Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Pan-Europese operator Interoute opent deze maand een vernieuwd datacenter in Merelbeke bij Gent. “En we denken nu al na over een volgende stap”, zegt Jan Dezutter, sales director Belux bij Interoute.

De keuze voor Gent werd ingegeven door de al hoge concentratie van datacenters in Brussel, waardoor de eis van de banken, multinationals en gouvernementele organisaties om datacenters minstens 15 km van elkaar te verspreiden, nog moeilijk te realiseren valt. Dat het Gentse datacenter tussen DCO² (het datacenter in Oostkamp) en het Interoute MAN (metropolitan area network) in Brussel ligt, is ook geen toeval. “De Brusselse ‘carrier neutral’ datacentra als LCL, InterXion, Mobistar DC en Level 3 zijn daar allemaal mee verbonden in het Interoute-netwerk, en Oostkamp hebben we in 2010 geconnecteerd. Dat maakt dat we klanten nu perfect kunnen helpen voor hun ontdubbelingssstrategie”, vertelt Jan Dezutter, sales director Belux bij Interoute.

“Maar de stad Gent heeft ook twee interessante stadsontwikkelingsprojecten hier vlakbij (The Loop en ‘t Eilandje, nvdr) waardoor er in totaal 200.000 m² aan kantoren en bedrijfsruimte bij komt”, zegt Dezutter. Interoute mikt in het algemeen op bedrijven die typisch véél data nodig hebben, een lokale vestiging hebben maar ook internationale vertakkingen en/of activiteiten. “Meestal zijn dat dan bedrijven die ondertussen al een eigen datacenter gebouwd hebben, maar die zich nu als gevolg van het economische klimaat de vraag stellen of ze hun datacenter alsnog niet beter uitbesteden. Daar willen we met DC Merelbeke een antwoord op bieden”, vertelt Dezutter.

PUE uitgedrukt in euro’s

Een van de argumenten waarmee Dezutter bedrijven wil overtuigen om hun eigen datacenter in te ruilen voor dat van Interoute, is de ‘power usage effectiveness’. “In ons nieuw datacenter is dat 1,3 à 1,4 maar we beseffen zeker dat dit cijfer voor weinig bedrijven ook echt iets zegt. Wat we daarom doen, is de pue omrekenen in concreet stroomverbruik om de potentiële klant zo met ‘harde cijfers’ te tonen hoeveel ze kunnen besparen op hun energiefactuur.”

Dezutter beroept zich voor die berekening op een studie van Dries Vos van VITO van eind vorig jaar die het potentieel voor datacenters in Vlaanderen trachtte te bepalen. Uit die studie blijkt onder meer dat de gemiddelde pue bij interne datacenters in bedrijven maar liefst 3 bedraagt, wat wijst op heel wat inefficiënte serverlokalen. Dezutter gaat ook helemaal akkoord met de conclusie van het VITO dat er in Vlaanderen nog heel wat potentieel voor extra datacenters is. “In vergelijking met onze buurlanden telt ons land, en dan zeker nog in Vlaanderen, maar weinig commerciële datacenters. Neem nu bijvoorbeeld Amsterdam. Daar alleen al tel je makkelijk 30 à 40 goede commerciële datacenters”, zegt Dezutter. Ter vergelijking: heel Vlaanderen telt ‘maar’ 23 commerciële datacenters.

Redundant op alle vlakken

Voorafgaand aan de bouw van het datacenter was er op dezelfde locatie al een ‘point of presence’ (POP) aanwezig sinds 2003. In 2008 werd beslist om er een volwaardig datacenter van te maken. In totaal is er ongeveer 10 miljoen euro in het project gepompt. Het gebouw – opgetrokken door Volker Wessels Telecom – is voorzien van de nodige 24/7-beveiliging met 30 camera’s (binnenkort ook biometrie), en van een extra fysieke beveiligingsperimeter. Verspreid over 1.500 vierkante meter kunnen er tot 9.600 servers ondergebracht worden. “Wat dit project zo speciaal maakt, is dat elk element redundant opgebouwd is, van koeling, over connectiviteit tot stroomvoorziening, ups’en en dieselgeneratoren toe”, beweert Bart Van Weyenberg, project manager bij Volker Wessels Telecom Belgium.

“Belangrijk is ook dat de ‘blue-print’ voor ons datacenter ook voor alle toekomstige datacentra van Interoute gebruikt zal worden. Het datacenter in opbouw in Madrid bijvoorbeeld, wordt identiek aan dat van Merelbeke opgetrokken”, zegt Jan Dezutter.

Aerosol en ‘super free cooling’

Voor de koeling wordt gebruik gemaakt van een chillersysteem met free cooling en ‘super free cooling’. Bij super free cooling wordt de watertemperatuur nog lager ingesteld waardoor de pompen en ventilatoren trager gaan draaien en er nog efficiënter gekoeld kan worden. De zalen bestaan uit een stevige staalstructuur, zodat op het dak vlot meerdere extra chillers kunnen geïnstalleerd worden. In de zalen zelf gebeurt de koeling niet via de vloer, maar tussen de racks. De APC InRow-koelingssystemen staan op dit ogenblik op 23° afgesteld, maar volgens Van Weyenberg mag dat gerust nog wat hoger. “De keuze voor APC werd ingegeven door het fail-over karakter van hun intelligent InRow-systeem. Elk koelingelement is genetwerkt, waardoor de ene koeler automatisch een tandje gaat bijsteken van zodra een andere uitvalt. De automatische blussing gebeurt niet door middel van gas zoals argon, maar via aerosol. “Het komt er op neer dat er een soort mist vrijkomt die reageert op het vuur. Het voordeel is dat dit niet giftig is en ook geen plotse overdruk veroorzaakt”, weet Van Weyenberg. Op dit ogenblik is het nieuwe datacenter voor 90 procent operationeel. Bij de eerste belangrijke klanten noteren we Van de Velde en Domo. Onlangs wist Interoute ook een aanbesteding binnen te halen bij Eandis. Die oplevering start in de loop van deze maand. “Overigens denken we nu al na over wat onze volgende stap kan zijn. Eenmaal je enkele grote namen optekent, kan een datacenter al snel volgeraken en dus moet je altijd vooruit denken”, aldus nog Dezutter.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content