Sustainability was lang dat ene nice thing to do dat helaas wel behoorlijk duur is. Via slimme investeringen combineren CIO’s vandaag echter financiële voordelen met sustainability goals.

Waarom u in duurzaamheid zou investeren? Bijvoorbeeld omdat werknemers zo de kans krijgen om het verschil te maken (57%). Omdat klanten oplossingen krijgen die in lijn liggen met hun waarden (61%). Of omdat investeerders gewoon ook een meer attractieve return (68%) krijgen. En de financiële voordelen dan? “Die haal je als het goed is al uit je vorige IT-investeringen, en da’s prima, zo hoort het ook”, zegt Daniel Sanchez Reina, vice president analyst bij Gartner. “De volgende digitale golf zal ongetwijfeld meer duurzame verbeteringen opleveren. Ik geef een voorbeeld in de transportsector: investeer in AI, reduceer zo de kosten en optimaliseer de reisroutes. Maar realiseer zo meteen ook een verbetering in de jaarlijkse CO2-uitstoot”, zegt Sanchez Reina. Het WEF voorspelt trouwens ook dat de digitale sector de wereldwijde emissies kan terugdringen met 10% tegen 2030. “Dat is gigantisch. Daarmee kan je zowat de uitstoot van alle wagens, taxi’s en bussen waar ook ter wereld compenseren”, rekent hij ons voor: “Als er ooit een moment was voor responsible investments, dan is het wel nu.”

Drie versterkende factoren

En zo is de toon van zijn presentatie op het Gartner IT Symposium snel gezet: ga als CIO op zoek naar investeringen die u twee voordelen voor de prijs van één opleveren. Reina haalt drie factoren aan die er voor kunnen zorgen dat u als CIO op de goeie weg belandt die financiële én duurzaamheidsvoordelen biedt.

Die eerste factor is ook bijna letterlijk een weg: investeer in ICI, wat staat voor ‘intelligent connected infrastructure’. Denk aan een weg of een brug die proactief een bericht uitstuurt naar wagens dat er gevaarlijk ijs op het wegdek ligt: de infrastructuur zelf dus, die intelligent communiceert met de gebruikers – machines en mensen – ervan. Het gaat dan ook om treinstations, havens of vliegtuigen.

Een tweede factor is gebruik maken van autonomous sourcing: “Een soort online dating met leveranciers maar dan zonder de ondeugende dingen”, grapt Sanchez Reina. Denk dan aan technologie als AI, machine learning en natural language processing die u toegang geeft tot een bredere reeks van mogelijke leveranciers, maar die vooral ook dat hele proces automatiseert. Dat moet uitmonden in meer diversiteit in de gekozen leveranciers.

Energie sparen

De derde versterkende factor is het besparen op energie via slimme software en tools. “Doe alles wat je kan doen om energie te besparen”, zegt Sanchez Reina. Concreet: optimaliseer eerst het gebruik van rekencapaciteit en opslag. Zorg daarbij dat energie-efficiëntie opgenomen wordt als een bepalende factor in al uw keuzes. “Maar de grote winsten gaan toch komen door het hele bedrijf op een energiedieet te plaatsen. Wel, laat digital hier het werk voor jou doen”, vertelt Sanchez Reina.

Hij doelt daarbij op technologie als een ‘energy management and optimization system’, kortweg EMOS. Dat is een verzamelnaam voor applicaties die AI en geavanceerde analytics gebruiken om de workloads te beheren én te optimaliseren naar energie toe. Het doel is dus om het energiegebruik te reduceren via proactieve datagedreven beslissingen in near real time.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content