Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Wie een blik werpt op een Europese kaart bemerkt tussen de klassieke ‘nearshore’ landen enerzijds en Rusland anderzijds een nog virtueel ‘ict-terra incognota’: Oekraïne. Maar niet meer zo ‘incognita’ voor en door het Belgisch-Oekraïense Intellect Technologies.

Eind 2006 opgericht is Intellect Technologies LLC (*) een initiatief van mede-eigenaars Dirk Avau en Hanna Zubko, vandaag respectievelijk international business development director en managing director. Met hun bedrijf willen ze een aantal opportuniteiten in Oekraïne hard maken, zoals de nabijheid van het land, de nog beschikbare ict-resources en de hoge kwaliteit daarvan. Die resources kunnen niet alleen in België en andere landen worden ingezet, maar via zijn kennis van het Russisch biedt het land ook een deur naar de boomende Russische economie.

Breed spectrum aan diensten

Tegen een dergelijke achtergrond wil Intellect Technologies een breed spectrum aan diensten aanbieden. Zo kon Dirk Avau een beroep doen op Oekraïense ict’ers voor opdrachten in België, dank zij hun soms erg toegespitste expertises. Kostyantyn ‘Kostya’ Solodkyy – een Java ME en Windows Mobile expert, die al op zijn zestiende aan de universiteit studeerde, is zo iemand. Kostya was bereid een Amerikaanse bedrijf te verruilen voor België, aldus Denis Garkusha, technical director. Die expertise gekoppeld aan hun drang om te reizen en een behoorlijke, soms zelfs technische kennis van het Engels, maakt van de Oekraïners geschikte uitzendkrachten.

Die aanvankelijke afspraken groeiden al snel door tot de ontwikkeling van eigen producten. Zo kon Valeriy Philippov een project bij Swift uitbouwen tot een JavaCAPS-gesteund, algemeen inzetbaar integratieframework, dat als IntellectLink op de markt zal worden gebracht. Bovendien resulteerde het in de erkenning van het bedrijf als een Swift Solutions partner. Vandaag staat Philippov aan het hoofd van een vijf personen tellend Swift-team (met onder meer alumni van het gerenommeerde Polytechnisch instituut in Kiev, zowel rond toegepaste fysica als toegepaste wiskunde), terwijl hij een tweede team rond het framework uitbouwt.

Netwerken

Ofschoon Oekraïne heel wat experten beschikbaar heeft, vertoont de markt nog enkele kenmerken die verwijzen naar het verleden. Zo kon je illo tempore alles krijgen wat je nodig had, zolang je maar een netwerk van kennissen had. Op diezelfde manier vind je vandaag ict-experten voor eender welke klus… en als de aangezochte persoon zelf hulp nodig heeft, vindt hij de nodige expertise wel in zijn netwerk. Intellect Technologies heeft daarvan al mooie staaltjes geleverd (en waakt overigens over de kwaliteit van het geleverde werk dat door dergelijke freelancers wordt geleverd). Het bedrijf wil precies dergelijke vormen van samenwerking structureren en kan aldus erg uiteenlopende diensten leveren zoals het migreren van Visual Basic-toepassingen of Cobol/mainframe oplossingen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Andriy Malyuk als hr-manager werd aangezocht op basis van zijn expertise om netwerken aan te boren. Meer nog,”met onze eigen netwerken en het netwerk van Dirk [Avau] is het een team effort!” aldus Hanna Zubko.

Groei is het doel

Dirk Avau en Hanna Zubko, die zelf afstudeerde aan de Mohyla business school in Kiev, winden ook geen doekjes om hun strategie:”de strategie is groei!”, met een “integration 2x2x2”-aanpak. Dat moet ‘twee keer zo effectief, twee keer zo efficiënt en twee keer goedkoper’ beduiden, ook voor de totaalaanpak en -afwerking van projecten.

Intellect Technologies wil voorts ook als ‘incubator’ fungeren voor bedrijven die in Oekraïne eventueel ‘dedicated development teams’ willen opbouwen. Het voorziet hiervoor ruimte in het eigen gebouw, inclusief een paar verblijven voor bezoekers in het kader van lopende projecten.

De groei in de voorbije periode – vandaag telt het bedrijf ca. 20 medewerkers – leidt tot de ontwikkeling van het bedrijf in de richting van een groep, met bijvoorbeeld de afsplitsing van Intellect Consulting voor de oorspronkelijke, puur adviesgerichte activiteiten. Voorts zal ook een ETIC – European Training & Innovation Center – worden uitgebouwd op een rustig plekje buiten Kiev, waar trainingen door de eigen mensen kunnen worden gegeven voor de andere werknemers van het bedrijf, maar ook voor derden – inclusief bedrijven uit België. Want Oekraïne zal geen onbekende blijven voor België. Er is al een Belgisch kennissenclubje dat elkaar ontmoet op het vrijdagnamiddag retourvliegtuig van Ukrain International Airlines naar België…

(*) Googlers en andere internetzoekers, opgelet. Verwar het Oekraïense Intellect Technologies LLC niet met het gelijknamige Indische bedrijf voor de ontwikkeling van websites. De site van het Oekraïense bedrijf vindt u op

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content