vrijwel ieder Windows-programma met behulp van een gebruiksvriendelijke wizard. Een echte update doet NotebookSecurity echter niet. Een eventuele vorige versie wordt eerst verwijderd.

Nadat de software geïnstalleerd is, vraagt die u eerst de updateserver van G Data te contacteren. U kunt pas updates binnenhalen als u uw registratienummer en uw naam en e-mailadres opgeeft. G Data mailt u per kerende een gebruikersnaam en wachtwoord voor de inlog op de updateserver.

… is half gewonnen

De beheerinterface is eenvoudig. Links zijn er de gebruikelijke hoofdfuncties. De gekozen hoofdfunctie rolt een submenu uit waarin nog meer keuzemogelijkheden staan. De hoofdrubrieken zijn: SecurityCenter, AntiVirus, Firewall, AntiSpam, WebFilter, Kinderslot, Fijnstelling en Back-up. Afhankelijk van de opties die u tijdens de installatie koos, zou het kunnen dat WebFilter en/of Kinderslot ontbreken. Als u na een hoofdfunctie een submenu kiest, start dat een nieuw dialoogscherm. Vrijwel overal is er contextgevoelige hulp.

De firewall van Notebook Security werkt prima. Niets komt binnen en alles wat naar buiten wil moet eerst om toestemming vragen. De Webfilter blijkt nog niet compatibel met Firefox 3. G Data schijnt er nog geen update voor te hebben. Het antimalwaregedeelte gebruikt software van Kaspersky en Alwil. Ook is er een virusuitbraakschild van Commtouch. De virusdetectie en -schoonmaak blijken vrij goed te werken, zowel voor EXE-bestanden als voor Office-documenten. De parasietbestrijding laat in onze gestandaardiseerde test een viertal ernstige parasieten op het systeem achter, maar houdt de rest wel tegen. In deze test laten we overigens honderden parasieten op het systeem los.

TopSecret

De module TopSecret omvat DataSafe, een virtuele schijf die alles wat u ernaartoe schrijft versleutelt. Er is ook een ‘Crypt-on-the-Fly’ om losse bestanden in real-time te versleutelen. U krijgt de keuze uit vijf encryptieprotocols, maar Rijndael (AES) is daarvan natuurlijk de beste. G Data Backup is voorzien van gemakkelijke wizards voor het maken en herstellen van back-ups. Een en ander kan worden geautomatiseerd. Dit is leuk om erbij te hebben, maar niet echt essentieel vermits u allang back-upsoftware zou moeten hebben draaien.

De ‘security tuning’ (beveiligingsfijnstelling) probeert uw beveiligingsinstellingen zoveel mogelijk te optimaliseren om een zo groot mogelijke betrouwbaarheid te bewerkstelligen. De sporenwisser is wel interessant om uw privacy te verzekeren. De meeste moderne browsers kunnen dat ondertussen zelf ook. Ook bestaan hiervoor handige gratis hulpprogramma’s zoals CCleaner. Met de gegevensvernietiger kunt u uw data veilig wissen. De ‘bannerblokker’ blokkeert alle reclamepanelen tijdens het surfen.

Conclusie

G Data NotebookSecurity 2009 presteert en beveiligt prima, is gebruiksvriendelijk en betaalbaar. We kunnen het dus aanbevelen.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content