Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Ook voor het datanetwerk kan je niet om Belgacom heen, en andere providers durven niet te investeren zodat onze internetexpansie eronder lijdt. En dan is er nog de misvatting dat een cloudinfrastructuur enkel via internet kan opgezet worden.

Niet iedereen blijkt zo gelukkig te zijn met het internetaanbod in België. Neem nu TVH, daar zitten ze vandaag met een dilemma, aldus Kalman Tiboldi. “E-commerce is heel prioritair voor ons, dus daar speelt internet een belangrijke rol. Wij willen daarom een volledig redundante infrastructuur uitbouwen, maar het is een nachtmerrie om vandaag providers te vinden die geen gebruik maken van de infrastructuur van Belgacom en toch volledig kunnen concurreren. Waarom? Omdat de kosten van de infrastructuur veel te hoog zijn.”

Heyme Langbroek ziet er wel een verklaring voor. “Fiber to the home komt momenteel niet ter sprake. De andere providers hebben gezien dat Belgacom zijn corporate netwerk moet openstellen voor concurrenten, en dus zijn bang om te investeren omdat zij dan ook de concurrentie vergemakkelijken. Uiteindelijk is dat de schuld van de overheid die geen formule uitwerkt om daarvoor te laten betalen. En het ergste van al: we riskeren hier een achterstand op te lopen tegenover de andere landen.” Tiboldi is het daar helemaal mee eens: “Het is een heel kortzichtige politiek met quick wins, er moet vandaag geld in de kassa komen. Zo zijn we heel onze voorsprong in mobile kwijtgespeeld en we zijn hetzelfde aan het doen met internet.”

Hij wijst in dit verband nog op een misvatting: “De helft van de mensen beschouwt vandaag de cloud gelijk aan het internet, maar je kan een cloud perfect intern, binnen een bedrijf of campus organiseren, met dezelfde voordelen, dezelfde flexibele diensten, zonder dat je naar het internet moet gaan. Voor een startend bedrijf is de cloud hoe dan ook een heel interessante optie om niet alleen communicatie, unified communications of messaging, maar ook applicaties in de cloud te kunnen gebruiken. Alleen: iedereen zegt vandaag dat de cloud onmiddellijk een serieuze kostenbesparing brengt, maar ik heb daar vragen bij. We hebben geen echte case studies die grootschalige cloud op lange termijn volgen – het grootste voordeel van de cloud is voor mij nog altijd de snelle en flexibele provisioning.”

En dan de centen…

Voip, unified communications, webconferencing – allemaal prachtige nieuwe toepassingen, maar is er ook financiële ruimte, is het budgettair allemaal wel haalbaar?

“Wij zitten met onze besparingsronde, en daar zal telefonie het ook met een kleiner budget moeten doen”, geeft Heyme Langbroek toe. “Als we de klassieke centrale door een voip-centrale vervangen, zal er wel minder manueel werk zijn. Binnen de VRT wordt er veel verhuisd en dat zal besparingen opleveren, ook het onderhoudscontract zal dalen.” David Vanneck kan moeilijk inschatten welke richting het uitgaat. “Het gebruik neemt toe, maar of de totale prijs mag toenemen? We hebben opnieuw onderhandeld en op het vlak van mobile data hebben we nu een betere uitvalsbasis dan in het verleden.”

Bij de VUB blijft het budget stabiel dankzij goede contractonderhandelingen, en ook Kalman Tiboldi hoopt die weg op te gaan. “Bij ons zit het grootste deel van de communicatiekosten in de vaste lijnen omdat wij over heel de wereld werken, en dus hopen wij via onderhandelingen betere prijzen te bekomen. Er is nog potentieel maar ik zie ons telecombudget morgen toch niet zomaar flink verhogen.”

Frans Godden

DE KOSTEN OM INFRASTRUC-TUUR UIT TE BOUWEN ZIJN VEEL TE HOOG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content