Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Toen opslaggigant EMC in 2008 de hand legde op Iomega, vroegen waarnemers zich af waarom deze speler uit de professionele wereld wilde doordringen in de wereld van de harde schijven en NAS voor particulieren en kmo’s. Maar nu is de strategie duidelijk.

Voor de meesten onder ons staat Iomega voor Zip of Jaz, zelfs Bernoulli disks voor de ouderen, allemaal opslagproducten voor het grote publiek waarvan het bedrijf naar eigen zeggen 6,5 miljoen eenheden heeft verkocht in 2010, goed voor 14 miljoen terabyte. Het bedrijf, dat in 1980 werd opgericht, werd in juni 2008 overgenomen door EMC, wereldleider in enterprise storage. Dit riep echter een aantal vragen op. Geleidelijk aan heeft het bedrijf echter orde op zaken gesteld in zijn productgamma om zich duidelijk af te stemmen op de strategie van zijn moederhuis, dat voortaan over een portefeuille beschikt die is opgebouwd rond drie pijlers: opslag (Symmetrix, VNX, Greenplum, Isilon, Atmos en voortaan dus Iomega), back-up en archivering (Centera, Data Domain, Avamar, enz.) en virtualisatie/connectiviteit (vooral VPlex en Connectrix).

Nieuw gamma

Logisch dus dat sommige producten uit het Iomega-aanbod verdwijnen, namelijk de 3.5″ unit voor desktop. In de plaats kwam er een nieuwe 2.5″ unit met usb 3.0-uitgang voor laptops op de markt onder de merknaam eGo, zowel voor pc als Mac.

Want er werden vooral nieuwe producten gelanceerd. Zo is er de tv met Boxee die een mediacenter en een opslageenheid combineert. Of de StorCenter ix-opslagsystemen (voor het segment van 25 tot 50 gebruikers) en px (tot 250 gebruikers), als de goedkoopste eenheden van de VNX-reeks van EMC. Met een capaciteit van 4 TB tot meer dan 40 TB en prijzen die beginnen vanaf 500 dollar. Voor de thuisgebruiker biedt Iomega het draadloze datastation iConnect om bestanden uit te wisselen tussen gebruikers, met zelfs de mogelijkheid om gegevens over te zetten tussen harde schijven zonder via een pc te gaan.

Daarnaast biedt Iomega een persoonlijke cloudoplossing aan op basis van zijn ix-systeem, waarmee een NAS met een andere NAS of een computer eender waar ter wereld kan worden verbonden, om gegevens te kunnen delen en beschermen. Dit alles is gekoppeld aan tools voor beveiliging en automatische back-up, naast de mogelijke toegang vanaf een mobiel toestel via wifi of 3G.

Een ander domein dat aan bod komt, is videobewaking, waarbij het opslagsysteem Iomega StorCenter wordt aangesloten op ip-camera’s en een beheersoftware.

Distributie

Om de verkoop van deze producten te verzekeren, heeft het bedrijf zijn distributiestrategie herbekeken. Naast de bestaande kanalen (resellers, retailers en e-commerce) heeft Iomega value added resellers en system integrators aangewezen, die onder leiding staan van één value added distributor (namelijk Avnet). Voor videobewaking is Iomega de bevoorrechte partner van Axis, maar richt het bedrijf zich ook tot integrators als Azlan, Anixter of ADI. In het kader van projecten kan de firma bovendien rekenen op de ondersteuning van EMC, zowel voor direct sales (voor de grotere accounts) als voor zijn partners (voor kleinere projecten). Tot slot richt Iomega zijn pijlen op telecomoperators en hun oem, zowel voor mobiele multimedia als voor hybride clouds.

In de Benelux zijn de relaties tussen Iomega en EMC/VMxare bijzonder succesvol, volgens Filip Joly, algemeen directeur. Bovendien heeft Iomega zijn teams in ons land versterkt, meer bepaald om de business op het vlak van videobewaking en met de telecomoperators te ontwikkelen.

Marc Husquinet

Om de verkoop van deze producten te verzekeren, heeft het bedrijf zijn distributiestrategie herbekeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content